Kokosova torta
Omamna kokosova torta brez moke je odličen posladek tudi za tiste, ki zaradi različnih razlogov ne smejo uživati moke.
Pripomočki za pripravo kokosove torte:
- mikser
- posode za mešanje
- žlica
- pekač
- peki papir
- manjša posoda
- posoda za kuhanje
- nož
Sestavine za pripravo kokosove torte:
Biskvit (sestavine za 1 biskvit, potrebujemo 2):
- 3 jajca
- 2 žlice sladkorja
- 4 žlice kokosove moke
- mleko za navlažitev biskvita
Kokosova krema:
- 2 lončka navadnega jogurta (2 x 180g)
- 500 g mascarponeja
- 400 ml smetane za stepanje
- 6 žlic sladkorja
- 1 vrečka želatine fix (20 g)
- 200 g kokosove moke
Čokoladna krema:
- 50 g čokolade
- 50 ml sladke smetane
Čokoladni preliv:
- 100 g čokolade
- 100 ml sladke smetane
Postopek priprave kokosove torte:
Najprej se lotimo peke biskvitov. V dve posodi ločimo beljake in rumenjake. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in zmiksamo. K rumenjakom dodamo sneg iz beljakov in kokosovo moko ter narahlo premešamo.
Maso damo v pekač obložen s peki papirjem in pečemo približno 10 minut na 180°C. Enako spečemo še drug biskvit. Oba biskvita ohladimo.
Nato se lotimo priprave čokoladne kreme. Čokolado nalomimo v manjšo posodo. V posodi za kuhanje segrejemo smetano skoraj do vretja. Smetano prelijemo čez nalomljeno čokolado in premešamo, da se čokolada stopi. Kremo pustimo, da se malo ohladi.
Pripravimo še kokosovo kremo. V eni posodi stepemo smetano za stepanje. V drugo damo jogurt, mascarpone in sladkor in na hitro zmiksamo. Med mešanjem dodamo želatino fix. Tej mešanici nato dodamo še stepeno smetano in kokosovo moko in dobro premešamo.
Na servirni krožnik damo tortni obod in vanj položimo prvi biskvit. Biskvit namočimo z nekaj žlicami mleka. Čez biskvit damo dobro tretjino kokosove kreme in jo pogladimo. Na sredino damo čokoladno kremo in čez previdno drugo tretjino kokosove kreme. Kremo zgladimo in damo čez drug biskvit. Biskvit navlažimo z nekaj žlicami mleka in še preostalo kokosovo kremo. Vse skupaj damo za par ur v hladilnik, da se dobro strdi.
Nato torti odstranimo tortni obod. Pomagamo si tako, da z ostrim nožem zarežemo tik ob obodu. Kremo lepo pogladimo z nožem ali s paletnim nožem. Pripavimo čokoladni obliv. V posodo nalomimo čokolado in jo prelijemo s smetano, ki smo jo segreli skoraj do vretja. Zmešamo, da se čokolada dobro raztopi in prelijemo čez ohlajeno torto. Okrasimo po želji in postavimo v hladilnik, da se preliv strdi.
Dober tek.