Orehova potica
Print Friendly, PDF & Email

Pogosto dobim kakšen recept za pripravo orehove potice in ga seveda preizkusim, a nekako me nobeden ni prepričal. Ali je bila potica presuha, preveč nadeva, je razpadala, … In nato sem dobila spodnji recept, po katerem potica uspe. Orehova potica pripravljena po tem receptu je čisto po mojem okusu, saj je ravno prav mehka in sočna, z ne preveč nadeva ter odličnega okusa in se preprosto topi v ustih. Točno takšna, kot jo imamo radi.
Zdi se mi, da je ob primernem shranjevanju vsak naslednji dan še boljša. Predlagam, da sledite temu receptu in si pripravite odlično orehovo potico. Postopek priprave je zelo preprost tako, da jo lahko pripravijo tudi manj izkušeni. Po tem receptu bomo pripravili približno 1,2 kg odlične in sočne orehove potice.

Pripomočki za orehovo potico

  • okrogel model premera 26 -28 cm ( ali pekač 40 x 22 cm)

Sestavine za orehovo potico

Za testo:

  • 500 g bele gladke moke tip 500 (+ nekaj moke za posip med gnetenjem/valjanjem)
  • 30 g svežega kvasa
  • 3 jajca
  • 1 vaniljev sladkor
  • 80 g sladkorja
  • 70 g masla sobne temperature
  • 150 ml mleka
  • nastrgana lupina 1 limone
  • polovica male čajne žličke soli

Za nadev:

  • 250 g mletih orehov
  • 150 ml ruma
  • 200 g rozin
  • 250 g sladkorja
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 50 g čokolade v prahu
  • 50 g krušnih drobtin
  • 20 g margarine sobne temperature
  • 1 jušna žlica limoninega soka
  • 1 jajce

Kako pripravimo orehovo potico

Najprej se lotimo priprave testa in sicer tako, da v posodo stresemo 500 g moke, ji dodamo polovico čajne žličke soli in premešamo. Mleko segrejemo do mlačnega in vanj damo sladkor in premešamo. Od pripravljenega sladkega mleka odvzamemo 3 žlice mleka in jih damo v manjši lonček, dodamo suh kvas, pokrijemo lonček in pustimo 10 – 15 minut, da kvas aktivira. Ko je kvas pripravljen, v moki naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajan kvas.

Premešamo in med mešanjem dodajamo eno po eno preostale sestavine za testo: 3 jajca, vaniljev sladkor, maslo, preostalo sladko mleko, nastrgano limonino lupinico, pri čemer vrstni red dodajanja sestavin ni pomemben.

Ko imamo vse sestavine vmešane, testo pregnetemo tako, da ga med gnetenjem po potrebi občasno potrosimo z malo moke. Tako bomo testo lažje oblikovali in preprečili lepljenje po rokah.

Pripravljeno testo pokrijemo in postavimo na toplem ter pustimo, da vzhaja vsaj 1 uro oziroma tako dolgo, da se podvoji. Med tem časom pripravimo nadev.

Nadev pripravimo tako, da v  posodico stresemo 200 g rozin in jih prelijemo s 150 ml ruma ter pustimo, da se dobro namočijo. V naslednjem koraku v posodice ločimo rumenjak in beljak. Beljak stepemo v trd sneg in ga pustimo ob strani za kasneje. Rumenjak razžvrkljamo in pustimo, potrebovali ga bomo na koncu, za mazanje potice pred pečenjem.

V večjo posodo damo mlete orehe, sladkor, čokolado v prahu, krušne drobtine, vaniljev sladkor, margarino (naj bo zmehčana in sobne temperature) in limonin sok.

Vse sestavine dobro premešamo in, ko so sestavine dobro združene, jim dodamo namočene rozine skupaj z rumom nato ponovno dobro premešamo. Na koncu na rahlo vmešamo še stepen beljak.

Ko čas vzhajanja testa poteče, ga na pomokani površini razvaljamo na debelino približno 5 mm.

Tako razvaljano testo namažemo s pripravljenim nadevom od roba do roba v celoti. Sedaj najprej prepognemo stranjska dva roba in nato zarolamo nadevano testo v rolado.

Neglede na to, ali smo izbrali okrogli ali podolgovati model, pripravljeno potico postavimo na pekač, obložen papirjem za peko. Pekač pokrijemo s kuhinjsko brisačo in ga postavimo na toplo, ter pustimo, da ponovno vzhaja za najmanj 90 minut.

Po poteku tega časa vzamemo posodico z rumenjakom in z razžvrkljanim rumenjakom potico premažemo.

V segreto pečico postavimo pekač s potico in pečemo 60 minut na temperaturi od 170 °C. Čas in temperaturo pečenja po potrebi prilagodimo svoji pečici.

Orehova potica je pripravljena, da jo razrežemo, ko je ohlajena.

Dober tek:)

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor