Kostanjeva sladica iz kozarčka
Print Friendly, PDF & Email

Si želite odlično in zelo okusno sladico, pripravljeno iz kostanja? Potem sledite temu receptu in uživajte v odlični sladici nežnega in kremnega okusa, ki morda s svojim okusom malce spominja na sladoled. Dodajte ji še malo stepene sladke smetane ali sladoleda in odlična kostanjeva sladica iz kozarčka je tu.

Pripomočki za kostanjevo sladico iz kozarčka:

  • palični mešalnik

Sestavine za kostanjevo sladico iz kozarčka

Za 6-7 porcij:

  • 700 g očiščenih kuhanih kostanjev
  • 1 strok vanilje ali 10 kapljic vaniljeve arome
  • 2 jušni žlici ruma
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 4 dl mleka
  • 8 žlic sladkorja

In še (ni obvezno):

  • 2 dl sladke smetane za stepanje
  • 2 žlici sladkorja oz po okusu
  • ali poljuben sladoled (vanilja, čokolada)

Kako pripravimo kostanjevo sladico iz kozarčka

Kostanj najprej skuhamo, zato ga pred kuhanjem na vrhu zarežemo, to naredimo zaradi lažjega lupljenja kuhanega kostanja.

Tako pripravljen kostanj damo v lonec in čez vlijemo toliko vode, da pokrije vse plodove. Zaradi hitrejšega kuhanja, vodo malo posolimo, na lonec namestimo pokrov in na srednjem ognju kuhamo 40 minut od časa ko voda zavre. Čas kuhanja je seveda odvisen tudi od velikosti kostanjev.

Po poteku tega časa kuhan kostanj precedimo skozi cedilo in ga v cedilu pustimo, da se malo ohladi. Sedaj olupimo  kostanj. Lupine zavržemo, sredico damo v posodo za pripravo pireja oziroma kreme.

Olupljen kostanj po potrebi zdrobimo s pomočjo vilice in mu dodamo 8 žlic sladkorja, dve žlici ruma in eno čajno žličko cimeta.

Vse skupaj dobro premešamo ter dodamo 2 vrečki vaniljevega sladkorja, semena, ki jih postrgamo iz sredine vaniljevega stroka ali 10 kapljic vaniljeve arome.

Sedaj vzamemo palični mešalnik in med mešanjem, postopoma dodajamo 4 dl mleka tako, da dobimo vse sestavine združene v pire oziroma kremo.

Ko so vse sestavine lepo združene, posodo v katerem imamo kostanjevo kremo (pire) pokrijemo in postavimo v hladilnik za približno 20 minut.

Med tem časom stepemo sladko smetano v katero dodamo še 2 žlici sladkorja. Stepeno smetano prav tako postavimo v hladilnik za približno 10 minut. Po tem času kostanjevo kremo nadevamo v kozarčke in čez dodamo stepeno sladko smetano.

Če te nimate radi, lahko na kostanjevo kremo dodate kepico sladoleda ali pa kostanjevo kremo zgolj posujete z nastrgano čokolado in sladkorjem v prahu.

Postrežemo. Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor