Laneni kolački
Print Friendly, PDF & Email

Laneni kolački so okusni, ampak lahki, ne vsebujejo sladkorja ali bele moke, tako da si lahko privoščite tudi kakšnega več. Čudovito se podajo k skodelici čaja, v mirnem popoldnevu. Pripravljeni so hitro in tudi priprava sama je enostavna. Poskusite! 😉

laneni-kolacki-10

Laneni kolački – pripomočki:

  • skleda 2x
  • kuhinjska pečica
  • manjša skledica
  • kuhalnica ali silikonska lopatica
  • električni mešalnik
  • manjši papirčki za muffine (spodnji rob cca. 2 cm)
  • manjši modelčki za muffine
  • kuhinjska vrečka
  • tlačilec
  • kuhinjska tehtnica
  • žlička

Laneni kolački – sestavine:

  • 2 jajci
  • 70 g lanene moke (lahko jo kupite, ali pa zmeljete lanena semena)
  • 2 banani
  • pol žličke pecilnega praška
  • sadje za okras (lahko tudi stepena smetana)

Laneni kolački – postopek:

Ker so kolački pripravljeni hitro, kar takoj prižgemo pečico, ter jo nastavimo na 160 °C. V skledico stresemo laneno moko, ki ji dodamo pecilni prašek. V prvo skledo denemo olupljeni banani, ki ju s tlačilcem pretlačimo v gosto, kaši podobno maso.

laneni-kolacki

Nato ločimo rumenjake od beljakov tako da, damo rumenjake k pretlačenima bananama, beljake pa posebej v drugo skledo.

laneni-kolacki-1

Z električnim mešalnikom najprej čvrsto stepemo beljake, ter nato stepemo še rumenjake in banani, dokler se masa ne speni.

laneni-kolacki-2

V rumenjakovo maso dodamo laneno moko in z električnim mešalnikom dobro premešamo.

laneni-kolacki-3

Prav tako rumenjakovi masi počasi in na rahlo, s kuhalnico ali silikonsko lopatico primešamo tudi stepene beljake.

laneni-kolacki-4

Mešamo dokler masa ni enotna.

laneni-kolacki-5

Pripravimo modelčke za muffine, v katere položimo papirčke, ustrezne velikosti, da lepo sedejo skupaj.

laneni-kolacki-6

Z žličko, maso polnimo v papirčke za muffine, nekje do polovice. Lahko pa to storimo še lažje, tako da maso, oz. testo napolnimo v kuhinjsko vrečko, ki ji odrežemo konico in jo v papirčke preprosto nabrizgamo.

laneni-kolacki-7

Ko napolnimo vse, jih potisnemo v pečico in jih pečemo 17 minut, pri 160 °C.

laneni-kolacki-8

Ko so pečeni, jih lahko okrasimo s sadjem, ali stepeno smetano, ali oboje.

Kolikor bodo vaše banane zrele, toliko bodo tudi kolački sladki. Ker so kolački bolj lahkega okusa, mu lahko, če želite dodate pol, do žlico sladkorja, po okusu. 😀

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor