Čokoladna torta z višnjami
Print Friendly, PDF & Email

Čokolada ali najslajši greh, kateremu se marsikdo od nas težko upre. Čokoladna torta z višnjami, je zelo dobra sladica. Vsebuje ravno pravšnjo mero sladkosti in višnje ji dajo ravno toliko ostrine in kislosti, kot jo potrebuje. Ko se že vsi pripravljamo na poletje, verjemite, čokoladna torta z višnjami prav paše v toplih dneh. 🙂

cokoladna-torta-z-visnjami-21

Čokoladna torta z višnjami – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • okrogel pekač velikosti cca. 30 cm
  • metlica
  • kuhalnica
  • žlica 2x
  • 3 večje sklede in 1 srednja
  • manjša skledica
  • pladenj za torto
  • nož za mazanje
  • nož za rezanje ali pripomoček za rezanje biskvita
  • mešalnik
  • brizgalka
  • papir za peko
  • štedilnik
  • manjši lonec
  • škarje
  • globok krožnik

 

Čokoladna torta z višnjami – sestavine:

Biskvit:

  • 7 jajc
  • 250 g sladkorja
  • 350 g moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1,5 dl vode
  • 1,5 dl olja
  • 150 g sladkanega kakava (nesquick)

Krema:

  • 400 g smetane za stepanje
  • 500 g mascarpone sira
  • 2,5 dl vanilinega pudinga
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 žlica ruma
  • 3,5 dl mleka za kuhanje pudinga + 2 žlici sladkorja

Za namakanje biskvita:

  • 400 ml mleka
  • 4 žlice ruma
  • 1 žlica sladkorja

Malo masla, za mazanje pekača.

Vložene razkoščičene višnje, 400 g ploda.

Čokoladna torta z višnjami – postopek:

Pečico nastavimo na 180°C. Pripravimo pekač, tako da na dno pekača položimo, v krog prave velikosti odrezan papir za peko. Pekač postavimo na papir za peko in s škarjami obrežemo okoli pekača. Robove namažemo z maslom.

Pripravimo dve skledi, ločimo beljake od rumenjakov v vsako skledo posebej. Pol sladkorja damo k beljakom in pol k rumenjakom. Beljake trdo stepemo, nato rumenjake stepamo dokler, se ne stopi večina sladkorja. V rumenjake dodamo, vodo, olje in kakav.

cokoladna-torta-z-visnjami

Stepamo dokler masa ni enotna.

cokoladna-torta-z-visnjami-1

V tretji, srednje veliki skledi, zmešamo moko in pecilni, ter jo dodamo rumenjakovi masi. Dobro zmešamo z mešalnikom, ostati ne sme nobena grudica.

cokoladna-torta-z-visnjami-2   cokoladna-torta-z-visnjami-3

Na koncu, s kuhalnico, beljake rahlo primešamo kakavovi masi. Masa naj bo, kar se le da puhasta.

cokoladna-torta-z-visnjami-4
Maso rahlo obračamo s kuhalnico ali lopatko.

Maso zlijemo v pekač in jo postavimo v ogreto pečico. Pečemo eno uro, pri 180°C.

cokoladna-torta-z-visnjami-6

Medtem, ko se biskvit peče, pripravimo kremo, in sicer, skuhamo vanilin puding, po navodilih, ki so napisana na vrečki pudinga, le da ga, namesto v pol litra, skuhamo v 3,5 dl mleka, zato da bo bolj gost. Če puding ni sladek, mu dodamo 2 žlici sladkorja. Ko je kuhan, ga damo hladiti. Med hlajenjem ga večkrat premešamo, da se mu ne naredi skorjica, če pa se nam vseeno zgodi, da nastane na pudingu skorjica, jo kasneje odstranimo. Ko se je puding ohladil do sobne temperature, odmerimo 2,5 dl, od celotne vsebine pudinga, ostanek lahko pojemo.  🙂

cokoladna-torta-z-visnjami-7   cokoladna-torta-z-visnjami-8

V četrti, večji skledi, stepemo smetano, dodamo ji sladkor v prahu in mascarpone sir, ter stepamo, dokler se ne pomešata med seboj. Na koncu, dodamo kremi še rum in puding. Vse skupaj stepemo v gladko kremo. Krema naj počiva v hladilniku, dokler se biskvit ne ohladi.

cokoladna-torta-z-visnjami-14   cokoladna-torta-z-visnjami-15

Ko se je biskvit nekoliko ohladil, ga vzamemo iz pekača, obrnemo ga na čisto kuhinjsko krpo in mu olupimo papir za peko, s spodnje strani.

cokoladna-torta-z-visnjami-9   cokoladna-torta-z-visnjami-10

Obrnemo ga nazaj in mu najprej odrežemo “izboklino”, ki je nastala ob pečenju, nato pa biskvit z nožem, ali pripomočkom za rezanje biskvita razrežemo na 3 enako debele rezine, če želite ga lahko razrežete na 4 rezine. Polagamo jih po vrsti, tako kot se je biskvit pekel, da bomo torto zlagali v pravem vrstnem redu.

cokoladna-torta-z-visnjami-11   cokoladna-torta-z-visnjami-12

Pripravimo mleko z rumom za namakanje, tako da v skledici zmešamo mleko, rum in sladkor, z žlico premešamo ravno toliko, da se sladkor raztopi.

Višnjam odlijemo sok in jih stresemo na krožnik.

cokoladna-torta-z-visnjami-18

Na pladenj postavimo prvo, torej spodnjo rezino biskvita in jo enakomerno namakamo z mlečno-rumovo mešanico. Z namakanjem ne pretiravamo, iz biskvita ne sme odtekati!

cokoladna-torta-z-visnjami-13

cokoladna-torta-z-visnjami-16

Nato nanj enakomerno namažemo kremo, po celotni površini biskvita, cca 8 mm na debelo.

cokoladna-torta-z-visnjami-17

Na kremo, polagamo višnje, rahlo jih potisnemo v kremo.

cokoladna-torta-z-visnjami-19

Nato čez kremo in višnje, položimo naslednjo plast biskvita in ga spet namakamo z mlečno-rumovo mešanico, ter čezenj ponovno namažemo kremo in nanjo polagamo višnje. Nato, na kremo in višnje položimo zadnjo plast biskvita, ki ga prav tako namakamo. Celotno torto premažemo s kremo in krasimo po želji. Čokoladna torta z višnjami je tako pripravljena.

cokoladna-torta-z-visnjami-20
Čokoladno torto z višnjami lahko le premažete s kremo, ali pa jo krasite z brizgalko in nanjo polagate višnje ki so ostale. Zunanjost ni tako pomembna, saj se čarovnija dogaja znotraj. 🙂

 

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

 

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor