Gluhi štruklji
Gluhi štruklji so preprosta jed, ki jo lahko postrežemo zraven katerekoli enolončnice. Zakaj gluhi? Enako vprašanje sem postavila mami pred mnogimi leti, ko jih je pripravljala. Povedala je tako, da včasih ni bilo vedno na voljo veliko masla, orehov, skute ali jajc, zato so gospodinje zamesile le testo za štruklje in ga skuhale v kropu. Gluhi štrukljo so v bistvu štruklji brez nadeva. Le testo.
Pripomočki za pripravo gluhih štrukljev
- lonček za pripravo kvasca
- žlička
- skleda za pripravo testa
- žlica
- manjša skledica za zmes sladkorja, jajca in masla
- manjša skledica za rozine
- električni mešalnik
- peki papir
- posoda za kuhanje štrukljev
Sestavine za pripravo gluhih štrukljev
Za 4 osebe kot priloga enolončnici.
Za kvasni nastavek
- 1,5 dl mlačnega mleka
- 1 žlička sladkorja
- 20 g kvasa
Za testo
- 320 g večnamenske moke
- ščep soli
- 40 g masla
- 40 g sladkorja
- 1 jajce
- 60 g rozin
- 2 žlici ruma
Za preliv
- 40 g masla
- 1 zvrhana žlica drobtin
Postopek priprave gluhih štrukljev
Začnemo s pripravo kvasnega nastavka. V lonček nalijemo mleko in ga postavimo na kuhalno ploščo ter segrejemo do mlačnega, nekje do 32 stopinj Celzija. V mleko stresemo žličko sladkorja in premešamo. Na koncu nadrobimo kvas. Na kuhinjskem pultu pustimo 6-8 minut, da nam kvas lepo naraste, kot prikazuje spodnja fotografija.
Sledi priprava testa za gluhe štruklje. V manjšo skledico postavimo rozine, jih operemo in pustimo namočene nekaj minut z dvema žlicama ruma. V drugi skledici zmešamo jajce, zmehčano maslo in sladkor. V večjo skledo stresemo moko (300 g , 20 g si pustimo za dokončno oblikovanje testa) in dodamo ščep soli. V moko naredimo jamico in vanjo nalijemo vzhajan kvas. Grobo zagrebemo. Dodamo zmes jajca, masla in sladkorja in ponovno grobo zagrebemo kar z žlico. Na koncu dodamo še namočene rozine. Testo z električnim mešalnikom dobro pregnetemo.
Ko je testo za gluhe štruklje pregneteno, dodamo še 20 g moke in na pomokanem pultu vgnetemo štručko testa. Testo postavimo na list peki papirja, papir malce spodvijemo pod testo, vendar ne tesno. Testu moramo pustiti dovolj prostora za vzhajanje. Na dno posode nalijemo vodo, zavit hlebček testa pa položimo na rešetko. Pokrijemo s pokrovom in pustimo, da vzhaja še dobre pol ure.
Ko je testo vzhajano, posodo postavimo na kuhinjsko ploščo in na nizki temperaturi gluhe štruklje soparimo približno 35 minut. Gluhe štruklje lahko skuhamo tudi v kropu. Večjo kozico napolnimo z vodo, rahlo solimo in segrejemo do vrelišča. Ko voda vre, znižamo temperaturo in štrukelj, zavit v čisto kuhinjsko krpo, položimo vanjo. Čas kuhanja je enako dolg.
Ko so kuhani, počakamo, da se ohladijo in jih narežemo. V manjši kozici stopimo maslo in vsujemo žlico drobtin ter pražimo 2 minuti. Prelijemo čez gluhe štruklje in postrežemo. Po želji lahko še malce potresemo s sladkorjem in cimetom Naj tekne!