Jabolčna sladica brez peke
Jabolčna sladica brez peke je dobrodošla ob dnevih, ko se nam “zalušta” nekaj sladkega, pa nimamo volje niti časa za pripravo in peko “prave” sladice. Enostavnost sladice ni moč prepoznati, saj je zavita v okusu vanilije, jabolk in vonju aromatičnega cimeta.
Jabolčna sladica brez peke – pripomočki:
- posoda za kuhanje
- žlica za mešanje
- ribežen
- posoda za mešanje
- pekač v velikosti 23 cm x 36 cm
- majhna čajna žlička
- kuhalna plošča – štedilnik
Jabolčna sladica brez peke – sestavine:
- 1 kg naribanih jabolk
- 250 g kristalnega sladkorja
- 6 dl vode
- 2 zavojčka vaniljevega pudinga (2 x 53 g)
- 1 čajna žlička cimeta v prahu
- 300 – 350 g maslenih keksov (npr.: Albert keksi)
- 2,5 dl smetane za stepanje
Jabolčna sladica brez peke – postopek
Jabolka naribamo (lupljenje ni potrebno, če veste, da jabolka niso bila škropljena).
Nato jim dodamo sladkor in polovico (300 ml) vode ter jih na zmernem ognju dušimo približno 15 minut.
V tem času, ko dušimo jabolka, pudingovemu prašku dodamo preostalo polovico vode in dobro premešamo. Pudingovo zmes zlijemo v jabolčno maso in mešamo toliko časa, da se zgosti.
Ko je masa že lepo gosta, dodamo cimet in zopet premešamo ter odstavimo z ognja.
Pričnemo s sestavljanjem sladice. Dno pekača obložimo s keksi in preko prelijemo polovico jabolčne mase. Nato jabolčno plast prekrijemo s keksi in zopet prelijemo preostalo jabolčno maso ter jo prekrijemo s keksi.
Zgornjo plast keksov premažemo s stepeno sladko smetano in po želji posujemo s cimetom.
To izvrstno jabolčno sladico brez peke za nekaj časa postavimo v hladilnik, da se keksi prepojijo in postanejo sočni. Nato sladico razrežemo na poljubne kose in postrežemo.
Odlična je. Prijetno sladkanje vam želim.