Jagodne sadne lučke – lchf
Print Friendly, PDF & Email

Jagodne sadne lučke – lchf vas bodo navdušile, kajti lučke so zelo kremne in resnično nimajo zmrznjenih kristalov. Njihov okus je izrazito jagoden in še več, ne vsebujejo belega sladkorja, tako da so dobrodošle prav za vse, še posebej, če se prehranjujete po lchf načelu. V receptu vam bo predstavljena obvezna sestavina, zaradi katere so lučke kremne in brez zmrznjenih kristalov.

Jagodne sadne lučke – lchf – pripomočki:

 • tehtnica
 • električni sekljalnik
 • žlica
 • modelčki za sladoledne lučke

In še:

 • kozica
 • ozka visoka posodica

Jagodne sadne lučke – lchf – sestavine:

Za 4 lučke po 80 ml

 • 200 ml sladke smetane z najmanj 35% maščobe
 • 120 g do 150 g zmrznjenih jagod (lahko tudi sveže)
 • 3 žlice sladila sukrin melis v prahu (ali podobnega)
 • 3/4 žličke glukomanan moke (konjak moka)
 • strok vanilja ali aroma vanilje

Če jih boste oblili s čokolado, še:

 • 60 g črne čokolade s čim večjim % kakava
 • 40 g masla

Jagodne sadne lučke – lchf – postopek:

Ker je sam postopek izdelave jagodnih sadnih lučk – lchf izredno preprost in hiter, vam svetujem, da si pred pripravo pripravite vse sestavine.

V električni sekljalnik enostavno naložite vse sestavine naenkrat. Količino sladila dodate po želji, meni osebno je sladko všeč, če je vam malo manj, lahko dodate kakšno žlico sladila manj. Jagode pred uporabo ne odtajajte, uporabite kar globoko zamrznjene. Vse prelijete s sladko smetano, dodajte še vaniljo in glavno sestavino, katera je obvezna in ne sme manjkati in zaradi katere so lučke tako zelo kremne – glukomanan moko.

Glukomanan moka
Glukomanan moka ali konjak moka je narejena iz rastline konjak ter je brez ogljikovih hidratov. Nase veže vodo in povečuje volumen, zato naredi lučke tako zelo kremne in brez zmrznjenih kristalov.  Je popolnoma brez vonja in okusa. Vedno jo zmešamo v hladno tekočino.

Vse sestavine z električnim sekljalnikom mešamo dve do tri minute. Med mešanjem se bodo jagode popolnoma sesekljale, masa bo zaradi smetane in zaradi glukomanan moke postala izredno kremna in puhasta.

Nasvet
Uporabite lahko tudi katerokoli drugo sadje: borovnice, maline, banane, ananas, marelice … Prilagodite recept tako, da vam bodo lučke najbolj ugajale.  Če niste na lchf prehrani, lahko uporabite tudi beli sladkor v prahu.


Sladoledna masa je tako zelo dobra, da zaradi zmrznjenih jagod že sedaj spominja na sladoled in zato obstaja velika nevarnost, da se pri pokušanju ne boste mogli ustaviti. Vendar srčno upam, da vam uspe in zato sedaj napolnite modelčke za lučke.

Napolnjene modelčke postavimo v zamrzovalnik, najbolje čez noč.

Sladoledno lučko bomo najlažje spravili iz modelčka tako, da modelček za hip oblijemo z mlačno vodo. Preostane nam samo še, da uživamo v sadnem in kremnem okusu.

Težko se bo ustaviti pri eni …

Če pa smo ljubitelji čokolade, lahko lučke pred uporabo oblijemo še s čokoladnim prelivom. Poiščemo primerno posodico, ta naj bo ozka in visoka. V posodico odmerimo maslo in čokolado. V kozico nalijemo vodo in pristavimo na štedilnik. V vročo vodo pristavimo posodico z maslom in čokolado ter ju ob nenehnem mešanju stopimo v tekoče stanje. Nato vzamemo jagodno sadno lučko – lchf in jo previdno oblijemo s čokolado. Ker je lučka zmrznjena, se bo čokolada takoj strdila.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor