Limonin souffle
Print Friendly, PDF & Email

Souffle je zelo prefinjena sladica. Narediti jo moramo z veliko nežnosti. Najbolj znan med njimi je definitivno čokoladni souffle. Jaz pa sem šla korak dlje in ustvarila svoj limonin souffle. Prav tako lahko enak postopek zamenjate s pomarančo, če vam je le ta ljubša.

Limonin-souffle-11

Limonin souffle – pripomočki:

  • kozica srednje velikosti
  • tri plastične posode
  • cedilo
  • žlica, lopatka in metlica
  • čopič za peko
  • 7 modelov za souffle ali 7 enako velikih skodelic
  • ročni mešalec
  • štedilnik
  • pečica
  • pekač

Limonin souffle – sestavine:

  • 1 dl mleka
  • 1 nariban olupek bio limone
  • 3 jajca
  • 0, 3 dl limoninega likerja (en štamperle)
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 žlici moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • maslo in sladkor za namaščenje modelov
  • sladkor v prahu za posip

Limonin souffle – postopek:

Čeprav se ob besedi “souffle” zdi postopek težek, naj vas ne bo strah. Je zelo enostaven in z lahkoto ga vsak naredi. Najprej v kozico zlijemo mleko in vanj naribamo eno limono. Na ogenj bomo dali malenkost kasneje.

Limonin-souffle-1

Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Dodamo še limonin liker in ponovno malo pomešamo. Nato skozi cedilo presejmo moko s pecilnim praškom in ponovno pomešamo, da dobimo malenkost bolj gosto zmes.

Limonin-souffle-3

 

Sedaj pa segrejemo mleko z lupino limone do vretja. Počasi in v curku vlijemo zmes noter in z metlico neprestano mešamo, dokler se vse skupaj ne zgosti in postane kremasto. Odstavimo z ognja in preložimo v plastično posodo, da se ohladi.

Limonin-souffle-4

 

Limonin-souffle-5

Beljake sedaj stepemo do trdega. Preden začnemo mešati dodamo ščepec soli v beljake, da se bodo zagotovo strdili.

Nato zajamemo z lopatko delček beljakov in dodamo v ohlajeno zmes. Z lopatko nežno mešamo in zmeraj v eno smer. Postopoma dodajamo ostali beljak in zmeraj lepo premešamo. V temu je tudi “trik”. Za pripravo dobrega limoninega souffleja je potrebno beljake nežno umešati v preostalo zmes.

Limonin-souffle-6

Limonin-souffle-7

Pečico prižgimo na 180°C. Vzemimo košček masla in ga stopimo. Pripravimo modele za souffle in jih s čopičem premažemo. Najprej dno, nato pa od dna proti vrhu vlečemo s čopičem stopljeno maslo. Nato v modele nasujemo še malo sladkorja in poskrbimo, da se zalepi na dno in stranice.

Limonin-souffle-9

V modele vlijemo maso do polovice. Modele sedaj močno potolčemo, da se vsa masa lepo porazdeli in, da ne ostanejo kakšni mehurčki. Priporočam, da to počnete na kakšni deski. Sedaj prilijte še ostalo maso, vendar pustite vsaj 0, 5 cm prostora od vrha, saj bo suffle narastel. Ponovno potolčite, da se masa zravna. Položite na pekač in dajte v pečico.

Limonin-souffle-10

Pecite približno 15 – 20 minut oziroma do rjavkaste barve na površju. Ne se prestrašit, vendar bo souffle precej narastel. Tudi 2 ali 3 cm. Vendar bo tudi dokaj hitro usahnil, ko boste odprli pečico. Na koncu čez posujte sladkor v prahu in pojejte še tople.

Ta limonin souffle je odlična sladica za vse ljubitelje sadnih sladic.

Prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor