Hitra mascarpone torta z malo sladkorja
Hitre sladice so nekaj najboljšega. Zanje ne potrebujemo veliko časa, pa tudi sestavin gre bolj malo. Hitra mascarpone torta z malo sladkorja je odlična izbira za vse, ki nimate preveč časa, želite pa pojesti kos domače torte. Ker ima malo sladkorja, ne boste imeli slabe vesti, četudi boste pojedli dva kosa namesto enega. 🙂
Pripomočki za pripravo mascarpone torte:
- model za torte (premer 24 cm)
- en list papirja za peko
- električna pečica
- dve posodi
- kuhalnica
- kozica
- štedilnik
- električni mešalnik
- lopatka
Sestavine za mascarpone torto:
Za biskvit:
- 5 celih jajc
- 4 žlice kokosovega sladkorja
- 5 žlic gladke bele moke
- 3 žlice kakava
- pol žličke pecilnega praška
- malo masla
- žlička mleka in žlička jagodnega likerja
Za kremo:
- 500 g sira mascarpone
- 150 g kisle smetane
- žlica limoninega soka
- 50 g belega trsnega sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
Za preliv:
- 250 do 350 g jagod, češenj in malin
- okoli 2 do 3 dl vode
- želatina
- malo nastrgane čokolade (po želji)
Mascarpone torta – postopek priprave:
Najprej pripravimo biskvit. Pečico segrejmo na 180 stopinj Celzija. V posodi s pomočjo električnega mešalnika penasto umešamo jajca, dodamo sladkor, pozneje pa še moko, kakav in pecilni prašek.
Model za torto obložimo s papirjem za peko. Robove in dno namažemo z maslom. Vlijemo zmes za biskvit in model postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj Celzija, kjer ga pečemo 10 minut.
Pečen biskvit je videti tak kot na spodnji sliki.
Medtem ko se biskvit hladi, naredimo kremo. V posodi zmešamo sir mascarpone, kislo smetano, sladkor, dodamo še limonin sok in vaniljev sladkor. Nastati mora gladka zmes.
Pečen biskvit namočimo z malo mleka in jagodnega likerja. Nato ga premažemo s kremo.
Na hitro naredimo še preliv. V kozico damo sadje, ki je lahko tudi zamrznjeno. Zmešamo ga s sladkorjem, dodamo vodo in vse skupaj kuhamo.
Ko postane sadje mehkejše in začne vreti, dodamo želatino, ki smo jo prej pripravili po navodilih z vrečke (nekaj minut mora stati v mrzli vodi, nato jo odcedimo in dodamo v vročo zmes).
Preliv pokuhamo še nekaj minut, nato ga odstavimo z ognja. Po želji ga lahko malo pretlačimo z vilico, zaželeno pa je pustiti večje kose jagod in malin, ki so pozneje izrazitejšega okusa. Počakamo nekaj minut, da se malo ohladi, nato pa ga prelijemo prek biskvita in kreme. Vse skupaj postavimo v hladilnik, kjer naj stoji vsaj nekaj ur, še raje pa čez noč.
Čez nekaj ur ali naslednji dan torto razrežemo na kose in jo postrežemo z nastrgano čokolado. Ta torta je res zelo lahka — tako po sestavinah kot glede postopka priprave. Je osvežilnega okusa in kot naravnost za vroče poletne dni.
Želim vam prijetno sladkanje!