Čokoladni šarkelj z lešniki - OblizniPrste.si

Čokoladni šarkelj z lešniki
Print Friendly, PDF & Email

Šarkelj je enostavna sladica, ki prepriča z okusom. Poznamo jih več vrst, pred vami pa je recept za okusen in sočen čokoladni šarkelj z lešniki.

okoladni-sarkelj-z-lesniki

Pripomočki za pripravo čokoladnega šarklja z lešniki:

  • mikser
  • 2 posodi za mešanje
  • pekač za šarkelj – premera 20 cm
  • posoda za kuhanje
  • manjša posoda
  • žlica
  • pečica

Sestavine za pripravo čokoladnega šarklja z lešniki:

  • 6 jajc
  • 150 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • limonina lupinica ene limone
  • 180 g masla
  • 150 g temne čokolade
  • 1/2 pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • ščep soli
  • 150 g gladke moke
  • 1 žlica kakava
  • 50 g mletih lešnikov
  • 50 g celih ali sesekljanih lešnikov
  • maslo za namastitev pekača + 1 žlica moke za posip
  • po želji sladkor v prahu za posip ali stopljena temna čokolada

Postopek priprave čokoladnega šarklja z lešniki:

Nad soparo raztopimo maslo in temno čokolado. Ločimo rumenjake in beljake ter beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake, sladkor ter vanili sladkor stepemo, dokler ne nastane puhasta zmes. V to zmes narahlo vmešamo stopljeno maslo ter čokolado. Čez damo sneg iz beljakov, moko s pecilnim praškom, sodo bikarbono, soljo, kakavom ter lešnike in narahlo premešamo.

cokoladni-sarkelj-z-lesniki-1

Pekač za šarkelj namastimo z maslom in posujemo z moko. Vanj vlijemo mešanico in pečemo v klasični pečici, ogreti na 170 °C, približno 50 minut. Po približno polovici pečenja šarkelj pokrijemo s peki papirjem in spečemo do konca. Pečen šarkelj malo ohladimo in ga damo iz pekača.

okoladni-sarkelj-z-lesniki-2

Ohlajen šarkelj po okusu potresemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s stopljeno čokolado in posujemo s sesekljanimi lešniki. Po želji ga lahko serviramo s kepico sladoleda in stepeno sladko smetano.

cokoladni-sarkelj-z-lesniki-3

Prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dunja

Po izobrazbi sem Inženirka živilstva in prehrane. Trenutno sem brezposelna, zato svoj čas namenjam sinoma, ustvarjanju v kuhinji in šivanju. Najraje pečem slaščice, predvsem rada pa se posvetim tortam.

Dodaj odgovor