Čokoladni souffle za razvajanje
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladni souffle nam postreže s čudovito tekočo sredico, naokoli pa s puhastim biskvitom. Je enostavna in elegantna sladica za vse čokoholike in tiste, ki bodo to še postali (takoj, ko poizkusijo ta čokoladni souffle).

čokoladni souffle

Kaj potrebujemo za čokoladni souffle:

  • 2 plastični posodi
  • 4 ramenkine (posodice za souffleje)
  • pekač
  • metlica
  • mešalnik
  • skodelica
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za čokoladni souffle:

  • 150 g čokolade (70%)
  • 50 g moke
  • 50 g sladkorja
  • 1 dl mleka
  • 3 jajca
  • maslo
  • kakav

čokoladni souffle-2

Postopek:

Prvi korak je, da namastimo ramenkine in jih postavimo v hladilnik. Jaz uporabim kar sprej za peko (hitro in učinkovito).

Nato stopimo čokolado, to naredim kar v mikrovalovni pečici (če je nimate, ni problema, na štedilnik postavite posodo z vodo na njo pa postavite še eno posodo v kateri je čokolada in jo lepo stopite nad soparo). Ko je čokolada lepo gladka brez grudic (zato uporabim metlico) ji vmešamo hladno mleko. Brez skrbi sestavini se lepo povežeta samo vztrajno je treba mešati. Ko imamo lepo gladko zmes jo postavimo na hladno.

Ločimo beljake od rumenjakov (vsakega v svojo posodo). Beljake stepemo v čvrst sneg. V posodo kjer imamo rumenjake dodamo sladkor in vse skupaj zmešamo. Dodamo stopljeno  čokolado z mlekom. Zmešamo. Dodamo moko in ponovno zmešamo. Zadnji in pomemben korak je, da tej masi nežno vmešamo stepene beljake.

čokoladni souffle

Ramenkine vzamemo iz hladilnika, jih potresemo s kakavom in jih napolnimo s čokoladno maso in sicer centimeter pod robom. Ramenkine zložimo na pekač in jih damo peči v pečico, ki smo jo predhodno že ogreli na 180˙ za cca.14 minut.

čokoladni souffle-4

Nasvet
Preizkušeno se najbolje obnese jedilna čokolada ali vsaj 70% temna čokolada. Pomembno je, da smo pozorni pri mešanju in je masa resnično brez grudic. Še en pomemben korak je rahlo vmešavanje beljakov v maso, da je na koncu čimbolj mehurčkasta. Napolnjene ramenkine lahko pred peko obkrožimo z nožem, da se bodo lažje dvignili. Točen čas peke boste na žalost morali ugotoviti sami, glede na zmogljivost vaše pečice, zapomniti si je treba le dve stvari: tekoča sredica in puhast biskvit.

Recept je količinsko primeren za 4 ramenkine s premerom 9cm. Uživajte v nežnem sladkanju.

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor