Čokoladno srce z borovnicami
Če želite prijetno presenetiti ljubljeno osebo, ji pripravite čokoladno srce z borovnicami. Sladica je povsem preprosta, hitro narejena, rezultat pa eleganten desert z mehko sredico, poln čokolade in borovnic, ki poskrbijo za svežino. Namesto borovnic lahko daste tudi kakšno drugo jagodičevje (maline, jagode, robide …).
Pripomočki za čokoladno srce:
- dve posodi
- sito
- manjša kozica
- kuhalnica
- silikonski model v obliki srca
- pečica
- električni mešalnik
- nož
- manjša posodica
- dve čajni žlički
- lopatica za dekoracijo
- večji krožnik ali pladenj
Sestavine za čokoladno srce:
- 90 g rjavega ali kokosovega sladkorja
- 3 jajca
- 50 g masla
- 50 g gladke pšenične moke
- 25 g bio kakava v prahu
- 1 zvrhana čajna žlička pecilnega praška
- 3 jušne žlice borovničevega likerja
- 1 čajna žlička ruma
- 150 g svežih ali odtaljenih borovnic
- (če imate, lahko tudi kakšna žlička borovnic in soka iz borovničevega kompota, ni pa nujno)
- 2 jušni žlici (domače) borovničeve marmelade
- 100 g čokolade za kuhanje (s čim večjim deležem kakava)
- nekaj žlic čokoladnih drobtin
- dve jušni žlici borovničevega soka (najbolje tistega iz kompota z borovnicami)
- malo čokoladnega preliva za dekoracijo v krožniku
Priprava čokoladnega srca:
V posodi presejemo moko in kakav ter dodamo pecilni prašek.
V drugi posodi razžvrkljamo jajca.
Penasto umešanim jajcem dodamo sladkor in premešamo z električnim mešalnikom.
Medtem v kozici stopimo 30 g masla. Postopoma ga dodajamo k jajcem. Prav tako v dveh delih dodamo tudi moko, kakav in pecilni prašek.
Na koncu dodamo še 100 g borovnic in premešamo z žlico.
Model namastimo z maslom.
Vanj zlijemo zmes za biskvit.
Model postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 185 stopinj Celzija. Pečemo približno 35 minut (odvisno od grelca v pečici). Biskvit je pečen, ko ima zgoraj rjavo skorjico, v notranjosti pa ob testu z zobotrebcem ni tekoč.
Biskvit ohladimo. Ko je biskvit ohlajen, model previdno obrnemo “na glavo”. To počnite na kakšnem večjem krožniku ali pladnju.
V posodici zmešajte borovničev liker in rum ter z njima namočite biskvit.
Biskvit enakomerno navlažite.
Biskvit premažite z borovničevo marmelado. Potem ga po vrhu potresite s pestjo borovnic.
V kozici raztopite čokolado s preostankom, tj. 20 g masla. Stopljeno čokolado z maslom prelijte po biskvitu in borovnicah. Čokolada vam bo tekla po celem krožniku, zato nikar ne skrbite. Ta krožnik ali pladenj je zgolj pripomoček za oblikovanje čokoladnega srca. Zato srce z vseh strani obilno premažite s čokolado in sledite linijam srca.
Po vrhu potrosite še čokoladne drobtine in preostanek borovnic. Postavite v hladilnik in dobro ohladite. Čokoladni preliv se mora povsem strditi. Potem odstranite odvečno strnjeno čokolado in prestavite na čisti krožnik.
Čokoladno srce z borovnicami razrežite na kose poljubne oblike. Po vrhu jih dekorirajte s čokoladnim prelivom in žličko borovnic ter soka iz borovničevega kompota (če nimate kompota, lahko z borovničevim sokom in zamrznjenimi borovnicami). Sladica je kompaktna, a v notranjosti še vedno mehka, zelo čokoladna, a za sočnost in svežino prijetno poskrbijo borovnice.
Želim vam prijetno sladkanje ob vaših najbližjih!