Orehova rolada s kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

V kolikor želite poskusiti odlično in zelo osvežilno sladico sladko kislega okusa, je orehova rolada s kislo smetano prava za vas.

Orehova rolada s kislo smetano je preprosta za pripravo in ne vzame veliko časa, njen sladko kisli in zelo osvežilni okus bo zagotovo prijetno presenetil vse ljubitelj osvežilnih in ne pretežkih sladic. Po tem receptu bomo pripravili približno 1,5 kg  orehove rolade s kislo smetano, ki bo zadostovala za približno 12 do 15 oseb. Če bomo orehovo rolado s kislo smetano zavili v folijo in jo postavili v hladilnik, bo ta ostala sveža tudi do 10 dni tako da jo imamo lahko vedno pri roki ob kakšnem nenapovedanem obisku.

Pripomočki za orehovo rolado s kislo smetano

 • 2 pekača velikosti 42 x 34
 • električni mikser
 • papir za peko
 • 2 kuhinjski platneni brisači

Sestavine za orehovo rolado s kislo smetano

Za testo:

 • 9 jajc
 • 3 velike jušne žlice sončničnega olja
 • 150 g sladkorja
 • 2 vrečki vanilijevega sladkorja
 • 1 pecilni prašek
 • 200 g zmletih orehov

Za kremo:

 • 1 kg kisle smetane

Priprava orehove rolade s kislo smetano

Najprej vzamemo 9 jajc in v prvo posodo rumenjake, v drugo beljake. Beljake stepemo v trd sneg ter pustimo ob strani.

Sedaj vzamemo posod z rumenjaki, jih nekoliko premešamo s električnim mešalnikom, nato pa dodamo 3 žlice olja, odtehtan sladkor, vanilijev sladkor in pecilni prašek.

Sestavine v posodi dobro združimo s pomočjo električnega mešalnika. Ko so sestavine lepo združene, jim dodamo še 200 g mletih orehov ter na rahlo premešamo.

Sedaj vzamemo beljake in jih dodamo ostalim sestavinam ter ponovno premešamo s pomočjo električnega mešalnika.

Pripravimo pekača tako, da na vsak pekač položimo papir za peko. Vzamemo narejeno maso in jo postopoma vlivamo na sredino pekača. Približno polovico narejene mase vlijemo na prvi pekač in drugo polovico na drugi pekač.

Masa na pekaču se bo začela postopoma razlivati po peki papirju tako, da jo bomo  po potrebi s pomočjo žlice lahko porazdelili približno 2 cm od samega roba papirja za peko. Ko pekače napolnimo, enega po enega damo v na 180 °C segreto pečico in pečemo 12 -15 minut. Čas pečenja in temperaturo lahko po potrebi prilagodite svoji pečici. Ko čas pečenja poteče, vzamemo biskvit iz pečice in ga še vročega, skupaj s papirjem za peko zarolamo – zavijemo.

Vzamemo tudi kuhinjsko brisačo, katero dobro namočimo s hladno vodo in jo dobro ožamemo in vanjo ovijemo testo za rolado, ki smo jo že zavili v papir za peko, ter pustimo, da se ohladi.

Popolnoma enako naredimo tudi z drugim delom testa, ki smo ga pripravili v drugem pekaču. Ko se testo nekoliko ohladi, ga odvijemo in vzamemo 500 g kisle smetane in jo stresemo na sredino razvite rolade. S pomočjo žlice, kislo smetano enakomerno porazdelimo po celotni površini.

Tako namazano rolado zarolamo nazaj in sicer tako da med rolanjem previdno ločimo testo od peki papirja.

Ko rolado zarolamo do konca, jo ovijemo s peki papirjem in ponovno zavijemo v namočeno in ožeto kuhinjsko brisačo ter postavimo v hladilnik, kjer jo pustimo čez noč. Enako naredimo tudi z drugo rolado.

Orehova rolada s kislo smetano je pripravljena. Dobro ohlajeno rolado preprosto odvijemo, narežemo na približno 1 cm debele kose in postrežemo.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor