Čokoladni šarkelj z lešniki
Šarkelj je enostavna sladica, ki prepriča z okusom. Poznamo jih več vrst, pred vami pa je recept za okusen in sočen čokoladni šarkelj z lešniki.
Pripomočki za pripravo čokoladnega šarklja z lešniki:
- mikser
- 2 posodi za mešanje
- pekač za šarkelj – premera 20 cm
- posoda za kuhanje
- manjša posoda
- žlica
- pečica
Sestavine za pripravo čokoladnega šarklja z lešniki:
- 6 jajc
- 150 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- limonina lupinica ene limone
- 180 g masla
- 150 g temne čokolade
- 1/2 pecilnega praška
- 1/2 žličke sode bikarbone
- ščep soli
- 150 g gladke moke
- 1 žlica kakava
- 50 g mletih lešnikov
- 50 g celih ali sesekljanih lešnikov
- maslo za namastitev pekača + 1 žlica moke za posip
- po želji sladkor v prahu za posip ali stopljena temna čokolada
Postopek priprave čokoladnega šarklja z lešniki:
Nad soparo raztopimo maslo in temno čokolado. Ločimo rumenjake in beljake ter beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake, sladkor ter vanili sladkor stepemo, dokler ne nastane puhasta zmes. V to zmes narahlo vmešamo stopljeno maslo ter čokolado. Čez damo sneg iz beljakov, moko s pecilnim praškom, sodo bikarbono, soljo, kakavom ter lešnike in narahlo premešamo.
Pekač za šarkelj namastimo z maslom in posujemo z moko. Vanj vlijemo mešanico in pečemo v klasični pečici, ogreti na 170 °C, približno 50 minut. Po približno polovici pečenja šarkelj pokrijemo s peki papirjem in spečemo do konca. Pečen šarkelj malo ohladimo in ga damo iz pekača.
Ohlajen šarkelj po okusu potresemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s stopljeno čokolado in posujemo s sesekljanimi lešniki. Po želji ga lahko serviramo s kepico sladoleda in stepeno sladko smetano.
Prijetno sladkanje.