Čokoladna pita
Čokoladna pita je izjemna sladica, ki vedno očara še tako zahtevne brbončice. Čokolado na takšen ali drugačen način obožujemo vsi, torej si iz nje pripravimo čokoladni pito, katere priprava ni težavna in ne bo vam vzela veliko časa. Poskusite! 🙂
Čokoladna pita – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- kuhinjska tehtnica
- skleda 2x
- okrogel pekač premera cca. 26 cm
- žlica
- vilice
- mikrovalovna pečica
Čokoladna pita – sestavine:
Testo:
- 250 g gladke bele moke
- 50 g sladkorja
- žlička pecilnega praška
- ščep soli
- 2 jajci
- 50 g sladke smetane
Čokoladni nadev:
- 100 g sladke smetane
- 300 g čokolade (bolje je, če je temna)
- 2 jajci
- 2 – 3 žlice ruma ali poljubnega likerja
Maslo za namastitev pekača.
Čokoladna pita – postopek:
Najprej pripravimo testo, tako da v skledo denemo vse suhe sestavine, torej moko, pecilni prašek, sladkor in sol, ter dobro premešamo z žlico.
Nato v skledo dodamo še jajci in smetano, ter vse skupaj zamesimo v gladko testo.
Testo bo mehko, če bo preveč lepljivo, mu dodamo še malo moke, če pa bo presuho, mu dodamo še kakšno žlico smetane. Testo postavimo nazaj v skledo, kjer naj počiva 20 minut. Vmes prižgemo pečico in jo nastavimo na 180 °C. Med tem pripravimo kremo, tako da, v skledo zlijemo smetano, katero segrejemo skoraj do vrenja. To lahko storimo v mikrovalovni pečici, ali pa kar na štedilniku. Uporabimo ognjevarmo posodo v obeh primerih. V smetano nalomimo čokolado.
Z žlico ves čas mešamo, dokler se čokolada povsem ne stopi.
Nato čokoladno zmes pustimo, da se nekoliko ohladi. V skledo dodamo jajci in rum, ter dobro premešamo, da dobimo gladek nadev.
Testo po pretečenem času s prsti razporedimo po pekaču, katerega smo predhodno dobro namastili z maslom. Dno testa prepikamo z vilicami.
Pekač potisnemo v ogreto pečico in testo pečemo 10 minut, pri 180 °C.
Po pretečenem času, pekač vzamemo iz pečice in nadev zlijemo na testo, razporedimo ga z žlico.
Temperaturo pečice znižamo na 160 °C. Pekač nato potisnemo nazaj v pečico in pito pečemo še 18 – 20 minut, pri 160 °C.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah