Lchf sladka sultanova sarma
Print Friendly, PDF & Email

Sladka sultanova sarma je tako božanska sladica, da sem se odločila, da jo naredim še za vse, ki se prehranjujejo pa lchf normativih. Priprava je povsem preprosta, hitra, brez peke in z minimalno sestavinami. Okus? Nebeški, kateri nam bo še dolgo ostal v spominu.

 

lchf sladka sultanova sarma

Lchf sladka sultanova sarma – pripomočki:

  • pekač mere 30 x 17 cm
  • električni blender

Lchf sladka sultanova sarma – sestavine:

Čokoladni puding:

  • 200 ml sladke smetane (čim večji % maščobe)
  • 150 ml vode
  • 55 g sladila eritrol ali sukrin
  • 5 g glukomanan moke (konjak moka)
  • 15 g nesladkanega kakava v prahu

Premaz:

  • 100 ml sladke smetane za stepanje
  • sladilo eritrol po želji (lahko tudi brez)

Za posip pekača:

  • 60 g kokos moke (kosmiči)

Lchf sladka sultanova sarma – postopek:

Ker glukomanan moka deluje zelo hitro – gosti, bomo pri pripravi pudinga morali zelo hiteti, zato si za začetek pripravimo pekač, katerega izdatno posujemo s kokosovimi kosmiči.

lchf sladka sultanova sarma

Nato v skodelici zmešamo sladilo eritol in glukomanan moko. V blender vlijemo sladko smetano in vodo ter s par pulzi premešamo. Nato dodamo eritrol in glukomanam moko ter 1 minuto neprekinjeno mešamo.

Glukomanan moka
Glukomanan moko pridelujejo iz konjak rastline (konjak moka). V kulinariki se uporablja kot gostilo. Čeprav deluje kot škrob, je popolnoma brez škroba in sladkorja. Zato je zelo cenjena moka pri pripravi dietnih jedi in pri sladkornih bolnikih. V želodcu nase veže vodo, ob tem naraste volumen zaužite hrane in zato smo posledično zelo siti. Glukomanan moko zmešamo vedno s hladno vodo (ali katero drugo tekočino), da se lepo zgosti in šele nato jo primešamo v jed (npr. juho, puding kateri se kuha, marmelado …).

lchf sladka sultanova sarmaNato dodamo še nesladkan kakav v prahu in spet temeljito premešamo. Glukomanan moka sedaj že deluje in dobili smo odličen čokoladni puding.

lchf sladka sultanova sarma

Čokoladni puding sedaj razporedimo po pekaču, katerega smo posuli s kokosovimi kosmiči. Delamo zelo hitro, ker se puding zelo hitro trdi. Nato pekač za 1 do 2 uri (odvisno kako sem nam mudi) prestavimo v hladilnik.

 

lchf sladka sultanova sarma

Po pretečenem času vzamemo pekač iz hladilnika, stepemo sladko smetano in jo premažemo čez puding. Smetano po želji sladkamo z eritrolom ali sukrinom, lahko pa tudi ne. Premaza smetane naj ne bo preveč. Če se nam je zgodilo, da imamo neravne robove pudinga ob stenah pekača, ker smo morali hiteti, zaradi glukomanan moke, robove enostavno z nožem porežemo. Nato z nožem puding razrežemo na 4 trakove po širini pekača.

lchf sladka sultanova sarma

S pomočjo lesene ali plastične lopatice zavijamo puding v rolice – sultanove sarme. Čokoladni puding se je sedaj toliko strdil, da pri zavijanju ne bomo imeli nobenih težav. Ko smo puding premazali čez kokosove kosmiče, katere smo posuli po pekaču, so se le ti prijeli pudinga in pri zavijanju nam bodo sedaj v veliko pomoč, da bomo sarme lažje zavijali. In to še ni vse, kokosovi kosmiči bodo poskrbeli za vrhunski končni izgled sultanovih sarm in jih obogatili z okusom kokosa.

lchf sladka sultanova sarma

Lchf sladko sultanovo sarmo hranimo v hladilniku.

Ponudimo na krožniku. Prijetno brezgrešno sladkanje!

 

lchf sladka sultanova sarma

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor