Čokoladne mousse tortice z robidnicami
Čokoladne mousse tortice z robidnicami so zelo elegantna in okusna sladica, za katero bomo potrebovali nekaj več spretnosti. Ta sladica bo zagotovo zadovoljila tako čokoholike, kot tudi tiste, ki si želijo nekaj sočnega in sadnega. Posebnost čokoladnih mousse tortic z robidnicami je bogat čokoladni okus, ki ga poudari posebna aroma robidnic.
Za pripravo čokoladnih tortic potrebujemo:
- večjo in manjšo posodo za stepanje
- posodo za kuhanje
- kuhinjsko tehtnico
- dve manjši posodici
- jedilno žlico
- metlico za stepanje
- ročni mikser
- menzuro
- posodo za kuhanje
- stekleno posodo za kuhanje na vodni kopeli
- 2 plitka pekača velikosti približno 30 x 40 cm
- peki papir
- modelčke za tortice (16 – 20 modelčkov premera 7,5 cm in 1 modelček premera 6 cm)
- 16 – 20 kvadratov folije za grafoskope velikosti 25 x 10 cm
Sestavine za čokoladne tortice
Za 16 – 20 kosov potrebujemo:
Za biskvit
- 4 jajca
- 200 g sladkorja
- 200 g moke
- 50 g kakava v prahu
- 1 pecilni prašek
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja (ali 2 jedilni žlici)
- 3 žlice jogurta
Za čokoladni mousse potrebujemo:
- 160 ml kave
- 600 g jedilne čokolade (vsaj 50% kakava)
- 4 jajca
- 6 listov želatine
- 4 jušne žlice ruma ali jajčnega likerja
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja (ali 2 jedilni žlici)
- 400 g sladke smetane
Za premaz iz robid potrebujemo:
- približno 250 g marmelade iz robid
- 1,5 dl jagodnega likerja (ali likerja gozdnih sadežev)
Za preliv in okras:
- 150 g marmelade iz robid
- 30 ml jagodnega likerja (ali likerja gozdnih sadežev)
- ostružki bele čokolade
Kako pripraviti čokoladne tortice:
Najprej pripravimo pekač, in sicer nanj položimo peki papir. Pečico segrejemo na 180°C.
Ločimo beljake in rumenjake. Beljake damo v manjšo posodo za stepanje, rumenjake pa v večjo. Beljakom dodamo polovico sladkorja in stepamo, da dobimo čvrst sneg.
Rumenjakom dodamo preostali sladkor in vanilijev sladkor ter stepamo, da dobimo rahlo zmes.
Posebaj zmešamo moko s kakavom in pecilnim praškom, to pa nato izmenično z jogurtom dodajamo rumenjakovi peni. Neprestano miksamo, vendar na najnižji hitrosti.
Ko smo dodali vso mešanico moke in ves jogurt premešamo še na najvišji hitrosti, da se vse sestavine gladko povežejo in dobimo srednje gosto, temno-rjavo testo, ki mu nato postopoma primešamo še sneg.
Sneg primešamo z metlico za stepanje in pazimo, da testo ohrani zračnost.
Testo nato porazdelimo v pripravljena pekača, poravnamo in spečemo na srednji rešetki.
Pečen biskvit zvrnemo iz pekačev ter ga z modelčki razrežemo na 16 večjih in 16 manjših krogcev. Biskvitne krogce pustimo ohlajati.
Medtem pripravimo robidin premaz, s katerim bomo “navlažili” testo. V manjši posodi z navadno žlico zmešamo marmelado iz robid in jagodni liker.
Nato pripravimo Čokoladno mousse: čokolado nalomimo in stopimo v vodni kopeli.
Vanjo vmešamo približno 100 ml vroče kave.
Jajca ločimo, želatino namočimo v mrzli vodi in stisnemo.
Rum ali jajčni liker zavremo in v njem raztopimo želatino. Raztopljeno želatino primešamo v čokoladno zmes in pustimo ohladiti.
Rumenjakom med stepanjem dodamo 60 ml vrele kave in sladkor ter stepamo, dokler zmes ne postane penasta.
V rumenjakovo peno primešamo čokoladno zmes.
Beljake z drugo polovico sladkorja stepemo v trd sneg ter ga dodamo ohlajeni čokoladni masi.
Smetano stepemo z vanilijevim sladkorjem, nato jo z metlico vmešamo v čokoladno peno.
Čokoladno peno postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi, da jo bomo lažje nalagali v tortice. Nekoliko ohlajeno čokoladno peno naložimo v dresirno vrečko.
Medtem pripravimo delavno podlago: na večji pekač položimo modelčke za tortice in jim obode obložimo s pravokotniki prozorne folije.
Na dno položimo večje biskvitne krogce ter jih premažemo s premazom iz robid.
Nanje nabrizgamo približno polovico čokoladne pene.
Manjše biskvitne krogce položimo na spodnjo plast pene, jih premažemo s premazom iz robid ter nanje nabrizgamo zgornjo plast čokoladne pene.
Za obliv zmešamo marmelado iz robid in jagodni liker. Peno na vrhu poravnamo, tortice prelijemo s prelivom in tortice postavimo za nekaj ur v hladilnik.
Preden tortice postrežemo, jih vzamemo iz modelčkov in odstranimo prozorno folijo ter jih okrasimo z ostružki bele čokolade.
Dober tek!