Elegantna jagodna tortica
Print Friendly, PDF & Email

Elegantna jagodna tortica je vsekakor vsestranska, elegantna sladica, ki se prileže k vsaki priložnosti. Čudovito se poda k poletnim zabavam, enkraten vtis bo naredila na pomladanskih piknikih, nepozabna bo na praznično okrašeni mizi ali pa neskončno romantična kot nežna misel na intimen večer v dvoje. Točno tako torto (večje dimenzije) sem pripravila za poročno slavje in naredila je enkraten vtis! Verjemite, sladica je resnično nekaj posebnega, priprava pa tako preprosta, da bi jo lahko pripravil še otrok.

Elegantna_jagodna_torta (29)

Elegantna jagodna tortica – potrebščine:

  • manjša kozica
  • nekaj skodelic različnih velikosti
  • jušna žlica, čajna žlička
  • kuhinjska metlica
  • kuhinjska tehtnica
  • prozorna kuhinjska folija
  • ročni mikser ali kuhinjski robot
  • peki papir
  • model za torto premera 22 cm s snemljivim obodom
  • rezalna podlaga in nož
  • acetatna folija dimenzij približno 9 x 70 cm
  • 2 dresirni vrečki
  • postrežni krožnik ali drugo podlago na kateri bomo torto postregli

Elegantna jagodna tortica – sestavine:

Za biskvit potrebujemo:

  • 3 jajca
  • 120 g gladke moke
  • 60 g sladkorja
  • 30 g vanilijevega sladkorja
  • 2 žlici navadnega jogurta
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • nastrgana lupinica 1 neškropljene limone

Za jagodno kremo potrebujemo:

  • 250 g zmrznjenih jagod
  • 1 zavitek praška za jagodni puding
  • 3 žlice sladkorja (oz. po okusu)
  • 2 žlici vanilijevega sladkorja
  • sok 1 limone
  • 2 dl vode ali jabolčnika
  • 1 čajna žlička jagodne arome (po želji, če jagode niso zelo aromatične)
  • 2 – 3 velike žlice stepene sladke smetane (odvzamemo od smetanove kreme)

Za smetanovo kremo:

  • 3 dl sladke smetane za stepanje
  • sladkor in vanilijev sladkor po okusu
  • 1 zavitek kremfiksa

Za vlaženje biskvita:

  • jagodni sok
  • jagodna vodka ali liker (po želji)

Za okras:

  • 250 – 500 g svežih jagod

Elegantna jagodna tortica – priprava:

Priprave se lotimo s pripravo jagodne kreme: zmrznjene jagode stresemo v kozico, dodamo limonin sok, žlico sladkorja in 1 dl jabolčnega soka ali vode ter na šibkem ognju segrevamo tako dolgo, da tekočina v posodi zavre.

Elegantna jagodna torta

Elegantna jagodna torta

Kozico nato odstavimo iz ognja ter sadje piriramo. Dobili bomo gosto jagodno zmes, ki jo ponovno pristavimo na ogenj.

Elegantna jagodna tortaV skodelici zmešamo jagodni puding, sladkor in vanilijev sladkor, prilijemo preostali deciliter jabolčnega soka ali vode ter s kuhinjsko metlico zmešamo v gladko zmes. Ko jagodni pire zavre, ga odstavimo, primešamo pudingovo zmes, dobro premešamo in med neprestanim mešanjem ponovno zavremo. Neprestano mešamo in kuhamo še nekaj minut, oz. dokler se krema zbistri (izgubiti mora beli podton, ki se pojavi, ko dodamo surov škrob). Takrat jo odstavimo z ognja, jo predevamo v skodelo primerne velikosti, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo (ali hermetično zapremo s pokrovom) in povsem ohladimo.

Elegantna jagodna torta

Medtem pripravimo biskvit: najprej pripravimo pekač, in sicer tako, da dno pekača obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180°C.

Ločimo beljake in rumenjake. Beljake damo v manjšo posodo za stepanje, rumenjake pa v večjo. Beljakom dodamo polovico sladkorja in stepamo, da dobimo čvrst sneg.

Elegantna jagodna torta
Rumenjakom dodamo preostali sladkor, limonino lupinico in vanilijev sladkor ter stepamo, da dobimo rahlo, penasto zmes.

Elegantna jagodna torta Elegantna jagodna torta

Posebej zmešamo moko s pecilnim praškom, to pa nato z jogurtom izmenjaje dodamo rumenjakovi peni. Neprestano miksamo, vendar na najnižji hitrosti.

