Citrusov žele z melonino omako
Citrusov žele z melonino omako pomeni popolno osvežitev in uživanje vitaminov na drugačen način. Znana je “moč” grenivke, ki je odličen topilec maščob in polna vitaminov, zato je ta desert enostavno potrebno poizkusiti.
Citrusov žele z melonino omako – pripomočki:
- deska za rezanje
- nož
- skleda in cedilo
- kozica
- električni mešalnik -”mikser”
- prozorna folija za živila
- model za pripravo citrusovega želeja
Citrusov žele z melonino omako – sestavine:
Za 6 oseb
- 2 rdeči grenivki
- 2 beli grenivki
- 4 velike pomarančne (po možnosti brez pečk)
- polovica melone
- limonina lupina polovice limone
- 2 vaniljeva sladkorja
- 500 g sladkorja za sladkorni sirup
- 2 vrečici želatine v prahu
- vaniljeva aroma
- metini lističi za dekoracijo
Čas priprave: 1 ura 15 minut, strjevanje želeja do 12 ur (najboljše ga je pripraviti zvečer in ga postaviti na hladno čez noč).
Citrusov žele z melonino omako – postopek:
Sadežem odstranimo zgornje in spodje dele, ter jih postavimo pokončno na desko. Nato jim z ostrim nožem odstranimo lupino in olupimo z belo kožico vred.
Nato iz citrusov izrežemo krhlje tako, da režemo ob membrani in so krhlji brez kožice. Dobili bomo lepe krhlje.
Krhlje zbiramo v skledi, ker moramo zbrati cca 2 dl soka citrusov. Ko očistimo vse citruse, jih vsujemo v cedilo, katero postavimo v skledo in tako ulovimo ves sok citrusov.
Narezane in očiščene krhlje položimo na desko s čisto kuhinjsko krpo in jih damo za eno uro v hladilnik, da se na površju malo izsušijo in ne bo moteno kasnejše strjevanje z želatino.
V tem času si pripravimo sladkorni sirup, tako da segrevamo 4 dl vode z 2 dl soka citrusov, katerega smo pridobili ob čiščenju in odcejanju krhljev ter lupinico limone. Dodamo 2 vaniljeva sladkorja in 500 g kristalnega sladkorja ter žličko vaniljeve arome. Zmes segrevamo in zmešamo 10 g želatine v prahu tako, da se sladkor in želatina popolnoma raztopita.
V model, katerega smo obložili s prozorno folijo za živila, zlagamo citruse, nakar jih prelijemo z pripravljenim sladkornim sirupom. Prekrijemo z prozorno folijo, po potrebi rahlo obtežimo in postavimo za 12 ur v hladilnik.
Pripravimo si tudi omako iz melone, preprosto 200 ml sadnega sirupa zmiksamo z nna kocke narezano melono in dodamo 1 vaniljev sladkor.
Ko se žele strdi, ga zvrnemo na oval oziroma na primerno površino, da ga boste lažje porcionirali.