Enostavno pecivo z borovnicami
Print Friendly, PDF & Email

Zelo enostavno za pripravo, a vseeno pa pecivo, ki preseneti s svojo sočnostjo in okusi, ki se lepo povežejo … Vanilja, limona, borovnice … Mmmmm! Odlično je še malce mlačno, a tudi naslednji dan tekne.
Zavihajmo rokave in pripravimo to enostavno pecivo z borovnicami, ki pa jih, po želji, lahko zamenjate tudi z drugim sadjem, npr.: jagodami, malinami, marelicami, jabolki, ananasom, … (pri tem pa sledite svojemu okusu in presodite ali limonina lupinica paše k izbranemu sadju ali ne).

Pripomočki za pecivo z borovnicami

  • 2 skledi za pripravo mase
  • električni mešalnik
  • silikonska lopatka
  • kuhinjska tehtnica
  • ribežen
  • pečica
  • pekač velikosti 25*30 centimetrov
  • papir za peko

Sestavine za pecivo z borovnicami

Za pekač velikosti 25*30 cm

  • 350 g gladke bele moke tip 500
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 3 jajca
  • 120 g sladkorja
  • 1,5 dl mleka
  • 1 dl olja
  • 1 čajna žlička vanilje v prahu
  • limonina lupinica 1 limone (bio)
  • 250 g borovnic (najbolje svežih, lahko tudi zamrznjenih)

Priprava enostavnega peciva z borovnicami

Vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacija).
Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo v trden sneg. Odmerimo moko, ji primešamo pecilni prašek in naribamo limonino lupinico. Pri tem pazimo, da ne naribamo belega dela, saj bi le-ta v pecivu zagrenil.

Rumenjake in sladkor penasto stepamo pri najvišji hitrosti nekje 2-3 minute. Dodamo naribano limonino lupinico, vaniljo v prahu (le-to lahko nadomestite tudi z vaniljevim sladkorjem, ki ga penasto vmešajte skupaj z navadnim sladkorjem), olje in mleko ter vse skupaj ponovno premešamo, da dobimo enotno zmes.

Sedaj med mešanjem dodajamo moko, dobimo nekoliko bolj gosto maso.

Masi za enostavno borovničevo pecivo ročno vmešamo še sneg, ki smo ga stepli iz beljakov. Sama ga vmešam kar s pomočjo silikonske lopatke. Masa tako ponovno postane nekoliko bolj redka.

Maso prelijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in jo čim bolj enakomerno porazdelimo po njem. Čez posujemo borovnice. Če uporabljate zamrznjene, uporabite zamrznjene in jih pred uporabo ne odtalite.

Po tem, ko ste potresli borovnice, jih s pomočjo žlice ali pa silikonske lopatke malenkost (nežno) porinite oz. prekrijte z maso. Nežno, ne preveč, toliko, da so še vedno vidne.

Enostavno borovničevo pecivo pečemo v vnaprej ogreti pečici (170 °C, ventilacija) približno 30 minut.

Razrežemo lahko še malo mlačnega, ali pa povsem ohlajenega. Preden ga postrežemo ga, po želji, posujemo s sladkorjem v prahu (jaz ga ne, saj nam je takšno pecivo z borovnicami boljše).

Uživajte v okusu in prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor