Jabolčna sladica brez peke
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčna sladica brez peke je dobrodošla ob dnevih, ko se nam “zalušta” nekaj sladkega, pa nimamo volje niti časa za pripravo in peko “prave” sladice. Enostavnost sladice ni moč prepoznati, saj je zavita v okusu vanilije, jabolk in  vonju aromatičnega cimeta.

Jabolčna sladica brez peke

Jabolčna sladica brez peke – pripomočki:

  • posoda za kuhanje
  • žlica za mešanje
  • ribežen
  • posoda za mešanje
  • pekač v velikosti 23 cm x 36 cm
  • majhna čajna žlička
  • kuhalna plošča – štedilnik

Jabolčna sladica brez peke – sestavine:

  • 1 kg naribanih jabolk
  • 250 g kristalnega sladkorja
  • 6 dl vode
  • 2 zavojčka vaniljevega pudinga (2 x 53 g)
  • 1 čajna žlička cimeta v prahu
  • 300 – 350 g maslenih keksov (npr.: Albert keksi)
  • 2,5 dl smetane za stepanje

Jabolčna sladica brez peke – postopek

Jabolka naribamo (lupljenje ni potrebno, če veste, da jabolka niso bila škropljena).

Jabolčna sladica brez peke

Nato jim dodamo sladkor in polovico (300 ml) vode ter jih na zmernem ognju dušimo približno 15 minut.

Jabolčna sladica brez peke

Jabolčna sladica brez peke

V tem času, ko dušimo jabolka, pudingovemu prašku dodamo preostalo polovico vode in dobro premešamo. Pudingovo zmes zlijemo v jabolčno maso in mešamo toliko časa, da se zgosti.

Jabolčna sladica brez peke

Ko je masa že lepo gosta, dodamo cimet in zopet premešamo ter odstavimo z ognja.

Jabolčna sladica brez peke

Pričnemo s sestavljanjem sladice. Dno pekača obložimo s keksi in preko prelijemo polovico jabolčne mase. Nato jabolčno plast prekrijemo s keksi in zopet prelijemo preostalo jabolčno maso ter jo prekrijemo s keksi.

Jabolčna sladica brez peke

Zgornjo plast keksov premažemo s stepeno sladko smetano in po želji posujemo s cimetom.

Jabolčna sladica brez peke

To izvrstno jabolčno sladico brez peke za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se keksi prepojijo in postanejo sočni. Nato sladico razrežemo na poljubne kose in postrežemo.

Jabolčna sladica brez peke

Odlična je. Prijetno sladkanje vam želim.

Ocena:
Skupaj: 62 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor