Jabolčno pecivo brez moke
Iz jabolk lahko naredimo ogromno božanskih sladic. A kaj, ko večina vsebuje moko, katere pa nekateri ali ne smemo uživati zaradi glutena in zdravstvenih težav, ali se moki nasplošno izogibamo, ker želimo manjši vnos ogljikovih hidratov. V tem primeru lahko tudi sladkor nadomestimo s popolnoma enako količino eritritola.
Pripomočki za jabolčno pecivo brez moke:
- pečica
- papir za peko
- električni mešalnik
Sestavine za jabolčno pecivo brez moke:
Za premer pekača 24 cm:
- 200 g mletih mandljev ali lešnikov
- 150 g mascarpone sira
- 80 g sladkorja ali eritritola
- 3 jajca
- 1 pecilni prašek
- 4 jabolka (približno 400 g)
Postopek za jabolčno pecivo brez moke:
Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo. Natehtamo mlete mandlje ali lešnike in sladkor ali eritritol.
Sladkor in jajca penasto umešamo. Z mešalcem jih mešamo 4 do 5 minut, da dobimo res rahlo in penasto zmes. Nato dodamo mascarpone.
Ko primešamo mascarpone in imamo zopet gladko zmes, dodamo še mlete mandlje ali lešnike in pecilni prašek. Dve jabolki narežemo na manjše koščke.
Sedaj masi dodamo še na koščke narezano jabolko in cimet ter ročno premešamo, da dobimo enotno zmes.
Zmes vlijemo v pekač premera 24 cm kateremu smo dno prekrili s papirjem za peko. Preostali dve jabolki razkoščičimo, prerežemo na polovice ter nato izkoščičene polovice narežemo na tanke rezine, ki jih v krogu polagñamo na zmes.
Začnemo ob robu pekača in nato gremo k sredini. Ko v sredini končamo s prekrivanjem, lahko jabolka posujemo z žličko sladkorja, kateremu smo dodali ščepec cimeta. Sladica bo v tem primeru še slajša. Lahko pa ta korak tudi izpustimo, če imamo raje manj sladke sladice.
Pečemo 45 minut, v naprej ogreti klasični pečici na 180 °C. Po pečenju jabolčno pecivo brez moke ohladimo, če želimo posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Pecivo ostane zelo sočno še več dni po peki.
Dober tek 😊