Korenčkovi žepki
Print Friendly, PDF & Email

Korenčkovi žepki? Nič kaj mamljivo se ne sliši, kaj? In če še dodam, da je testo popolnoma brez sladkorja in jajc, boste rekli, tole pa že ne more biti okusno. Se popolnoma strinjam z vami, vendar samo do prvega grižljaja, nato sem spremenila mnenje. Zagotavljam vam, tudi vi ga boste. Odslej boste vedno znova in znova hoteli samo še korenčkove žepke.

korenckovi-zepki-13

Korenčkovi žepki – pripomočki:

  • skleda
  • tehtnica
  • manjša skleda
  • lonček
  • ribež
  • valjar
  • pekač
  • peki papir

Korenčkovi žepki – sestavine:

Navedene sestavine zadostujejo za 42 do 45 žepkov

  • 500 g gladke moke
  • 250 g masla
  • 250 g korenja
  • 1 žlička sode bikarbone
  • vanilijeva aroma (lahko tudi vanilin sladkor)
  • 3 velike žlice marelične marmelade
  • sladkor v prahu (za posip)

Korenčkovi žepki – postopek:

Odtehtamo 500 g moke in jo presejemo v večjo skledo. K moki dodamo žličko sode bikarbone in vanilijevo aromo. Na moko narežemo 250 g masla, ki smo ga segreli na sobno temperaturo.

korenckovi-zepki-1

V manjšo skledo na ribež naribamo 250 g opranega korenčka.

korenckovi-zepki-2

Najprej umesimo testo iz moke in masla in ko vidimo, da se že vse hoče lepo povezati, dodamo še korenček. Zmesimo v gladko in enotno zmes. Testo je neverjetno voljno in prožno.

korenckovi-zepki-3

Testo ne rabi počivati, takoj ko smo ga umesili, lahko začnemo z valjanjem. Pripravimo si podlogo na kateri bomo valjali. Čist rahlo pomokamo in z valjarjem razvaljamo testo, ki naj bo bolj tanko kot debelo. Z modelom (lahko je kar kozarec) izrežemo kroge. Testo pri valjanju in obrezovanju ni delalo nobenih “problemov”. Skoraj brez dodatnega mokanja je šlo lepo valjati in izrezovati vse do zadnjega žepka.

korenckovi-zepki-4

Na vsak izrezan krog položimo žličko marmelade. Nato krog prepognemo, tako da prekrijemo marmelado in robove s pomočjo vilice stisnemo.

korenckovi-zepki-5

Žepke odlagamo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečico segrejemo na 185 stopinj Celzija z ventilacijo in piškote pečemo cca. 15 minut oz. odvisno od pečice, morda minut manj ali več. Ves čas jih budno spremljamo, kajti ne smejo se nam zažgati.

korenckovi-zepki-6

Pečene takoj poberemo iz vročega pekača in jih odložimo na rešeto, da se bodo začeli ohlajati.

korenckovi-zepki-8

Še tople povaljamo v sladkor v prahu.

korenckovi-zepki-14

korenckovi-zepki-12

Ocena:
Skupaj: 45 Povprečno: 4.4]

2 misli o “Korenčkovi žepki

Dodaj odgovor