Čokoladna jaffa tortica po moje
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladna jaffa tortica po moje je tista božanska kombinacija temne čokolade in . . . V mojem primeru mandarin. Skladnost agrumov in temne čokolade prijetno zaokroži rahla grenkoba mandarininih lupinic. To enostavno morate poskusit. Če imate zamrznjene cele mandarine je priprava zelo hitra. Ko ponudim čokoladno jaffa tortico po moje je navdušenje ravno tako veliko kot presenečenje, pladenj pa hitro prazen.

Čokoladna jaffa tortica po moje – pripomočki:

  • skleda
  • pripomoček za mešanje
  • električni mešalnik
  • strgalo za mandarine
  • lonček za topljenje želatine
  • lonček in skleda za parno kopel
  • okrogel pekač s snemljivim obodom premera 26 cm
  • papir za peko

Čokoladna jaffa tortica po moje – sestavine za krhko testo:

  • 6 dl moke za domači kruh
  • 17 g vinskega kamna (1 zavojček)
  • pol čajne žličke soli
  • 1 dl rjavega sladkorja
  • 2 jušni žlici kakava
  • 2 manjši jajci
  • 200 g surovega masla
  • (mleko po potrebi)

Čokoladna jaffa tortica po moje – sestavine za mandarinino polnilo:

  • 4 cele srednje velike ne škropljene zamrznjene mandarine
  • 4 do 5 jušnih žlic rjavega sladkorja
  • 10 g mlete želatine
  • 4 žlice vode

Čokoladna jaffa tortica po moje – sestavine za čokoladno kremo:

  • 3 jušne žlice rjavega sladkorja
  • 600 g maskarpone sira
  • 0,25 l jogurta ali grškega jogurta
  • 100 g 80 % čokolade s pomarančo
  • še 50 g 70 % čokolade (če želite kremo v dveh barvah)

Za konec potrebujete še dobri dve žlici temnega kakava za posip. Krhko testo pecite v predhodno ogreti pečici na 170° C približno 15 minut (čas peke podaljšajte glede na debelino testa).

Čokoladna jaffa tortica po moje – postopek priprave:

Odtehtajte vse suhe sestavine za pripravo krhkega testa, dodajte še maslo in jajca ter na hitro zgnetite gladko testo. Vse sestavine naj bodo sobne temperature. Testo postavite na hladno.

Dno pekača s snemljivim obodom prekrijte s papirjem za peko kot kaže fotografija. Obod snemite z dna pekača, namažite ga z maslom in posujte z moko.

Polovico nekoliko sploščenega testa položite na papir, ki ste ga odstranili s pekača. Testo tanko razvaljajte. Če testa ni dovolj ga po robovih še dodajte toliko, da pokrijete površino do prepogiba papirja. Namestite namazan in pomokan obod pekača.

S krhkim testom oblecite tudi obod pekača do polovice višine. Pecite v predhodno ogreti pečici na 170° C 15 minut (če je testo debelejše lahko peko nekoliko podaljšate).

Zamrznjene mandarine naribajte kar se da drobno. Če so mandarine ne škropljene lahko uporabite cele (lupino, koščice, kožice režnjev ter sok).

Naribanim mandarinam dodajte 4 do 5 jušnih žlic rjavega sladkorja. Ob mešanju segrejte in na tihem ognju nekaj minut podušite. Tako pripravljene omake je nekje 3,5 do 4 dl. Po navodilih pripravite želatino. Ko se mandarinina omaka nekoliko ohladi dodajte želatino. Eno čajno žlico jo prihranite za čokoladno kremo.

Odtehtajte sestavine za pripravo čokoladne kreme. Čokolado s pomarančo stopite na parni kopeli.

Mascarpone sir, jogurt in sladkor umešajte v gladko in homogeno zmes. Dodajte ji žličko prihranjene stopljene želatine ter ponovno dobro premešajte.

Dodajte del stopljene čokolade in premešajte. Nato dodajte še drugo polovico stopljene čokolade in ponovno dobro premešajte.

Ohlajeno krhko testo prelijte z še nekoliko toplo mandarinino omako. Postavite na hladno toliko časa, da se omaka strdi. Tudi čokoladno kremo postavite na hladno.

Ko je mandarinina omaka toliko čvrsta, da se ne prijema na prst jo lahko premažete s polovico čokoladne kreme in takoj postavite na hladno. Če želite čokoladno kremo le ene barve izpustite ponovno dodajanje stopljene čokolade in čokoladno kremo na torto namažite v celoti. V nasprotnem primeru v drugo polovico čokoladne kreme dodajte še 50 g stopljene temne čokolade, ponovno premešajte ter kremo pustite na sobni temperaturi. Ko je prva krema dovolj čvrsta preko nje namažite še drugo, temnejšo čokoladno kremo.

Kremo poravnajte. Po vrhu posipajte čokoladni prah in po želji dodajte dekor. Postavite na hladno do naslednjega dne (vsaj 8 ur).

Ob čokoladni jaffa tortici po moje lahko ponudite tudi stepeno sladko smetano.

Dekor je seveda lahko različen . . . Lahko uporabite tudi piškotek pečen iz krhkega testa, ki je ostalo od priprave torte. Nisem se ji mogla upreti . . .mmmm . . . Še posebno dobra je hladna.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor