Hruškova pita s pirinim polnozrnatim testom in vanilijevo kremo
Hruškova pita s pirinim polnozrnatim testom je “zdrava” različica okusne jesenske sladice, ki jo zlahka pripravi vsak. Postrežemo jo lahko še toplo, ali pa hladno. Zraven tople hruškove pite s pirinim polnozrnatim testom in vanilijevo kremo tekne tudi kepica vanilijevega sladoleda. Ker lepo ohrani svežino, jo lahko pripravimo v naprej, saj je naslednji dan, ko se vleži, še boljša. Za pripravo te pite ne potrebujemo nobenih posebnih ročnih spretnosti ali rekvizitov. Zaradi več postopkov bomo potrebovali nekaj več manevrskega prostora, zato se priprave raje lotimo na kuhinjski mizi.
Za pripravo hruškove pite potrebujemo:
- globoko posodo
- žlico
- vilice
- silikonsko lopatko
- prozorno folijo
- podlago za valjanje
- silikonsko podlago za valjanje (za prenašanje testa)
- pekač za pito (∅ 26 cm)
Sestavine za hruškovo pito:
Za pirino polnozrnato testo potrebujemo:
- 300 g polnozrnate pirine moke
- 200 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 1 vanilin sladkor
- 1 čajna žlička pecilnega praška
Sestavine za hruškov nadev:
- 1 kg hruškove čežane
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 čajna mletih klinčkov
- 30 ml hruškovega likerja
- sladkor v prahu po okusu
Za vanilijevo kremo potrebujemo:
- 175 g Philadelphie ali podobnega svežega sira
- 150 g grškega jogurta
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek praška za vanilijev puding
- 1 vanilin sladkor (ali 1-2 žlici doma pripravljenega vanilijevega sladkorja – na sliki v posodici skupaj s sladkorjem v prahu)
Potrebujemo še:
- 1 list pripravljenega listnatega testa
- maslo za maščenje pekača
Priprava hruškove pita s polnozrnatim pirinim testom in vanilijevo kremo
Najprej pripravimo polnozrnato pirino testo: Moko pomešamo s pecilnim praškom in ga stresemo v večjo posodo. Dodamo sladkor v prahu z vanilinim sladkorjem in limonino lupinico. Maslo narežemo na drobne kockice in ga nekoliko raztopimo (toliko, da postane mehko, ne sme se raztopiti popolnoma) ter ga dodamo ostalim sestavinam. Na koncu dodamo jajce in z vilico vse sestavine mešamo, dokler lahko, nato testo na hitro pregnetemo, da dobimo gladko in voljno testo. Zavijemo ga v prozorno folijo ter postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut.
Pečico ogrejemo na 200°C.
Medtem časom pripravimo hruškov nadev. V večji skledi zmešamo hruškovo čežano in vse naštete začimbe. Sladkor dodamo po okusu, odvisno od sladkosti čežane.
Nato pripravimo vanilijevo kremo, in sicer tako, da vse naštete sestavine zmešamo v gladko, bledo rumeno kremo in prihranimo v hladilniku.
List listnatega testa nekoliko razvaljamo in izrežemo krog v velikosti pekača za pito.
Nazadnje vzamemo iz hladilnika pirino testo. 2/3 testa razvaljamo na rahlo pomokani silikonski podlagi. Razvaljano testo mora biti debeline 2-3 mm in mora biti nekoliko večje od pekača za pito, da bomo lahko naredili tudi rob.
razvaljano testo s pomočjo podlage preložimo v pekač, ga poravnamo, naredimo rob, po potrebi rob obrežemo in z vilicami večkrat prebodemo.
Tako pripravljeno testeno podlago damo v pečico in pečemo 10 minut, nato jo vzamemo iz pečice. Nanjo najprej namažemo vanilijevo kremo, jo prekrijemo s listnatim testom na katerega naložimo hruškov nadev, ki mora biti naložen v kupolo.
Preostalo pirino testo oblikujemo v tanke testene trakce, s katerimi okrasimo pito.
Pito pečemo na 170°C približno 45 min, oz. dokler testene kitke in testo lepo porjavijo.
Pečeno pito vzamemo iz pečice, ohladimo, vzamemo iz pekača in potresemo s sladkorjem v prahu.
Dober tek!