Elegantna jagodna torta

Ko smo vmešali vso mešanico moke in ves jogurt, maso premešamo še na najvišji hitrosti, da se vse sestavine gladko povežejo in dobimo srednje gosto penasto zmes, ki ji nato postopoma s kuhinjsko metlico nežno primešamo še sneg. Mešamo rahlo in pazimo, da testo ohrani zračnost.

Elegantna jagodna torta Elegantna jagodna torta

Pripravljeno testo stresemo v pripravljen pekač in ga poravnamo, postavimo v pečico in spečemo.

Elegantna jagodna torta

Peka traja približno 20 – 30 min. Po 20 minutah preverimo ali je testo pečeno, in sicer tako, da vanj v sredini zabodmo zobotrebec. Če je le-ta, ko ga izvlečemo suh in čist, je biskvit pečen, sicer s peko nadaljujemo nekaj minut in postopek ponovimo. Ko bomo izvlekli povsem suh in čist zobortebec, bomo vedeli, da je biskvit pečen. Takrat ga vzamemo iz pečice in ga pustimo nekaj minut ohlajati v pekaču, šele nato previdno odstranimo obod, biskvit obrnemo in odtranimo še dno in peki papir.

Elegantna jagodna torta Elegantna jagodna torta

Testo povsem ohladimo, nato ga podolžno prerežemo, da dobimo dve enako debeli plasti biskvita. Eno obrežemo tako, da bo premer meril približno 18 cm, drugega pa pustimo takega, kot je.

Elegantna jagodna torta

Sveže jagode dobro operemo, odrežemo peclje in zelene lističe, ter jih vzdolžno razpolovimo po sredini. En majhen sadež prihranimo cel, saj ga bomo uporabili v zaključni dekoraciji. Sadeže prihranimo na hladnem.

Elegantna jagodna torta

Nato pripravimo še smetanovo kremo, in sicer tako, da sladko smetano stepamo. Ko se prične peniti ji dodamo kremfiks, šele nato po okusu sladkamo s sladkorjem in/ali vanilijevim sladkorjem. Osebno pri sadnih tortah ne maram zelo sladkih krem, zato dodam le 1- 2 žlici sladkorja. Tako okus svežih jagod bolj izstopa. Stepeni smetanovi kremi odvzamemo 2 -3 žlice kreme, ter jo primešamo povsem ohaljenemu in dobro premešanemu jagodnemu pudingu. Tako dobimo rahlo jagodno kremo, ki jo nadevamo v dresirno vrečno. V dresirno vrečko nadevamo tudi smetanovo kremo.

Elegantna jagodna tortaElegantna jagodna tortaElegantna jagodna torta

Kot je prikazano na spodnji sliki, na servirni krožnik položimo obod tortnega modela. Notranjo stran obložimo z acetatno folijo. Večjo biskvitno ploščo položimo na dno modela in ga navlažimo z jagodnim sokom in jagodno vodko (po želji) – spodnja slika št.1. Na biskvitno podlago ob obodu nabrizgamo “obroč” smetanove kreme (št. 2), nato obod obložimo z razpolovljenimi jagodami, in sicer tako, da odrezan del gleda proti obodu (št. 3). Sadeže postavimo tesno enega ob drugega, nato okoli njih nabrizgamo smetanovo peno (št. 4). Na sredino biskvitne podlage nabrizgamo polovico jagodne kreme in jo poravnamo, da je biskvit povsem prekrit (št. 5). Nanjo položimo manjšo biskvitno ploščo ter jo dobro pritisnemo. Tudi to biskvitno ploščo navlažimo z jagodnim sokom in vodko (št. 6). Na biskvit nabrizgamo preostalo jagodno kremo in jo poravnamo (št. 7), nanjo pa nabrizgamo preostanek smetanove kreme (št. 8). Površino poravnamo in zgladimo ter postavimo za kakšno uro v hladilnik, da se dobro ohladi (št. 9).

Elegantna jagodna torta

Preostale jagode narežemo na tanke lističe in jih prihranimo.

Elegantna jagodna torta

Takrat lahko odstranimo tortni obod, acetatno folijo pa še pustimo.

Elegantna jagodna torta

Zdaj vrh torte dekorativno obložimo z jagodnimi lističi: iz jagod bomo naredili nekakšen cvet. Tega se bomo lotili tako, da bomo najprej zložili zunanji obod jagod, nato nadaljevali z naslednjim in naslednjim proti sredini. Zaključimo s celo majhno jagodo v sredini “cveta”.

Elegantna jagodna torta Elegantna jagodna torta

Tik pred serviranjem previdno odstranimo acetatno folijo, torto razrežemo in postrežemo.

Elegantna jagodna torta

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor