Čokoladne tortice brez peke
Vam ni do peke, pa bi vseeno radi naredili tortice? Potem so čokoladne tortice brez peke tisto, kar je pravo za vas! Hrustljava podlaga in kar tri bogate čokoladne pene, ki se kar topijo v ustih…mmmm…to je orgazem za čokoholike. Poskusite, všeč vam bodo.
Čokoladne tortice brez peke – potrebščine:
- večjo in manjšo posodo za stepanje
- valjar
- vrečko za zamrzovanje
- posodo za kuhanje
- kuhinjsko tehtnico
- dve manjši posodici
- jedilno žlico
- metlico za stepanje
- ročni mikser
- menzuro
- stekleno posodo za kuhanje na vodni kopeli
- 2 plitka pekača velikosti približno 30 x 40 cm
- peki papir
- modelčke za tortice (10 modelčkov premera 7,5 cm)
- 10 kvadratov folije za grafoskope velikosti 25 x 10 cm
Čokoladne tortice brez peke – sestavine:
Za 10 tortic potrebujemo:
Hrustljava podlaga:
- 225 g hrustljavih žitnih kosmičev in čokoladnih kroglic
- 50 g praženih sesekljanih lešnikov
- 50 g masla
- 50 g temne čokolade
Mousse iz temne čokolade:
- 80 ml močne kave
- 300 g jedilne čokolade (vsaj 50% kakava)
- 2 jajci
- 3 liste želatine
- 2 jušni žlici ruma ali jajčnega likerja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja (ali 1 jedilna žlica)
- 200 g sladke smetane
Nutellina pena in bela čokoladna pena:
- 1 l sladke smetane
- 50 g sladkorja
- 4 listi želatine
- sredica 1 vanilijevega stroka
- 100 g nutelle
- 100 g belih čokoladnih kapljic
Čokoladne tortice brez peke – priprava:
Za hrustljavo podlago žitne kosmiče stresemo v vrečko za zamrzovalnik in zmečkamo z valjarjem.
V skledi zmešamo z lešniki. Nad soparo raztopimo maslo in čokolado ter čokoladno mešanico dodamo zdrobljenim žitom in lešnikom ter dobro premešano.
Nato pripravimo mousse iz temne čokolade. Pripravimo jo po tem receptu. Nekoliko ohlajeno čokoladno mousse naložimo v dresirno vrečko z zvezdastim nastavkom.
Za Nutellino peno in belo čokoladno peno najprej v mrzli vodi namočimo želatino, nato podolžno razpolovimo vanilijev strok in iz njega podrgnemo sredico (semena).
Nato 6 dl sladke smetane s sladkorjem in sredico vanilijevega stroka kuhamo na majhnem ognju, da počasi vre (približno 20 – 30 minut).
Ko se masa zgosti, dodamo zmehčano želatino, dobro premešamo in ločimo na 2 enaka dela (pomagajmo si s tehtnico – tako bo delitev najbolj enakovredna). V enega vmešamo nutello, v drugega pa belo čokolado, dobro premešamo in popolnoma ohladimo na sobni temperaturi.
Medtem trdo stepemo preostalo sladko smetano in jo primešamo ohlajenima kremama, v vsako 2 dl.
Pripravljeni kremi damo za nekaj časa v hladilnik, da se zgostita, tako ju bomo lažje brizgali. Ko se zgostita, ju naložimo v dresirni vrečki z zvezdastim nastavkom.
Medtem pripravimo delavno podlago: na večji pekač položimo modelčke za tortice in jim obode obložimo s pravokotniki prozorne folije.
Na dno vsakega modelčka naložimo po 2 žlici mase za hrustljavo podlago in jo z žlico pritisnemo ob dno.
Nanjo nabrizgamo plast čokoladne mousse, temu sledi plast nutelline pene, na vrh pa nabrizgamo plast bele čokoladne pene. Tako pripravljene tortice postavimo čez noč v hladilnik.
Pred serviranjem odstranimo modelčke in prozorno folijo, tortice okrasimo z ostružki bele čokolade in postrežemo.
Odlično se podajo h kozrcu sladkega muškata.
Dober tek!