Kvašeni flancati – osnovni recept, ki vedno uspe
Kvašeni flancati so pecivo, ki ga običajno pečemo v pustnem času. Vsekakor niso samo pustna sladica, prijajo v hladnejših mesecih. V bistvu so podobni krofom, vendar ne zahtevajo toliko spretnosti. Kvašeni flancati po osnovnem receptu, ki vedno uspe, vas ne bodo razočarali, zato boste radi posegli po tem receptu.
Kvašeni flancati – osnovni recept, ki vedno uspe – pripomočki:
- tehtnica
- stroj za gnetenje testa (ni obvezno)
- valjar
- namenski nož za testo s kolescem
- ponev
- penovka
- večje cedilo
Kvašeni flancati – osnovni recept, ki vedno uspe – sestavine:
Za 20 do 22 kosov flancatov
- 500 g moke ( 1/2 ostre, 1/2 gladke)
- 1 vrečica suhega kvasa ali 1/2 kocke svežega
- 3 rumenjaki
- 50 g stopljenega masla
- 50 g sladkorja
- ščep soli
- 250 ml mlačnega mleka
- 1 vaniljev sladkor
- naribana limonina lupinica
- 3 žlice ruma
- cca. 400 ml olja za cvrtje
- 1 žlica sladkorja v prahu za posip
Kvašeni flancati – osnovni recept, ki vedno uspe – postopek:
V posodo za gnetenje damo najprej vse suhe sestavine, vključno s suhim kvasom in jih premešamo. Nato dodamo še mokre sestavine in zgnetemo testo. Če imamo robota, to storimo z njim, kajti od dobro pregnetena testa, je odvisna kvaliteta izdelka. Če ga nimamo, lahko uporabimo električni mikser s spiralastimi metlicami ali če nam je ljubše, kar na roke. Če bomo uporabili sveži kvas, se lotimo postopka tako kot je običajno za sveži kvas – najprej kvasec. Pozor – dokler sveži kvas vzhaja, ne sme priti v stik s soljo. Sama najraje uporabljam suhi kvas, ker mi je veliko enostavneje, vedno ga imam na zalogi in vedno uspe. Ko smo testo dovolj zgnetli, ga na mirnem in toplem mestu pustimo vzhajati, tako dolgo, da podvoji volumen.
Vzhajano in voljno testo predenemo na pomokano delovno površino in ga zvaljamo na 3 mm debeline. Pripravimo si namenski nož za testo s koleščkom.
Razvaljano testo z namenskim nožem za testo s kolescem najprej narežemo na trakove in nato na rombe. V samih rombih zarežemo po dva zareza.
Narezano testo za flancate pokrijemo in pustim vzhajati še cca. 30 minut.
V ponvi segrejemo olje v katerem bomo ocvrli flancate. Pri segrevanju olja pazimo, da ga ne segrejemo preveč, kajti preveč vroče olje, bo na zunaj testo močno zapeklo, da bodo flancati temne oz. že skoraj črne barve, v notranjosti pa bodo še surovi. Če bomo pekli na indukciji, je za peko flancatov (tudi krofov) najbolj idealna številka 4 od 9. Kako preverimo, da je olje dovolj vroče? Ročaj od lesene kuhalnice potisnemo v olje in če okoli ročaja nastajajo balončki/mehurčki, je olje dovolj toplo. Flancate polagamo v ogreto olje in sicer z zgornjim delom obrnjene navzdol. Pazimo, da jih v ponev ne naložimo naenkrat preveč, ker bodo flancati med samo peko še narasli in lahko bi nam preveč ohladilo temperaturo olja. Na eni strani jih pečemo cca. 3 minute in nato jih obrnemo in cvremo še cca. 3 minute. S pomočjo penovke flancate poberemo iz ponve in jih odlagamo na cedilo ali papirnato servieto, da se odcedijo odvečne maščobe.
Pečene kvašene flancate po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu.
Dober tek!