Kremast hruškov kolač brez peke
Hruške niso ravno sadje, ki ga obožujem, zato iz njih raje naredim kakšno sladico. In kremast hruškov kolač brez peke je odlična ideja, kako porabiti prezrele hruške ali pa se jih preprosto znebiti, če jih ne obožuješ. 🙂 Je preprost, kremast, v ustih se kar topi, njegova priprava je otročje lahka in kar je najboljše – ni ga treba peči in dolgo hladiti, da bi se lepo rezal. Je tudi zelo lahek, saj ne vsebuje niti moke niti jajc niti mleka, pa tudi sladkorja je zelo malo.
Pripomočki za kremast hruškov kolač:
- pekač (35 x 20 cm)
- mešalnik z nastavki za stepanje
- kuhalnica
- kozica
- sekljalnik
- lopatka za peko
- večja posoda
- manjša posodica in žlica za mešanje
Sestavine za kremast hruškov kolač:
- 320 g piškotov
- 150 g raztopljenega masla
- 1 kg hrušk
- 1 jušna žlica limoninega soka
- 150 g sladkorja
- 625 ml vode (najprej 500 ml, potem še 125 ml)
- dva čokoladna pudinga v prahu
- dva vaniljeva sladkorja
- 400 ml smetane za stepanje
- nekaj žlic čokolade v prahu za posip
Kremast hruškov kolač — postopek priprave:
Kekse zdrobimo oz. sesekljamo v prah. Dodamo mu maslo. Vse dobro premešamo s kuhalnico.
Pekač namastimo z maslom. Nato vanj stresemo prah iz keksov z maslom in vse poravnamo.
Hruške olupimo in narežemo na manjše kockice (približno 1 cm). Damo jih v kozico, prelijemo z limoninim sokom, sladkorjem in 500 ml vode. Premešamo in postavimo na štedilnik. Zavremo in kuhamo še 10 minut.
V posodici zmešamo praška (čokoladna pudinga) in 125 ml vode. Mešamo, dokler se ne znebimo vseh grudic. Nato vsebino stresemo v lonec k hruškam. Premešamo in kuhamo še kakšno minutko, nato odstavimo.
Prek piškotov v pekaču stresemo čokoladno zmes s hruškami. Poravnamo in postavimo v hladilnik za eno uro.
Po eni uri stepemo smetano, ki jih naknadno dodamo še vaniljeva sladkorja. Stepeno smetano stresemo v pekač in jo poravnamo.
Na koncu po vrhu potresemo še čokolado v prahu. Z njo ne skoparimo — naj je bo dovolj. 🙂 Kolač postavimo za vsaj pol ure (raje pa več) v hladilnik in ga nato razrežemo na kocke.
Kolač se bo hitro ohladil in bo pripravljen za rezanje, vseeno pa je bolje malce počakati, saj je škoda, da nam kakšna plast odstopa. Rezultat je ravno tak, kot pove naslov — kremast, lahek kolač z malo sladkorja, brez biskvita, moke, jajc in brez peke. Odlično, kajne? 🙂
Prijetno sladkanje!