Čokoladni piškoti s pentljo
Čokoladne piškote s pentljo je povsem enostavno speči, le dekoracija nam bo vzela malo časa. Ampak, če se nam da, se nam da in verjamem, da boste pri ustvarjanju zelo uživali in na koncu izdelek ponosno postavili na mizo. Piškoti so prijetno hrustljavi in slastno čokoladnega okusa.
Čokoladni piškoti s pentljo – pripomočki:
- valjar
- modelček za izrezovanje piškotov
- modelirni modelček za pentlje
- pripomoček za nanašanje čokoladnih kapljic
Čokoladni piškoti s pentljo – sestavine:
Za približno 600 g piškotov.
Piškotno testo:
- 270 g ostre moke
- 30 g grenkega kakava
- 120 g sladkorja v prahu
- 170 g masla
- 1 jajce
- 1 vaniljev sladkor
Čokoladni obliv:
- cca. 200 g temne čokolade
- cca. 200 g bele čokolade
Opombe:
Za čokoladni obliv uporabimo vedno več čokolade kot je dejansko rabimo. Namreč samo tako lahko piškote namočimo v čokoladni preliv. Če je bo premalo, preliv ne bo gladek po celotni namočeni površini, ker se nam bo packalo. Najlepši obliv se naredi s čokoladnimi kapljicami, namenjene prelivom. Vendar uporabimo lahko tudi čokoladno tablico.
Pentlje:
- cca. 60 g fondanta poljubnih barv (tičina masa, modelirna pasta)
- kavna žlička jedilnega škroba (gustin)
Čokoladni piškoti s pentljo – postopek:
Iz sestavin za testo ročno umesimo testo. Testo oblikujemo v kepo in ga za vsaj pol ure damo počivati v hladilnik.
Površino na kateri bomo valjali testo rahlo pomokamo z ostro moko. Prav tako po vrhu rahlo pomokamo testo, da se nam ne prime na valjar. Z mokanjen ne pretiravamo. Testo je voljno in se ne bo trgalo. Testo zvaljamo na debelino 5 mm. Nato z modelčkom izrežemo piškote. Modelček pred vsakim izrezom pomočimo v ostro moko. Izberemo lahko poljubne oblike modelčkov.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj prenesemo izrezane piškote. Ravnamo previdno, da obdržimo obliko piškotov. Za prenašanje testa si lahko pomagamo z nožem. Piškote pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 12 minut oz. odvisno od pečice. Pečene piškote takoj predenemo na rešeto, da se ohladijo.
Čokoladni preliv naredimo v ožji posodi, vendar moramo paziti, da bo tako široka, da bomo vanjo lahko potisnili piškot. Čokolado stopimo v mikrovalovki. Če mikrovalovke nimamo, čokolado topimo nad vodno soparo. V stopljeno čokolado pomočimo približno polovico piškota. Če bi se nam začel čokoladni obliv ohlajati in trditi, ga ponovno za par sekund potisnemo v mikrovalovko.
Oblite čokoladne piškote polagamo na peki papir.
Pentlje iz fondanta lahko naredimo že kakšen dan prej. Z roko odtrgamo majhen košček modelirne mase in z njo napolnimo modelirni modelček. Pri oblikovanju pentelj si pomagamo tako, da prst pomočimo v jedilni škrob, tako se masa ne bo lepila na prste. Napolnjen modelirni modelček za 5 minut damo v zmzrovalnik. Masa se bo strdila in zato bomo pentlje nepoškodovane dobili iz modelčka.
Na čokoladni obliv pritrdimo pentlje. Ko se bo obliv strdil, bodo pentlje trdno pripete in ne bodo odpadle iz piškotov.
Ko se čokoladni obliv popolnoma strdi, lahko piškote še dodatno dekoriramo. Ker je stopljene čokolade še ostalo, sem se odločila, da nanesem še vzorec s pikicami. Pri tem sem uporabila pripomoček za nanašanje čokoladnih kapljic. Če takšnega pripomočka nimate, lahko improvizirate in uporabite nekaj podobnega, lahko tudi debelejši zobotrebec (tisti za ražnjiče). Na belem oblivu, sem posula drobne perlice. Perlice posujemo na še nestrjen čokoladni obliv.
Želim vam obilo sladkih piškotov.