Jesenska torta
Print Friendly, PDF & Email

Jesenska torta na zanimiv način uporabi dva sadeža, oziroma pridelka, ki sta meni tako značilna za jesenski čas. In to so jabolka in buče. Zanimiva struktura nam pričara željo, da torto izdelamo. Ne bom rekla spečeno, ker pečeno je samo listnato dno. Lahki kremi sta tisti, zaradi katerih je vredno poskusiti.

Pripomočki za pripravo jesenske torte

 • okrogel obod za pečenje tort 23-24 cm premera.

Sestavine za pripravo jesenske torte

za 12 kosov

 • zavitek listnatega testa

za jabolčno-bučno kremo

 • 500 g jabolk
 • 200 maslene buče
 • 2 dl vode
 • 3 zvrhane žlice sladkorja v prahu
 • cimet
 • 2 dl vode
 • 1 vanilijev puding + 6 žlic vode
 • 4 liste želatine

za skutno-smetanovo kremo

 • 250 g pretlačene skute
 • 3,5 dl sladke smetane
 • 3 zvrhane žlice sladkorja v prahu
 • 3 liste želatine

Okrasitev lahko izpustite, sicer se lahko uporabi poljubno čokoladno kremo.

Postopek priprave jesenske torte

Jesensko torto začnemo pripravljati s pečenjem dnesa torte, ki je iz listnatega testa. Jaz sem si pomagala s pokrovko. Vedno izrežem večji krog, v primeru, da se testo med pečenjem malenkost skrči.

Delovno površino malenkost pomokamo in samo malo razvaljamo testo, ki smo ga kupili. Izrežemo krog in okraske. Izrezala sem tudi trikotnike iz testa, vendar smo jih na koncu pojedli. Za krasitev sem uporabila le rožice. Izrezano testo sem položila na peki papir in na pekač. Pekač sem položila v ogreto pečico na 190 stopinj Celzija. Okraske sem pekla 12 minut, nato sem jih vzela ven, dno pa še nadaljnje 3 minute.

Medtem pripravimo jabolčno-bučno kremo. Olupimo in nakockamo jabolka in bučo. Prelijemo z 2 dl vode in kuhamo na zmerni temperaturi, da se oboje zmehča. Približno 15-18 minut. Po koncu kuhanja dodamo sladkor v prahu in ponovno prelijemo z 2 dl vode.

Jabolčno-bučno zmes premešamo oziroma pretlačimo s paličnim mešalnikom, da postane gladka. Dodamo cimet. Liste želatine namočimo v hladni vodi. Zavitek vanilijevega pudinga premešamo s 6 žlicami hladne vode. Najprej dodamo puding, nato že ožete liste želatine. Dobro premešamo in pustimo, da se malenkost ohladi.

Pečeno testo izrežemo po modelu, postavimo na podstavek, kjer bo stala torta. Ohlajeno kremo prelijemo po listnatem testu. Vse skupaj postavimo v hladilnik za 3 ure in počakamo, da želira.

Medtem pripravimo skutno-smetanovo kremo. Liste želatine namočimo v hladni vodi. Skuto premešamo s sladkorjem v prahu, smetano stepemo. Na zmernem ognju stopimo ožeto želatino in ji pridamo žlico skute. Premešamo in dodamo k preostali skuti. Ponovno hitro premešamo, da nam želatina ne želira prehitro. Sicer se lahko zgodi, da nam nastanejo majhni želatinasti koščki. Nežno vmešamo še smetano.

Nadevamo po jabolčno-bučni kremi in dobro poravnamo. Jesensko torto ponovno postavimo v hladilnik, najbolje čez noč.

Naslednji dan na tortico postavimo rožice, ki smo jih izrezali iz listnatega testa in spekli. Obroč torte sem od torte ločila tako, da sem šla okrog in okrog s tankim nožem.

Če želimo bogatejšo okrasitev pripravimo malce čokoladne kreme po najljubšem receptu. Nabrizgamo kupčke po vrhu in okrog torte. Na kupčke na vrhu torte nato postavimo listnate rožice. Jesenska torta je pripravljena na razrez. Naj tekne!

 

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.3]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor