Ruby čokoladni razpokančki
Ruby čokoladni razpokančki so rožnata različica čokoladnih razpokančkov. Mehki in dišeči, pripravljeni iz rožnate čokolade, s kančkom cimeta, ki se tej čokoladi (za moj okus) izjemno lepo poda. Najverjetneje bodo všeč tudi tistim, ki jim sicer intenziven okus po klasični čokoladi ni najbolj všeč.
Kajti Ruby čokolada ni klasična, vsaj kar se okusa tiče. Je naravno rožnate barve, pridobivajo pa jo iz Ruby kakavovih zrn, ki so, kakopak, rožnate barve. Njen okus je vsekakor zelo zanimiv in mene je Ruby čokolada povsem prepričala. Je drugačna, posebna, morda bi lahko rekla, da je celo malce sladko-kiselkastega okusa. Ko jo okusiš, njen okus spominja na belo čokolado, a že naslednji hip ugotoviš, da gre za nekaj povsem drugačnega.
Pripomočki za ruby čokoladne razpokančke
- električni mikser
- pekač v velikosti pečice
Sestavine za ruby čokoladne razpokančke
Za cca. 18 piškotov:
- 120 g ruby čokolade
- 1 jajce (M ali L)
- 30 g masla
- 100 g ostre moke
- ščepec soli
- 30 g sladkorja v prahu
- 1/4 zavojčka pecilnega praška (cca. 3 g)
- ščep vanilje v prahu (ni obvezno)
- ščep mletega cimeta
In še:
- sladkor v prahu za valjanje v njem pred peko
Priprava ruby čokoladnih razpokančkov
Najprej si pripravimo ruby čokolado, ki jo skupaj z maslom odmerimo v manjšo posodo, ki jo postavimo na vrh večje, v katero smo nalili vodo (pri tem se dno vrhnje posode ne sme dotikati vode) in ju na štedilniku na vodni kopeli stopimo. Odstavimo in pustimo ob strani.
Sedaj v posodi penasto vmešamo jajce s ščepcem soli, mletim sladkorjem, vaniljo v prahu in mletim cimetom. Dodamo stopljeno ruby čokolado in vmešamo, da dobimo enotno zmes.
Sedaj med mešanjem, počasi in postopno vmešamo še ostro moko kateri smo primešali pecilni prašek. Maso za razpokančke, ki je bolj tekoča, sedaj postavimo v hladilnik za vsaj 5 ur. Lahko tudi dlje (še boljše); sama maso pustim v hladilniku do naslednjega dne.
Po tem, ko je bila masa v hladilniku in se je strdila ter dobro ohladila, lahko začnemo z oblikovanjem ruby čokoladnih razpokančkov. Pečico vklopimo in nastavimo na 180 °C (ventilacija), v globok krožnik vsujemo nekaj sladkorja v prahu in vzamemo manjšo žličko s katero zajemamo maso in med rokami oblikujemo kroglice (v velikosti oreha), ki jih povaljamo v sladkorju v prahu in polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Med posameznimi kroglicami pustimo malo prostora, saj bodo med peko spremenili obliko.
Ko smo oblikovali vse piškote, pekač potisnemo v ogreto pečico in razpokančke pečemo 9-10 minut pri 180 °C (ventilacija). Čas peke je odvisen tudi od velikosti oblikovanih piškotov in seveda moči pečice, a dlje kot 10 minut ne pecite.
Ko so ruby čokoladni razpokančki pečeni, so mehki, zato jih pustite na pekaču, da se ohladijo. Pospravljeni v škatli za piškote, ki dobro tesni, bodo ostali sveži tudi mesec dni.
Za lep razpokan vzorček je pomembno, da je masa dobro ohlajena in gre takšna tudi v pečico. Zato priporočam hitro oblikovanje kroglic pred peko, v kolikor pa bi se vam masa med oblikovanjem vseeno ogrela, pekač s piškoti za 10-15 minut postavite v hladilnik in šele nato specite.
Prav tako bo vzorček lepši in izrazitejši, v kolikor boste kroglice bolj bogato povaljali v mletem sladkorju.
Uživajte v okusu, poskusite tudi: