Črno-belo pecivo
Črno-belo pecivo je eno izmed peciv, ki ne smejo manjkati na nobenem praznovanju. Sama priprava traja malce dlje, a končen okus definitivno prepriča. Po okusu lahko zamenjate marelično marmelado z katerokoli drugo in tako vsakič pripravite malce drugačno črno-belo pecivo.
Pripomočki za pripravo črno-belega peciva:
- mikser
- 2 posodi za mešanje
- tehtnica
- pekač velikosti 20 x 30cm
- žlica
- peki papir
- posoda za topljenje čokolade
- oster nož za rezanje
Sestavine za pripravo črno-belega peciva:
- 500 g masla
- 450 g gladke moke
- 50 g kakava v prahu
- 300 g sladkorja
- 5 jajc
- 2 vanili sladkorja
- Limonina lupinica ene limone
Postopek priprave črno-belega peciva:
V posodo damo raztopljeno maslo, jajca, sladkor, vanili sladkor in naribano limonino lupinico ter miksamo vsaj 5 minut, da se vse sestavine dobro povežejo. Mešanico razdelimo na dva dela. V en del vmešamo 250 g moke, v drug del pa 200 g moke in 50 g kakava v prahu. Pekač oblozimo s peki papirjem in damo vanj polovico svetle mešanice ter jo porazdelimo po celotnem pekaču. Pečemo v klasični pečici ogreti na 180 °C 10 min. Enako spečemo še en svetel biskvit iz preostale polovice svetle mešanice. Po enakem postopku spečemo še dva temna biskvita. Vse 4 biskvite ohladimo. V pekač damo en temen biskvit in ga premažemo z dvema velikima žlicama marelične marmelade. Postopek ponovimo, tako da so plasti v pekaču od spodaj navzgor: temen biskvit-marmelada-svetel biskvit-marmelada-temen biskvit-marmelada-svetel biskvit. Pecivo obtežimo in damo v hladilnik čez noč. Naslednji dan stopimo čokolado z maslom in z njo prelijemo pecivo. Dobro ohladimo.Pecivo narežemo na kose in postrežemo. Sama hranim pecivo v hladilniku, po želji pa ga pred serviranjem lahko pustite nekaj časa na sobni temperaturi.
Prijetno sladkanje.