Korenčkovi žepki z marmelado
To je star recept za piškote, ki jih je v mojem otroštvu pekla stara mama Milka. Še posebej teknejo moji mami in ker jih stara mama ne more več pripraviti, želim, da recept ne gre v pozabo. Korenčkovi žepki z marmelado so pripravljeni iz korenčkovega testa, ki je zelo voljno in se lepo gnete. Iz testa izrežemo kroge, najlažje kar z modelčkom za krofe, nanje damo žličko marelične marmelade, jih zapognemo in spečemo. Odlični so še topli, a je treba biti pazljiv, ker je marmelada lahko zelo vroča. Zelo dobri so tudi ohlajeni.
Pripomočki za korenčkove žepke z marmelado
- čimvečji pekač s papirjem za peko
- papir za peko za valjanje testa
- valjar
- ribežen
Sestavine za korenčkove žepke z marmelado
Za 2 velika pekača:
- 250 g olupljenega korenja
- 250 g masla
- 500 g bele pšenične moke tip 400
- 20 g kvasa (svežega ali v prahu)
- 2 žlici sladkorja (20 g)
- 1/2 žličke soli
- naribana limonina lupinica
- 300 g marelične marmelade
- po želji sladkor v prahu
Postopek za korenčkove žepke z marmelado
20 g svežega kvasa nadrobimo v skledico. Za suhi kvas je postopek opisan v nadaljevanju.
Korenje olupimo in na drobno naribamo. Potrebujemo 250 g naribanega korenja. H korenju dodamo nadrobljen kvas in premešamo. Če bomo uporabili kvas v prahu, korenje samo naribamo in nadaljujemo s postopkom.
250 g masla v kozici na nizki temperaturi počasi stopimo.
Stopljeno maslo prilijemo h korenju. Dodamo še 2 žlici sladkorja in naribano lupinico ene limone in vse skupaj premešamo.
Med 500 g moke vmešamo pol žličke soli. Moko postopoma dodajamo korenju.
Tako ugnetemo testo. Lahko mešamo z električnim mešalnikom ali pa gnetemo kar z rokami. Če bomo uporabili kvas v prahu, zmešamo moko, sol in kvas v prahu. Vse skupaj postopoma dodajamo h korenju, maslu in sladkorju in ugnetemo testo.
Testo naj nekaj časa (pol ure do uro) počiva. Nato si pripravimo delovno površino: namesto moke za valjanje uporabimo dva lista papirja za peko, med katerima zvaljamo testo približno na debelino 4 mm. Ker ga je veliko, naenkrat zvaljamo manjšo kepico. Klasično pečico vklopimo na 170 °C.
Iz testa izrežemo kroge, najlažje gre kar z modelčkom za krofe.
Na sredino kroga damo približno za eno žličko marelične marmelade.
Testo zapognemo, tako da dobimo polkrog. Robove pritisnemo skupaj s pomočjo vilic.
Korenčkovi žepki z marmelado se morajo še speči, preden se bomo lahko sladkali. Položimo jih na velik pekač, obložen s papirjem za peko. Med njimi pustimo nekaj cm prostora, da se med peko ne bodo prijeli. Pekač potisnemo v ogreto pečico. Korenove žepke pečemo 15 minut oz. dokler niso lepo zlato zapečeni – točen čas in temperaturo peke prilagodimo svoji pečici. Medtem ko se prva runda peče, po opisanem postopku pripravimo žepke še iz preostanka testa.
Ko so korenovi piškoti pečeni, jih s kuhinjsko lopatko previdno prestavimo s pekača na desko. Če želimo, da so slajši, jih posujemo z malo sladkorja v prahu ali jih v njem celo povaljamo. Čisto dovolj sladki pa so kar taki, brez dodatnega sladkorja, a naredimo po svojem okusu. Dober tek!
Stara mama Milka mi je zapustila kar nekaj receptov za sladice, med njimi so:
- Krhki flancati po receptu mame Milke.
- Breskvice po maminem receptu.
- Jogurtove miške po receptu mame Milke.
- Čokoladno kavno pecivo z zdrobovim nadevom in orehi.