Emina pita
Print Friendly, PDF & Email

Sladica, pri kateri en košček zagotovo ni dovolj, je pred vami. Jaz sem jo poskusila pri moji prijateljici, katera jo že leta pripravlja po nenapisanem receptu svoje babice. Pita je enostavna za pripravo, tudi sestavine so takšne, ki jih imamo ponavadi vedno pri roki. Najboljša je naslednji dan po pripravi, saj se okusi sestavin zlijejo v en čudovit okus.

Emina pita

Emina pita – pripomočki:

  • posoda za gnetenje
  • papir za peko
  • pekač
  • pečica
  • posoda za kuhanje kreme
  • mešalnik
  • pripomoček za mešanje kreme

Emina pita – sestavine:

Za testo:

  • 600 g mehke moke
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 jajca
  • 15 dag masla
  • 1 pecilni prašek
  • 200 g sladkorja

Za kremo:

  • 1 liter mleka
  • 300 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • 9 velikih žlic mehke moke
  • 4 velike žlice kakava
  • 200 g masla

Za obliv:

  • 15 dag čokolade za kuhanje
  • 5 dag masla
  • 1 velika žlica sončničnega olja

Emina pita – postopek:

Zmešamo sestavine za testo,  ga zamesimo ter pustimo počivati na hladnem vsaj pol ure.

Emina pita

Testo razdelimo na pet kroglic in vsako kroglico razvaljamo na debelino 3-4 mm ter spečemo na obrnjenem pekaču, na katerega položimo papir za peko. Jaz sem v ventilacijski pečici pekla dva “mlinca” hkrati na 180 stopinj Celzija, približno 13 minut oz. pečete tako dolgo, da se testo malo obarva.

Emina pita

Med tem časom pripravimo kremo. Zmešamo suhe sestavine skupaj in vmešamo malo mleka, da nastane masa kot za kuhanje pudinga. Ostalo mleko zavremo.

Emina pita

V vrelo mleko vmešamo maso in skuhamo (počasi naj vre cca 5 minut).

Emina pita

Kakavovo maso pustimo, da se ohladi do mlačnega, vmes malo premešamo, da se povrhu ne naredi skorjica. Med tem časom z mešalnikom zmešamo maslo, da postane kremasto in ga počasi vmešamo v mlačno kakavovo maso.

Emina pita

Pričnemo s sestavljanjem pite. Na ohlajen “mlinc” namažemo približno četrtino kreme in na to položimo naslednjega, katerega spet namažemo in tako do četrte plasti kreme, katero samo pokrijemo z zadnjim “mlincem”.

Emina pita

Sestavljeno pito postavimo na hladnejše mesto (ni nujno v hladilnik) in pustimo čez noč. Lahko jo tudi rahlo obtežimo, da se plasti med sabo bolj sprimejo. Naslednji dan pito prelijemo s čokoladnim oblivom, pustimo, da se obliv ohladi in razrežemo na poljubne koščke.

Emina pita

Pita je prava poslastica za vse sladokusce.

Emina pitaPrijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor