Hitre in mamljive kakavove kocke
Hitre in mamljive kakavove kocke so zelo okusna in zelo preprosta sladica, ki jo lahko naredite kadar koli, toda najbolj praktične so takrat, ko nimate dovolj časa za pripravo zapletenih sladic. Zanje ne potrebujete nobene tehtnice, zadošča že ena skodelica. Če pričakujete goste, ni izgovora. Namesto kupljenih kolačev, polnih umetnih dodatkov, lahko vsak naredi kakavove kocke po tem otročje lahkem receptu.
Pripomočki za pripravo kakavovih kock:
- kozica
- kuhalnica
- štedilnik
- pečica
- skodelica (2 dl)
- električni mešalnik z nastavki
- majhen štirikotni pekač (moj ima 36 x 24 cm, lahko je še malo manjši)
Sestavine za hitre in mamljive kakavove kocke:
Za biskvit:
- 2 skodelici moke
- 1 skodelica sladkorja
- 1 skodelica jogurta
- 1 vrečka bio pecilnega praška
- 2 jajci
- 4 žlice bio kakava
- 1 žlica masla
- 2 žlici mleka
Za preliv:
- 100 g temne čokolade
- 60 g masla
- 1 žlička sladkorja
- nekaj žlic mleka in nekaj kapljic ruma
- nekaj žlic marelične marmelade
- 50 ml različnega jagodičevja
Postopek priprave kakavovih kock:
V posodo damo vse sestavine za biskvit (razen moke in kakava). Vse skupaj zedinimo z električnim mešalnikom. Nato dodamo moko in kakav ter mešamo s kuhalnico.
Vse skupaj mešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi.
Pekač namastimo z maslom, vanj vlijemo biskvit. Pečemo ga približno 20 minut na temperaturi 180 stopinj Celzija.
Medtem, ko se biskvit hladi, naredimo preliv. Nad paro raztopimo čokolado z maslom, nato dodamo še mleko. Mešamo, da bo preliv tekoč. Biskvit namočimo z malo mleka in ruma in nato premažemo z marmelado. Prek prelijemo čokoladni preliv in kolač okrasimo z jagodičevjem po izbiri. Vsekakor je bolje, če bo jagodičevje sveže in ne zamrznjeno (odtaljeno), namesto njega pa lahko daste tudi kakšno drugo sveže sadje.