Čokoladno lešnikova torta
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno lešnikova torta je sladica, ki ne razočara prav nobenega sladkosneda. Še posebej se je razveselijo ljubitelji čokolade in lešnikov. Priprava te torte nikakor ni zahtevna in je primerna tudi za začetnika v kuhinji. Najbolje je, da si kremo delno pripravimo že večer prej, saj mora biti krema (pred stepanjem) zelo dobro ohlajena in je najbolje, da je preko noči v hladilniku. Tudi potem, ko torto sestavimo skupaj, je najboljša naslednji dan, zato jo čez noč ravno tako pustimo v hladilniku. Torej, biskvit in kremo (do prve stopnje) pripravimo danes, torto sestavimo jutri in jo dokončamo pojutrišnjem. Seveda, če smo v stiski s časom, lahko postopek tudi skrajšamo in čokoladno lešnikovo torto hladimo le nekaj ur oz. toliko časa, da se dobro ohladi.

Čokoladno lešnikova torta je resnično odlična in, če vam kombinacija čokolade in lešnikov ustreza, nikar ne odlašajte s peko. Kar začnimo!

Čokoladno lešnikova torta

Čokoladno lešnikova torta – pripomočki

  • električni mešalnik
  • tortni pekač – premera 26 cm
  • acetatna folija

Čokoladno lešnikova torta – sestavine

Za biskvit:

  • 4 jajca
  • 100 g masla (zmehčanega)
  • 110 g bele mehke moke
  • 35 g kakava
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 100 g grobo mletih lešnikov
  • 1 zavojček pecilnega praška (13 g)
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja (13 g)
  • 2 žlici ruma

Za navlažitev biskvita:

  • 2 žlici Nutelle za premaz spodnjega dela biskvita
  • 1 dl mleka (za navlažitev spodnjega biskvita)

Za kremo:

  • 750 ml sladke smetane za stepanje
  • 2 zavojčka želatine fix (2 x 20 g)
  • 100 g temne čokolade za kuhanje
  • 100 g Nutelle

Za posip po kremi:

  • 20 g grobo nasekljanih lešnikov

Za preliv:

  • 150 temne čokolade za kuhanje
  • 50 g mlečne čokolade
  • 70 ml sladke smetane za stepanje

Za okrasitev (ali po lastnem izboru):

  • čokoladne palice (2 zavojčka, Milka)
  • čokoladne kroglice (razne)
  • 1 žlica grobo mletih lešnikov

Čokoladno lešnikova torta – postopek

V posodi za mešanje najprej penasto zmešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo zmehčano maslo in rum. V drugi posodi zmešamo moko, pecilni prašek, lešnike in kakav ter to suho maso počasi dodajamo v jajčno maso. Še malo pomešamo, da dobimo gladko maso.

Čokoladno lešnikova torta

Tortni model obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo maso za biskvit, ga položimo v vnaprej ogreto pečico (klasično) na 180 °C ,ter pri tej temperaturi pečemo približno 15 – 20 minut. Če nismo prepričani ali je biskvit dovolj pečen, se lahko o tem prepričamo tako, da v sredino biskvita zapičimo zobotrebec in, če je le ta suh, ko ga izvlečemo, je biskvit dovolj pečen.

Čokoladno lešnikova torta

Biskvit pustimo, da se ohladi. Kremo delno pripravimo že prejšnji večer in sicer po tem postopku: v kozici skoraj do vrenja segrejemo smetano in odstavimo z ognja. V vročo smetano nalomimo čokolado in mešamo (ročno) tako dolgo, da se čokolada raztopi in dobimo rahlo rjavo obarvano tekočino. Posodo pustimo, da se na sobni temperaturi ohladi, potem pa jo čez noč damo v hladilnik.

Čokoladno lešnikova torta

Tako ohlajeni kremi naslednji dan dodamo Nutello in jo pričnemo stepati z električnim mešalnikom.  Med mešanjem dodajamo želatino fix (upoštevajte tudi navodila proizvajalca) in vse skupaj stepamo tako dolgo, da dobimo rahlo kremo. Pazimo, da ne stepamo predolgo, da se krema ne sesiri.

Biskvit prerežemo na polovico, spodnjo polovico navlažimo z mlekom (po želji) in premažemo z Nutello. Nato biskvit položimo v tortni obroč in ovijemo v acetatno folijo. Kremo vlijemo preko biskvita in jo posujemo z lešniki.

Čokoladno lešnikova torta

Na kremo položimo zgornjo polovico biskvita, kateremu smo obrezali rob za približno 1,5 cm oz. biskvitu zmanjšamo obseg za toliko, da se biskvit lepo “potopi” v kremo in je površina torte ravna. Tako pripravljeno torto položimo čez noč (ali za nekaj ur) v hladilnik.

Čokoladno lešnikova torta

Preliv za torto pripravimo pred krašenjem oz. dokončanjem torte. Za preliv v kozici na nizki temperaturi skupaj s smetano zmehčamo čokolado.

Čokoladno lešnikova torta

Torto vzamemo iz hladilnika in ji odstranimo obod pekača in acetatno folijo. Po zgornji plasti torte prelijemo preliv in ga poravnamo. Zdaj je potrebno torto samo še okrasiti in tu lahko damo svoji domišljiji prosto pot.


Jaz sem torti naredila “ograjico” iz čokoladnih paličic in čokoladnih kroglic, površino pa posula še z grobo mletimi lešniki. Seveda jo vi lahko okrasite po svoje in po lastnem navdihu. Okoli torte sem navezala trak (za čas, ko je bila v hladilniku), potem pa sem dodala še pentljico.

Čokoladno lešnikova torta

Tako okrašeno in dobro ohlajeno smo razrezali in uživali v vsakem grižljaju. Odlična je!

Čokoladno lešnikova torta

Prijetno sladkanje želim tudi vam!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor