Domača čokoladna krema za piškote
Print Friendly, PDF & Email

Domača čokoladna krema za piškote je enostavno pripravljena, in škoda bi bilo, da je ne bi pripravili. Z njo napolnimo piškote kot so čokoladni orehi, seveda pa lahko tudi druge piškote, ki jih polnimo. Za pripravo potrebujemo le nekaj sestavin, njen okus pa lahko spreminjamo z dodajanjem oz. spreminjanjem začimb.

Pripomočki za pripravo čokoladne kreme za piškote

  • večja posoda za pripravo vodne kopeli
  • dve manjši posodi (skledi) za vodno kopel
  • skleda
  • štedilnik
  • metlica za stepanje
  • silikonska lopatka/kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za čokoladno kremo za piškote

Za okoli 160 g čokoladne kreme

  • 1 celo jajce
  • 1 žlica jedilnega škroba (cca. 17 g)
  • 30 g sladkorja
  • 2 vrečici vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • ščep cimeta (lahko izpustite ali ga dodate po okusu)
  • 25 g jedilne čokolade
  • 70 g zmehčanega masla (sobne temperature)

Priprava čokoladne kreme

Najprej vsaj 1 uro pred pripravo kreme iz hladilnika vzamemo maslo, da bo le-to zmehčano in mehko.

Nato na štedilnik pristavimo večjo posodo v katero nalijemo vodo, toliko, da se dno zgornje, manjše posode, ki jo bomo dali nanjo, ne bo dotikalo vode. V manjšo posodo odmerimo jedilni škrob, sladkor, vaniljev sladkor, jajce in ščep mletega cimeta. Cimet dodajte po okusu, ali pa ga izpustite, če ga ne marate.

Namesto cimeta (ali poleg) bi lahko uporabili tudi muškatni orešček, mlete klinčke, kardanom, tudi čili ali kajenski poper za pikantnost, če bi želeli ustvariti poseben kontrast.

Vse skupaj neprestano mešamo, najlažje kar z metlico za ročno stepanje, voda v posodi pa naj ves čas vre. Mešamo tako dolgo, da jajčna zmes postane gosta, kremasta. Ta postopek traja nekje 5-10 minut, vmes pa res ves čas mešamo. Zmes bo najprej zelo tekoča, potem pa se počasi zgosti, nekoliko pa se spremeni tudi barva – zmes postane svetlejša.

Ko je jajčna zmes gosta, jo odstavimo in pustimo ob strani, da se ohladi. Medtem na posodo z vodo, ki jo imamo na štedilniku postavimo drugo in vanjo nalomimo koščke čokolade, ki jo nad soparo stopimo. Stopljeno čokolado odstavimo.

V skledo odmerimo zmehčano maslo in ga z metlico dobro premešamo. Dodamo ohlajeno jajčno zmes, ki jo dobro vmešamo v maslo.

Dodamo še stopljeno čokolado in ponovno premešamo, da se vse sestavine dobro združijo med seboj.

Tako, domača čokoladna krema za piškote je pripravljena.

Po želji bi ji lahko dodali še kakšne dodatke, kot so drobno nasekljani lešniki, mandlji  ali orehi, naribana limonina ali pomarančna lupinica, morda mleti kokos … Po želji oziroma odvisno od tega, kakšne piškote boste polnili z njo. Kot omenjeno pa je ta čokoladna krema namenjena za polnjenje piškotov čokoladni orehi.

Ideje za piškote, ki jih lahko napolnite s to kremo:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor