Jagodna krema brez jajc in mlečnih izdelkov
Print Friendly, PDF & Email

Predstavljam vam svežo različico jagodne kreme, ki je primerna za nadevanje tort, rolad in drugega peciva. Tale jagodna krema ima prelepo kompaktno teksturo podobno marmeladi. Jagodna krema je narejena brez jajc in brez mleka ter masla tako, da je primerna tudi za tiste, ki so nanje alergični, kot sredstvo za zgoščevanje pa se uporabi le malo gustina in moke. Ostale sestavine pa so: limonin sok, malo sladkorja ter košarica svežih jagod.

Jagodna krema brez jajc in mlečnih izdelkov

Pripomočki za pripravo jagodne kreme:

  • dilca, nož in ožemalnik
  • večja in manjša skleda
  • multipraktik
  • kozica in kuhalnica
  • folija za živila

Sestavine za pripravo jagodne kreme:

Za cca. 800 gramov jagodne kreme

  • 500 g svežih jagod (količina velja za očiščene jagode)
  • 100 g sladkorja
  • 150 ml vode
  • 50 g gustina oz. jedilnega škroba
  • 30 g moke
  • 1 limona

Postopek za pripravo jagodne kreme:

Prva stvar, ki jo moramo narediti je ta, da operemo in očistimo jagode. Dobiti moramo 500 gramov očiščeni jagod. Nato jih narežemo na večje kose, damo v multipraktik in iz njih naredimo jagodni pire. Dve minuti miksanja bo dovolj, da dobimo perfekten, gladek jagodni pire.

Jagodna krema brez jajc in mlečnih izdelkov

V šalčki z vodo stopimo gustin oziroma jedilni škrob in moko tako, da v suhe sestavine počasi prilijemo vodo medtem ko mešamo z žličko.

Jagodna krema brez jajc in mlečnih izdelkov

Dobljeno belo gosto zmes prelijemo v kozičko in ji dodamo sladkor ter sok ene limone. Količina sladkorja lahko spreminjamo po lastnem okusu, saj na sladkost kreme vplivajo tudi jagode in če le te niso ravno sladke … Malo premešamo in kot zadnjo sestavino dodamo še predhodno pripravljen jagodni pire.

Jagodna krema brez jajc in mlečnih izdelkov

Kozičko z vsemi sestavinami naše kreme preložimo na štedilnik ter kuhamo na nizkem ognju dokler se ne zgosti oziroma dokler ne dobimo želene teksture, na primer za nadevanje rolade potrebujemo malo bolj gosto kremo, za nadevanje kakih žepkov pa se lahko s kuho ustavimo malo prej, ko je krema še bolj tekoča.

Jagodna krema brez jajc in mlečnih izdelkov

Sedaj, ko je jagodna krema kuhana, jo odstavimo z ognja ter pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Da preprečimo nastanek skorjice med hlajenjem kreme, je najbolje, da jo »na dotik« prekrijemo s folijo za živila.

Nasvet
V enkrat ohlajeno jagodno kremo lahko primešamo žličko ali dve limoninega likerja Limoncella.

Preden kremo uporabimo za nadev naših tort, rolad, pit ali drugih sladic, jo postavimo za eno uro v hladilnik.

Jagodna krema brez jajc in mlečnih izdelkov

Hitro na delo in dober tek!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor