Jagodna krema brez jajc in mlečnih izdelkov
Predstavljam vam svežo različico jagodne kreme, ki je primerna za nadevanje tort, rolad in drugega peciva. Tale jagodna krema ima prelepo kompaktno teksturo podobno marmeladi. Jagodna krema je narejena brez jajc in brez mleka ter masla tako, da je primerna tudi za tiste, ki so nanje alergični, kot sredstvo za zgoščevanje pa se uporabi le malo gustina in moke. Ostale sestavine pa so: limonin sok, malo sladkorja ter košarica svežih jagod.
Pripomočki za pripravo jagodne kreme:
- dilca, nož in ožemalnik
- večja in manjša skleda
- multipraktik
- kozica in kuhalnica
- folija za živila
Sestavine za pripravo jagodne kreme:
Za cca. 800 gramov jagodne kreme
- 500 g svežih jagod (količina velja za očiščene jagode)
- 100 g sladkorja
- 150 ml vode
- 50 g gustina oz. jedilnega škroba
- 30 g moke
- 1 limona
Postopek za pripravo jagodne kreme:
Prva stvar, ki jo moramo narediti je ta, da operemo in očistimo jagode. Dobiti moramo 500 gramov očiščeni jagod. Nato jih narežemo na večje kose, damo v multipraktik in iz njih naredimo jagodni pire. Dve minuti miksanja bo dovolj, da dobimo perfekten, gladek jagodni pire.
V šalčki z vodo stopimo gustin oziroma jedilni škrob in moko tako, da v suhe sestavine počasi prilijemo vodo medtem ko mešamo z žličko.
Dobljeno belo gosto zmes prelijemo v kozičko in ji dodamo sladkor ter sok ene limone. Količina sladkorja lahko spreminjamo po lastnem okusu, saj na sladkost kreme vplivajo tudi jagode in če le te niso ravno sladke … Malo premešamo in kot zadnjo sestavino dodamo še predhodno pripravljen jagodni pire.
Kozičko z vsemi sestavinami naše kreme preložimo na štedilnik ter kuhamo na nizkem ognju dokler se ne zgosti oziroma dokler ne dobimo želene teksture, na primer za nadevanje rolade potrebujemo malo bolj gosto kremo, za nadevanje kakih žepkov pa se lahko s kuho ustavimo malo prej, ko je krema še bolj tekoča.
Sedaj, ko je jagodna krema kuhana, jo odstavimo z ognja ter pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Da preprečimo nastanek skorjice med hlajenjem kreme, je najbolje, da jo »na dotik« prekrijemo s folijo za živila.
Preden kremo uporabimo za nadev naših tort, rolad, pit ali drugih sladic, jo postavimo za eno uro v hladilnik.
Hitro na delo in dober tek!