Čokoladno pecivo z jogurtom in sadnim želejem
Čokoladno pecivo z jogurtom in sadnim želejem je preproste priprave, saj sestavine enostavno samo zmešamo in že pečemo. Kot zanimivost naj omenim, da pecivo ne vsebuje jajc, kar je dobrodošlo za vse, ki jajc ne smejo uživati.
Čokoladno pecivo z jogurtom in sadnim želejem – pripomočki:
- tehtnica
- električni mešalec
- posoda za mešanje
- slaščičarska lopatka
- kozica
- žlica
- skodelica
- pekač mere cca. 30 x 27 cm
- peki papir
Čokoladno pecivo z jogurtom in sadnim želejem – sestavine:
Pekač mere cca. 30 x 27 cm
Testo:
- 500 ml navadnega jogurta
- 200 g sladkorja
- 300 g gladke moke
- 120 ml olja
- 2 žlici nesladkanega kakava
- 1 vanilij
- 1 žlička pecilnega praška
Preliv:
- 200 ml ribezovega želeja (lahko tudi ribezov ali malinov sok ali sirup)
- 150 ml vode
- 9 g želirnih lističev
Čokoladno pecivo z jogurtom in sadnim želejem – postopek:
Vse sestavine odmerimo v posodo za mešanje in jih z električnim mešalcem zmešamo v enotno homogeno testo.
Pekač obložimo s peki papirjem in testo s pomočjo slaščičarske lopatke ali žlice enakomerno razporedimo po pekaču. Izberemo lahko manjši pekač, v tem primeru bo pecivo nekoliko višje, vendar je zato potrebno povečati čas pečenja. Testo pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 35 minut, klasične peke oz. odvisno od pečice. Pečeno testo vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi ter se lotimo priprave preliva.
V kozico zlijemo ribezov žele. Ribezov žele sem poleti naredila sama in se odlično obnese pri peki sladic. Če ribezovega želeja nimate, lahko uporabite sok malin ali ribeza ali sirup. Če boste uporabili sok, ga uporabite toliko, da ni potrebno dodajati vode (350 ml). Če boste uporabili sirup, ga pripravite bolj močnega, kar pomeni, da dodate manj vode – npr. 200 ml sirupa in 150 ml vode.
Ribezovemu želeju dodamo 150 ml vode in sestavine rahlo segrejemo in mešamo, da se žele razpusti v tekoče stanje. Pazimo, da tekočina ne postane preveč vroča.
V skodelici s hladno vodo namočimo želirne lističe. Namakamo jih cca. 10 minut. Če se je tekočina preveč segrela, počakamo, da se nekoliko ohladi in nato želirne lističe ožamemo in jih dodamo v sok ter mešamo tako dolgo, da se popolnoma stopijo.
Tisti, ki prisegate na želirno sredstvo v prahu, lahko uporabite tega. Jaz najraje uporabim in prisegam na lističe, ker vedno uspe.
Pripravljen, mlačen preliv prelijemo po mlačnem ali hladnem testu in pekač nesemo na hladno, da se sadni žele popolnoma strdi.
Pecivo narežemo na kocke, po želji okrasimo in ponudimo.
Naj vam tekne!