Čokoladne mousse tortice z robidnicami
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladne mousse tortice z robidnicami so zelo elegantna in okusna sladica, za katero bomo potrebovali nekaj več spretnosti. Ta sladica bo zagotovo zadovoljila tako čokoholike, kot tudi tiste, ki si želijo nekaj sočnega in sadnega. Posebnost čokoladnih mousse tortic z robidnicami je bogat čokoladni okus, ki ga poudari posebna aroma robidnic.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Za pripravo čokoladnih tortic potrebujemo:

  • večjo in manjšo posodo za stepanje
  • posodo za kuhanje
  • kuhinjsko tehtnico
  • dve manjši posodici
  • jedilno žlico
  • metlico za stepanje
  • ročni mikser
  • menzuro
  • posodo za kuhanje
  • stekleno posodo za kuhanje na vodni kopeli
  • 2 plitka pekača velikosti približno 30 x 40 cm
  • peki papir
  • modelčke za tortice (16 – 20 modelčkov premera 7,5 cm in 1 modelček premera 6 cm)
  • 16 – 20 kvadratov folije za grafoskope velikosti 25 x 10 cm

Sestavine za čokoladne tortice

Za 16 – 20 kosov potrebujemo:

Za biskvit

  • 4 jajca
  • 200 g sladkorja
  • 200 g moke
  • 50 g kakava v prahu
  • 1 pecilni prašek
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja (ali 2 jedilni žlici)
  • 3 žlice jogurta

Za čokoladni mousse potrebujemo:

  • 160 ml kave
  • 600 g jedilne čokolade (vsaj 50% kakava)
  • 4 jajca
  • 6 listov želatine
  • 4 jušne žlice ruma ali jajčnega likerja
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja (ali 2 jedilni žlici)
  • 400 g sladke smetane

Za premaz iz robid potrebujemo:

  • približno 250 g marmelade iz robid
  • 1,5 dl jagodnega likerja (ali likerja gozdnih sadežev)

Za preliv in okras:

  • 150 g marmelade iz robid
  • 30 ml jagodnega likerja (ali likerja gozdnih sadežev)
  • ostružki bele čokolade

Kako pripraviti čokoladne tortice:

Najprej pripravimo pekač, in sicer nanj položimo peki papir. Pečico segrejemo na 180°C.

Ločimo beljake in rumenjake. Beljake damo v manjšo posodo za stepanje, rumenjake pa v večjo. Beljakom dodamo polovico sladkorja in stepamo, da dobimo čvrst sneg.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Rumenjakom dodamo preostali sladkor in vanilijev sladkor ter stepamo, da dobimo rahlo zmes.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Posebaj zmešamo moko s kakavom in pecilnim praškom, to pa nato izmenično z jogurtom dodajamo rumenjakovi peni. Neprestano miksamo, vendar na najnižji hitrosti.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Ko smo dodali vso mešanico moke in ves jogurt premešamo še na najvišji hitrosti, da se vse sestavine gladko povežejo in dobimo srednje gosto, temno-rjavo testo, ki mu nato postopoma primešamo še sneg.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Sneg primešamo z metlico za stepanje in pazimo, da testo ohrani zračnost.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Testo nato porazdelimo v pripravljena pekača, poravnamo in spečemo na srednji rešetki.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Pečen biskvit zvrnemo iz pekačev ter ga z modelčki razrežemo na 16 večjih in 16 manjših krogcev. Biskvitne krogce pustimo ohlajati.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Medtem pripravimo robidin premaz, s katerim bomo “navlažili” testo. V manjši posodi z navadno žlico zmešamo marmelado iz robid in jagodni liker.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Nato pripravimo Čokoladno mousse: čokolado nalomimo in stopimo v vodni kopeli.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Vanjo vmešamo približno 100 ml vroče kave.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Jajca ločimo, želatino namočimo v mrzli vodi in stisnemo.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Rum ali jajčni liker zavremo in v njem raztopimo želatino. Raztopljeno želatino primešamo v čokoladno zmes in pustimo ohladiti.

Rumenjakom med stepanjem dodamo 60 ml vrele kave in sladkor ter stepamo, dokler zmes ne postane penasta.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

V rumenjakovo peno primešamo čokoladno zmes.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Beljake z drugo polovico sladkorja stepemo v trd sneg ter ga dodamo ohlajeni čokoladni masi.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Smetano stepemo z vanilijevim sladkorjem, nato jo z metlico vmešamo v čokoladno peno.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Čokoladno peno postavimo v hladilnik, da se nekoliko strdi, da jo bomo lažje nalagali v tortice. Nekoliko ohlajeno čokoladno peno naložimo v dresirno vrečko.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Medtem pripravimo delavno podlago: na večji pekač položimo modelčke za tortice in jim obode obložimo s pravokotniki prozorne folije.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Na dno položimo večje biskvitne krogce ter jih premažemo s premazom iz robid.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Nanje nabrizgamo približno polovico čokoladne pene.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Manjše biskvitne krogce položimo na spodnjo plast pene, jih premažemo s premazom iz robid ter nanje nabrizgamo zgornjo plast čokoladne pene.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Za obliv zmešamo marmelado iz robid in jagodni liker. Peno na vrhu poravnamo, tortice prelijemo s prelivom in tortice postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Čokoladne mousse tortice z robidnicami

Preden tortice postrežemo, jih vzamemo iz modelčkov in odstranimo prozorno folijo ter jih okrasimo z ostružki bele čokolade.

cokoladne-mousse-tortice-z-robidnicami (34)

Namig
Po želji lahko v okrasitev vključimo sveže robidnice in ostružke bele čokolade (za kontrast). Marmelado iz robid lahko po želji zamenjamo z malinami ali poljubnim jagodičjem ali gozdnimi sadeži.Sama sem pri pripravi uporabila domačo marmelado iz robid. Namesto le-te lahko uporabimo skuhane in skozi sito pretlačene robidnice, ki smo jih nekoliko posladkali.
.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor