Janeževo pecivo s kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

Janeževo pecivo s kislo smetano ima izredno prijeten vonj in okus po – janežu, seveda. Je izredno puhasto pecivo, ki mu dodatek kisle smetane da prijetno svežino in poudari okus.

janezevo-pecivo-s-kislo-smetano

Janeževo pecivo s kislo smetano – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • mikser z metlicama za stepanje
  • dve plastični posodi (za stepanje)
  • lopatka za torte
  • ožemalnik za citruse
  • cedilo
  • nož
  • manjša skodelica
  • jedilna žlica
  • čajna žlička
  • keramična skodelica
  • manjša kozica
  • ribežen
  • pekač velikosti 20×27 cm
  • pečica (navadna)

Janeževo pecivo s kislo smetano – sestavine:

  • 150 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 3 jajca
  • 2 jedilni žlici vroče vode
  • 150 g sladkorja
  • 1 čajna žlička mletega janeža
  • sok 1 limone
  • lupinica 1 limone (limona naj bo ekološka, drugače lupinico izpustimo)
  • 200 ml kisle smetane

za preliv:

  • 100 g bele čokolade
  • naribano limonino lupinico ene večje ekološke limone

Janeževo pecivo s kislo smetano – priprava:

Pripravimo in odtehtamo vse sestavine. Pecilni prašek vmešamo v moko. Ločimo beljake od rumenjakov. Beljake stepemo v čvrst sneg.

janezevo-pecivo-s-kislo-smetano

V drugi posodi stepamo rumenjake z dvema jedilnima žlicama vroče vode toliko časa, da se spenijo. Dodamo sladkor, limonin sok, limonino lupinico in eno čajno žličko janeža ter dobro premiksamo.

janezevo-pecivo-s-kislo-smetano

V zmes z lopatko za torte vmešamo stepen sneg. Nato moko s pecilnim praškom skozi cedilo presejemo v maso. Ponovno dobro premešamo z lopatko za torte.

janezevo-pecivo-s-kislo-smetano

Namastimo pekač in ga posujemo z drobtinami ali pomokamo. Maso vlijemo v pekač in damo peči v predhodno ogreto pečico (navadno) na 190 °C. Pečemo 20 – 25 minut. Naredimo preizkus z zobotrebcem. Zobotrebec zapičimo v pecivo in če pride ven suh, je pecivo pečeno, v nasprotnem primerimeru podaljšamo čas pečenja še za par minut in ponovimo preizkus.

janezevo-pecivo-s-kislo-smetano

Počakamo, da se pecivo ohladi, nato ga vzamemo iz pekača in z nožem prerežemo na pol. Eno polovico namažemo s kislo smetano, nato jo prekrijemo z drugo polovico.

janezevo-pecivo-s-kislo-smetano

V keramično posodo nalomimo belo čokolado. V kozico nalijemo malo vode, nato na to kozico postavimo keramično skledo, v kateri je bela čokolada in pristavimo na štedilnik. Počakamo, da se čokolada stopi. Večkrat jo premešamo, ker se bo tako hitreje stopila. Skodelico previdno vzamemo s kozice. S stopljeno belo čokolado prelijemo pecivo. Pecivo po vrhu posujemo z naribano limonino lupinico.

janezevo-pecivo-s-kislo-smetano

Postrežemo s kozarcem sveže limonade, ob skodelici kave …

janezevo-pecivo-s-kislo-smetanoUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor