Hruškova pita s pirinim polnozrnatim testom in vanilijevo kremo
Print Friendly, PDF & Email

Hruškova pita s pirinim polnozrnatim testom je “zdrava” različica okusne jesenske sladice, ki jo zlahka pripravi vsak. Postrežemo jo lahko še toplo, ali pa hladno. Zraven tople hruškove pite s pirinim polnozrnatim testom in vanilijevo kremo tekne tudi kepica vanilijevega sladoleda. Ker lepo ohrani svežino, jo lahko pripravimo v naprej, saj je naslednji dan, ko se vleži, še boljša. Za pripravo te pite ne potrebujemo nobenih posebnih ročnih spretnosti ali rekvizitov. Zaradi več postopkov bomo potrebovali nekaj več manevrskega prostora, zato se priprave raje lotimo na kuhinjski mizi.

hruškova pita

Za pripravo hruškove pite potrebujemo:

  • globoko posodo
  • žlico
  •  vilice
  • silikonsko lopatko
  • prozorno folijo
  • podlago za valjanje
  • silikonsko podlago za valjanje (za prenašanje testa)
  • pekač za pito (∅ 26 cm)

Sestavine za hruškovo pito:

Za pirino polnozrnato testo potrebujemo:

  • 300 g polnozrnate pirine moke
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
Hruškova pita s polnozrnatim pirinim testom in vanilijevo kremo
Sestavine za polnozrnato pirino testo

Sestavine za hruškov nadev:

  • 1 kg hruškove čežane
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1 čajna mletih klinčkov
  • 30 ml hruškovega likerja
  • sladkor v prahu po okusu
hruškova pita
sestavine za hruškov nadev

Za vanilijevo kremo potrebujemo:

  • 175 g Philadelphie ali podobnega svežega sira
  • 150 g grškega jogurta
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek praška za vanilijev puding
  • 1 vanilin sladkor (ali 1-2 žlici doma pripravljenega vanilijevega sladkorja – na sliki v posodici skupaj s sladkorjem v prahu)
hruškova pita
Sestavine za vanilijevo kremo

Potrebujemo še:

  • 1 list pripravljenega listnatega testa
  • maslo za maščenje pekača

Priprava hruškove pita s polnozrnatim pirinim testom in vanilijevo kremo

Najprej pripravimo polnozrnato pirino testo: Moko pomešamo s pecilnim praškom in ga stresemo v večjo posodo. Dodamo sladkor v prahu z vanilinim sladkorjem in limonino lupinico. Maslo narežemo na drobne kockice in ga nekoliko raztopimo (toliko, da postane mehko, ne sme se raztopiti popolnoma) ter ga dodamo ostalim sestavinam. Na koncu dodamo jajce in z vilico vse sestavine mešamo, dokler lahko, nato testo na hitro pregnetemo, da dobimo gladko in voljno testo. Zavijemo ga v prozorno folijo ter postavimo v hladilnik za vsaj 30 minut.

Hruškova pita s polnozrnatim pirinim testom in vanilijevo kremo
Pirino testo pred hlajenjem

Pečico ogrejemo na 200°C.

Medtem časom pripravimo hruškov nadev. V  večji skledi zmešamo hruškovo čežano in vse naštete začimbe. Sladkor dodamo po okusu, odvisno od sladkosti čežane.

hruškova pita
Pripravljen hruškov nadev

Nato pripravimo vanilijevo kremo, in sicer tako, da vse naštete sestavine zmešamo v gladko, bledo rumeno kremo in prihranimo v hladilniku.

Hruškova pita s polnozrnatim pirinim testom in vanilijevo kremo
Pripravljena vanilijeva krema

List listnatega testa nekoliko razvaljamo in izrežemo krog v velikosti pekača za pito.

hruškova pita
Listnato testo

 

Nazadnje vzamemo iz hladilnika pirino testo. 2/3 testa razvaljamo na rahlo pomokani silikonski podlagi. Razvaljano testo mora biti debeline 2-3 mm in mora biti nekoliko večje od pekača za pito, da bomo lahko naredili tudi rob.

hruškova pita
Pirino testo (2/3 vsega testa)
hruškova pita
Razvaljano pirino testo

razvaljano testo s pomočjo podlage preložimo v pekač, ga poravnamo, naredimo rob, po potrebi rob obrežemo in z vilicami večkrat prebodemo.

hruškova pita
Testena podlaga v pekaču, pripravljena za peko

Tako pripravljeno testeno podlago damo v pečico in pečemo 10 minut, nato jo vzamemo iz pečice. Nanjo najprej namažemo vanilijevo kremo, jo prekrijemo s listnatim testom na katerega naložimo hruškov nadev, ki mora biti naložen v kupolo.

Preostalo pirino testo oblikujemo v tanke testene trakce, s katerimi okrasimo pito.

Hruškova pita s polnozrnatim pirinim testom in vanilijevo kremo
Pripravljena pita

 

Pito pečemo na 170°C približno 45 min, oz. dokler testene kitke in testo lepo porjavijo.

Pečeno pito vzamemo iz pečice, ohladimo, vzamemo iz pekača in potresemo s sladkorjem v prahu.

Hruškova pita s polnozrnatim pirinim testom in vanilijevo kremo
Dokončana pita

Dober tek!

Nasvet
Pri pripravi pite je dobro uporabiti pekač za pito s snemljivim dnom, kar nam olajša premikanje pite iz pekača. Če je hruškova čežana zelo redka lahko na listnato testo pod hruškov nadev potresete nekaj popraženih piškotnih drobtin in to ponovite še po vrhu nadeva. Okusa s tem ne boste prav nič spremenili, samo zagotovili si boste lep končni izdelek, brez razmočenega testa in razpadanja zaradi vlage.

 

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor