Kakavove palačinke s cimetom
Print Friendly, PDF & Email

Če so palačinke ene od vaših najljubših sladic, potem vam predlagam, da čim prej poskusite kakavove palačinke s cimetom. Jaz jim pravim kar črne palačinke. Kakavove palačinke so čisto drugačne od klasičnih palačink, poleg temne barve imajo še prav poseben okus, ki ga bomo še bolj poudarili, če bomo palačinke namazali s čokoladnim namazom ali slivovo marmelado. Pripravljene so zelo hitro in preprosto, tako da se priprave lahko lotijo tudi manj izkušeni v kuhinji.

Pripomočki za kakavove palačinke:

  • večja posoda za mešanje sestavin
  • električni mešalnik
  • ponev za peko palačink
  • štedilnik
  • velika jušna žlica
  • mala čajna žlička
  • zajemalka
  • lopatka za obračanje palačink med pečenjem
  • večji krožnik za odlaganje pečenih palačink

Sestavine za kakavove palačinke

Za okoli 12-15 palačink:

  • 2 celi jajci
  • ščepec soli
  • 1/4 male čajne žličke jedilne sode bikarbone
  • 4 dl hladne vode
  • 7 zvrhanih velikih žlic bele gladke moke tip 500
  • 1 čajna žlička mletega cimeta
  • 2 veliki ravni jušni žlici kakava v prahu
  • 60 g masla

Postopek priprave za kakavovih palačink

V posodo za mešanje sestavin najprej ubijemo dve jajci in ju s pomočjo električnega mešalnika Penasto vmešamo pri največji hitrosti. Ko so jajca dobro združena, dodamo ščepec soli in 1/4 čajne žličke sode bikarbone ter nadaljujemo z mešanjem sestavin.

Pripravimo hladno vodo in moko ter ju postopoma, med nenehnim mešanjem dodajamo. Najbolje bo, da vodo in moko dodajamo izmenično – 1 dl vode, nato pa dve zvrhani žlici moke. Postopek tako ob neprestanim mešanjem ponavljamo dokler ne dodamo vse moke in vode. Dobiti moramo srednje gosto maso, v katero damo še eno čajno žličko cimeta v prahu in dve veliki žlici kakava v prahu.

Vse sestavine še enkrat dobro zmiksamo in posodo z maso za palačinke postavimo nekje v bližini štedilnika. Ob štedilniku postavimo tudi krožnik in lopatko za obračanje palačink. Na štedilnik postavimo ponev za pečenje palačink, vanjo damo 60 g masla in ga na srednje močnem ognju raztopimo. Takoj ko, se maslo raztopi, ga še vročega vlijemo v narejeno maso za palačinke in s pomočjo mešalnika še enkrat dobro premešamo.

Tako pripravljeno maso s pomočjo zajemalke, vlijemo v dobro segreto ponev in pečemo približno 50 do 60 sekund na srednje močnem do močnem ognju.

Palačinko nato obrnemo s pomočjo lopate za obračanje še na drugo stran in postopek ponovimo.

Ko je palačinka pečena, jo odložimo na večji krožnik, v segreto ponev pa ponovno vlijemo zajemalko mase in spečemo novo palačinko. Postopek pečenja ponavljamo vse dokler nam ne zmanjka narejene mase.

Med pečenjem palačink v ponev ni potrebno vlivati olja ali katere druge maščobe, saj smo v maso dodali stopljeno maslo, ki poskrbi, da se palačinke med peko ne prijemljejo na ponev. Kakave palačinke so pripravljene, da jih namažemo z najljubšim nadevom; Nutello (ali drug čokoladni namaz), stepeno sladko smetano ali marmelado po izbiri.

Kakavove palačinke bomo zelo lepo okrasili, če jih bomo po površini pred serviranjem, potrosili s sladkorjem v prahu, stopljeno belo čokolado ali pa čokolado z dodatki, ki jo bodo obarvali, v mojem primeru v rdečo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor