Lahka in zdrava jogurtova tortica
Print Friendly, PDF & Email

Tortica je zdrava, lahka in enostavna za pripravo. In še ni nam je potrebno peči, kar je krasno, če potrebujemo torto in smo brez pečice. Sladkorja v njej je res minimalno, zato si jo lahko privoščimo povsem brez slabe vesti.

zdrava jogurtova torta.15

Lahka in zdrava jogurtova tortica- pripomočki:

  • štedilnik
  • električni mešalnik/blender
  • merilni vrč
  • kuhinjska tehtnica
  • lopatka
  • skleda
  • obod za torto/ okrogel pekač
  • kozica
  • podlaga/krožnik kamor bomo postavili torto
  • cedilo
  • valjar

Lahka in zdrava jogurtova tortica- sestavine:

Za biskivit

  • 300g polnozrnatih piškotov
  • 150g stopljenega masla
  • 80g kokosove moke

Nadev:

  •  Lahka in zdrava jogurtova tortica1kg grškega jogurta
  • 400g maskarpone sirčka
  • 2 jušni žlici vanilijeve esence (ali vanilijev sladkor)
  • 2 vrečki želatine
  • 450g sadje po želji (jaz uporabila zamrznjene borovnice)
  • Sladilo (stevia/sukrin/agavin sirup ali sladkor v prahu)

Preliv:

  • 250ml sadnega soka
  • Preliv za torte
  • Sladilo po želji

Lahka in zdrava jogurtova tortica- postopek:

Najprej se lotimo priprave piškotnega “testa”. Piškote zmeljemo z blenderjem ali pa jih stresemo v polivinilasto vrečko in jih zmeljemo z valjarjem.

 Lahka in zdrava jogurtova tortica

Dodamo kokos in stopljeno maslo ter vse skupaj dobro premešamo, da se piškotne drobtine napijejo masla. Če se vam zdi, da se maslo ni dobro povezalo z drobtinami, ga še nekaj dodajte. Ne preveč, ker pride potem precej mokro in se torta ne reže dobro oz. testo kar odpade stran.

 Lahka in zdrava jogurtova tortica

Piškotno testo potlačimo v tortni obod. Najboljše je imeti tistega, ki je samo obod in po želji nastavljamo velikost (jaz uporabila 25, lahko več ali manj, odvisno kako visoko tortico želite imeti). Vsekakor pa je dober tudi navaden okrogel ali kvadratni pekač-vzamemo kar imamo doma. Pri “tlačenju” drobtin v dno si je najlažje pomagati s kozarcem. Višina testa naj bo vsaj 0,7 cm. Celotno dno mora biti pokrito, nato pa za najmanj pol ure postavimo vse skupaj v hladilnik, da se malo potrdi.

 Lahka in zdrava jogurtova tortica

Medtem se lotimo priprave sadja. Če vzamemo zamrznjene borovnice kot jaz, jih moramo najprej malo pokuhati, da se odtajajo. Stresemo jih v kozico, dodamo 2 jušni žlici vode in sladkamo po želji. Jaz uporabila pol žličke stevie. Pokuhamo in pred vretjem odstavimo. Postavimo na stran, da se borovnice ohladijo.

 Lahka in zdrava jogurtova tortica

Nato pripravimo nadev za našo tortico. Iz lončkov stresemo 800g grškega jogurta (jaz sem uporabila Hoferjevega z 2% maščobe) v večjo skledo ali blender in ga nekoliko zmešamo/zblendamo. Dodamo 200g maskarpone sirčka. Nadevu dodamo vanilijevo esenco in sladilo po želji. Sama sem uporabila stevio v tistih majhnih vrečkah in v maso stresla tri. Sicer se kar čuti, da je masa sladka, ki pa se kasneje porazgubi. Lahko pa se seveda uporabi katerokoli drugo zdravo sladilo (agavin sirup, sukrin …) ali pa navaden sladkor.

Ko imamo pripravljeno jogurtovo kremo, vanjo vmešamo ohlajene borovnice. Da niso vroče je pomembno zato, ker nam lahko sicer zavrejo in je krema zato samo še za stran. Jaz sem sok borovnic, ki sem ga na koncu imela za preliv.precedila in uporabila samo borovnice. Vse skupaj zmiksamo, da dobimo lepo vijolično barvo.

Lahka in zdrava jogurtova tortica

Masi na koncu pridamo še želatino, ki jo pripravimo po navodilih na vrečki. Za ta nadev je odlična Želatina Fix. Samo streseš v nadev, z električnim mešalnikom zmešaš in je pripravljena. Pri tej želatini si nam ni treba bati morebitnih grudic, ki bi nastale. Naj nas pa ne zaskrbi, če se ne bo pričela takoj strjevati krema, kot pri drugih želatinah. Maso zlijemo na piškotno testo in postavimo nazaj v hladilnik. Za 1kg jogurtove mase potrebujemo 2 vrečki, saj ena zadostuje za 400g.

Lahka in zdrava jogurtova tortica

Jaz sem se odločila, da mi je tortica prenizka in sem na vrhu dodala še eno, svetlejšo plast. 200g grškega jogurta in 200g maskarpone sirčka naredimo po enakem postopku kot spodnjo plast. Ker sem želela, da bo vseeno medlo vijolična, sem jo brez da bi posodo pomila, naredila v isti kot prejšnjo. Zmiksamo, enako kot prej dodamo želatino in polijemo po tortici, ki smo jo imeli pol ure v hladilniku, da se je spodnja plast malo strdila in da se nam ne pomešata dve plasti. Postavimo nazaj v hladilnik.

Da pa tortica ne ostane neokrašena in na sploh brez zgornje plasti jo polijemo s prelivom za torte. Lahko uporabimo tudi sveže borovnice in z njo okrasimo torto. Preliv kupite v vsaki trgovini in isto kot želatino pripravite po navodilih na vrečki. Sicer se ga pripravi tako, da vzamete 250ml tekočine (jaz uporabila sok od borovnic in kar je še manjkalo nadomestila z vodo) in od te tekočine vzamete 4 jušne žlice vode, ki jim dodate še jušno žlicosladkorja in zmešate skupaj s praškom. Preostalo tekočino medtem zavrete, jo odstavite in zmes vmešate vanjo. Mešajte dokler še enkrat ne zavre in takrat je preliv pripravljen. Nekaj minut počakajte, da se ohladi (začne “želirati”) in nato ga polijete po tortici. Da postane takšna pisana kot je na sliki, samo malo pomešajte s kuhalnico po prelivu tako, da hkrati pomešate tudi po nadevu. Paziti je treba le toliko, da ne zlijemo preveč preliva, ker v primeru da bi želeli imeti po tortici sveže sadje, ki se v kombinaciji s prelivom še lepo lesketa, zna nastati slednji moten, če ga je preveč.

Lahka in zdrava jogurtova tortica

Mora pa torta za vsaj 5 ur še na hladno, še najboljše pa čez noč. 😉

sunshine.madness

Študentka, ki svoj prosti čas rada preživlja pri peki sladic za najdražje ali pa na kavču z dobro knjigo v roki.

Dodaj odgovor