Janeževo pecivo s kislo smetano
Janeževo pecivo s kislo smetano ima izredno prijeten vonj in okus po – janežu, seveda. Je izredno puhasto pecivo, ki mu dodatek kisle smetane da prijetno svežino in poudari okus.
Janeževo pecivo s kislo smetano – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- mikser z metlicama za stepanje
- dve plastični posodi (za stepanje)
- lopatka za torte
- ožemalnik za citruse
- cedilo
- nož
- manjša skodelica
- jedilna žlica
- čajna žlička
- keramična skodelica
- manjša kozica
- ribežen
- pekač velikosti 20×27 cm
- pečica (navadna)
Janeževo pecivo s kislo smetano – sestavine:
- 150 g moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 3 jajca
- 2 jedilni žlici vroče vode
- 150 g sladkorja
- 1 čajna žlička mletega janeža
- sok 1 limone
- lupinica 1 limone (limona naj bo ekološka, drugače lupinico izpustimo)
- 200 ml kisle smetane
za preliv:
- 100 g bele čokolade
- naribano limonino lupinico ene večje ekološke limone
Janeževo pecivo s kislo smetano – priprava:
Pripravimo in odtehtamo vse sestavine. Pecilni prašek vmešamo v moko. Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v čvrst sneg.
V drugi posodi stepamo rumenjake z dvema jedilnima žlicama vroče vode toliko časa, da se spenijo. Dodamo sladkor, limonin sok, limonino lupinico in eno čajno žličko janeža ter dobro premiksamo.
V zmes z lopatko za torte vmešamo stepen sneg. Nato moko s pecilnim praškom skozi cedilo presejemo v maso. Ponovno dobro premešamo z lopatko za torte.
Namastimo pekač in ga posujemo z drobtinami ali pomokamo. Maso vlijemo v pekač in damo peči v predhodno ogreto pečico (navadno) na 190 °C. Pečemo 20 – 25 minut. Naredimo preizkus z zobotrebcem. Zobotrebec zapičimo v pecivo in če pride ven suh, je pecivo pečeno, v nasprotnem primerimeru podaljšamo čas pečenja še za par minut in ponovimo preizkus.
Počakamo, da se pecivo ohladi, nato ga vzamemo iz pekača in z nožem prerežemo na pol. Eno polovico namažemo s kislo smetano, nato jo prekrijemo z drugo polovico.
V keramično posodo nalomimo belo čokolado. V kozico nalijemo malo vode, nato na to kozico postavimo keramično skledo, v kateri je bela čokolada in pristavimo na štedilnik. Počakamo, da se čokolada stopi. Večkrat jo premešamo, ker se bo tako hitreje stopila. Skodelico previdno vzamemo s kozice. S stopljeno belo čokolado prelijemo pecivo. Pecivo po vrhu posujemo z naribano limonino lupinico.
Postrežemo s kozarcem sveže limonade, ob skodelici kave …