Dobri polžki
Print Friendly, PDF & Email

Dobri polžki imajo okus po potici, pa vendar gredo bolj v slast kot potica. Ker nadev ni prekrit s testom, imajo hrustljavo sladko kislo skorjico, ko se lepo zapečejo. So primerna sladica kadarkoli, priprava pa je enostavna.

dobri polžki

Dobri polžki – pripomočki

  • posoda za gnetenje
  • podlaga za valjanje
  • valjar
  • nož
  • posoda za nadev
  • žlica
  • papir za peko
  • pekač
  • pečica
  • tehtnica
  • kozica
  • ribežen

Dobri polžki – sestavine

Za testo

  • 400 g mehke moke
  • 21 g svežega kvasa (polovica zavojčka)
  • 1 majhna žlička sladkorja
  • ščepec soli
  • 75 g margarine
  • 70 g kristalnega sladkorja
  • 120 ml mleka
  • 1 velika žlica kisle smetane
  • 1 jajce

Za nadev

  • 100 g orehov (pol mletih pol nasekljanih)
  • 100 g mletih lešnikov
  • 2 jabolki (160 g)
  • 50 ml tekoče smetane
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 1 jajce
  • 2 veliki žlici ruma
  • nastrgana limonina lupinica (po okusu)

Za posip

  • sladkor v prahu

Dobri polžki – postopek

Najprej v mlačno mleko razdrobimo kvas in dodamo žličko sladkorja ter pustimo na toplem, da kvas naraste. Margarino zmehčamo na zmernem ognju. Ko kvas naraste, ga vlijemo v moko ter dodamo vse ostale sestavine za testo.

dobri polzki

Zamesimo testo in ga pustimo vzhajati.

dobri polzki

Med tem časom, kot testo vzhaja,naribamo jabolka in zmešamo vse sestavine za nadev.

dobri polzki

Ko je testo dovolj naraslo, ga razvaljamo na približno 3 mm debeline …

dobri polzki

… in premažemo z nadevom ter zvijemo.

dobri polzki

Z ostrim nožem režemo srednje debele rezine in jih polagamo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko.

dobri polzki

Pekač postavimo na toplo in pustimo še nekaj časa, da polžki malo narastejo. Medtem segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Ko so polžki pridobili malo volumna, pekač položimo v pečico in pečemo približno 35 minut.

dobri polzki

Ko so pečeni, jih še vroče posujemo z mletim sladkorjem.

dobri polzki

Postavimo jih v hladen prostor, da se malo ohladijo in jih lahko še mlačne postrežemo. Prijetno sladkanje!

 

 

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.1]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor