Dobri polžki
Dobri polžki imajo okus po potici, pa vendar gredo bolj v slast kot potica. Ker nadev ni prekrit s testom, imajo hrustljavo sladko kislo skorjico, ko se lepo zapečejo. So primerna sladica kadarkoli, priprava pa je enostavna.
Dobri polžki – pripomočki
- posoda za gnetenje
- podlaga za valjanje
- valjar
- nož
- posoda za nadev
- žlica
- papir za peko
- pekač
- pečica
- tehtnica
- kozica
- ribežen
Dobri polžki – sestavine
Za testo
- 400 g mehke moke
- 21 g svežega kvasa (polovica zavojčka)
- 1 majhna žlička sladkorja
- ščepec soli
- 75 g margarine
- 70 g kristalnega sladkorja
- 120 ml mleka
- 1 velika žlica kisle smetane
- 1 jajce
Za nadev
- 100 g orehov (pol mletih pol nasekljanih)
- 100 g mletih lešnikov
- 2 jabolki (160 g)
- 50 ml tekoče smetane
- 100 g kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- 2 veliki žlici ruma
- nastrgana limonina lupinica (po okusu)
Za posip
- sladkor v prahu
Dobri polžki – postopek
Najprej v mlačno mleko razdrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja ter pustimo na toplem, da kvas naraste. Margarino zmehčamo na zmernem ognju. Ko kvas naraste, ga vlijemo v moko ter dodamo vse ostale sestavine za testo.
Zamesimo testo in ga pustimo vzhajati.
Med tem časom, kot testo vzhaja,naribamo jabolka in zmešamo vse sestavine za nadev.
Ko je testo dovolj naraslo, ga razvaljamo na približno 3 mm debeline …
… in premažemo z nadevom ter zvijemo.
Z ostrim nožem režemo srednje debele rezine in jih polagamo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko.
Pekač postavimo na toplo in pustimo še nekaj časa, da polžki malo narastejo. Medtem segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Ko so polžki pridobili malo volumna, pekač položimo v pečico in pečemo približno 35 minut.
Ko so pečeni, jih še vroče posujemo z mletim sladkorjem.
Postavimo jih v hladen prostor, da se malo ohladijo in jih lahko še mlačne postrežemo. Prijetno sladkanje!