Jabolčna pita z orehi
Ste ljubitelji peciva z malo testa in veliko nadva? 🙂 Božansko dobra, sočna in tako hitro, s pomočjo listnatega testa, narejena jabolčna pita z orehi, bo presenetila z okusom vsakega našega jedca.
Pripomočki za jabolčno pito z orehi:
- pečica
- papir za peko
- ribežen
Sestavine za jabolčno pito z orehi:
Za pekač med 26 in 28 cm:
- 1 zavojček listnatega testa (275 g)
- 800 g jabolk
- 1/2 limone (sok)
- 50 g sladkorja
- cimet
Orehov nadev:
- 200 g mletih orehov
- 50 g sladkorja
- 1 žlica medu
- 200 ml sladke smetane
- 2 žlici ruma
- cimet
Postopek za jabolčno pito z orehi:
Vse sestavine za jabolčno pito z orehi si pripravimo na sobno temperaturo. Natehtamo in zmlejemo orehe, če še nimamo zmletih.
Najprej naredimo jabolčni nadev. Jabolka olupimo, če imamo kupljena. Domača jabolka lahko samo dobro operemo. Naribamo jih na ribežen ali narežemo z nožem na manjše krhlje, dodamo sladkor, sok polovice limone in cimet ter jih podušimo do mehkega.
Jabolčni nadev pustimo, da se ohlaja, med tem naredimo orehov nadev tako, da mlete orehe prelijemo s toplo smetano za kuhanje, dodamo sladkor, med, cimet in po želji rum. Vse dobro premešamo.
Sedaj na dno pekača namestimo papir za peko in nato celoten pekač prekrijemo z listnatim testom.
Po dnu razporedimo najprej orehov nadev. Ga lepo gladko razmažemo. Nanj pa razporedimo še jabolčni nadev. Če je jabolčni nadev preveč tekoč, da smo imeli jabolka, ki spustijo res dosti tekočine; nekaj te tekočine odlijemo stran.
Ker nam je ostal še del listnatega testa, lahko vzamemo kakršenkoli modelček za izrezovanje piškotov, izrežemo par figuric in jih položimo na pito.
Jabolčno pito z orehi pečemo v naprej ogreti pečici na 180 °C, 40 do 45 minut. Klasična peka.
Jabolčno pito z orehi ohladimo, lahko posujemo tudi s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Prijetno sladkanje! 😊