Kokosov zavitek
Ko kdo omeni zavitek, običajno pomislimo na tistega z jabolki ali s skuto. Zavitek je priljubljena sladica, saj je okusna in enostavna za pripravo. Da pa ne bi pripravljali vedno enakih zavitkov, poskusite nekaj malo drugačnega, morda celo eksotičnega. Naj bo tokrat glavna sestavina zavitka kokos, obogaten s čokolado. Kokos po izgledu spominja na sneg in zimo, njegov okus pa nas popelje na plažo in pričara spomine na vroče poletne dni.
Kokosov zavitek – pripomočki:
- kozica
- kuhalnica
- žlica
- kuhinjska krpa
- tehtnica
- vilice
- skodelica
- pekač
- papir za peko
Kokosov zavitek – sestavine:
- 100 g kokosove moke
- 100 ml sladke smetane
- 4 žlice sladkorja
- 50 g jedilne čokolade
- 1 jajce
- kanček ruma
in še:
- tanko vlečeno testo (2 lista)
- 100 ml sladke smetane
- 1 jajce
Kokosov zavitek – postopek:
V kozici segrevamo 100 ml sladke smetane. Dodamo kokosovo moko in dobro premešamo.
Nato dodamo še sladkor, rum in čokolado. Mešamo in kuhamo toliko časa, da se čokolada stopi in se vse sestavine povežejo v enotno, gosto maso.
Pustimo, da se nadev ohladi. V hladni nadev vmešamo eno jajce.
Nato pripravimo testo. Če uporabimo kupljeno in je zelo tanko, uporabimo skupaj 2 lista, najboljše pa je, če testo pripravimo sami. Testo položimo na kuhinjsko krpo in ga premažemo s približno tremi žlicami sladke smetane. Na spodnjo polovico testa namažemo nadev, nato pa zavihamo testo z leve in z desne strani. S pomočjo krpe testo zvijemo.
Tako pripravljen zavitek položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. V skodelico ubijemo jajce, ga razžvrkljamo z vilicami in dodamo preostalo sladko smetano. S to zmesjo premažemo zavitek, nato pa ga položimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180°C. Zavitek pečemo približno 30 minut.
Ohlajen zavitek režemo na manjše rezine in po želji posujemo s sladkorjem v prahu.
Brbončice vam bodo hvaležne.