Cimetovi čokoladni piškoti
Enostavni, omamno dišeči in mehki cimetovi čokoladni piškoti so kot nalašč za praznične dni, čeprav, če sem poštena, prijajo v kateremkoli času. Piškoti ne vsebujejo jajc in mleka.
Cimetovi čokoladni piškoti – pripomočki:
- 1 večja in 1 manjša plastična posoda
- kuhinjska tehtnica
- 2 jedilni žlici
- čajna žlička
- merilna posoda za tekočine
- mlinček za kavo
- metlica za stepanje
- papir za peko
- pekač in pečica (navadna)
- lopatka
- mreža za hlajenje piškotov
Cimetovi čokoladni piškoti – sestavine:
(15 – 20 piškotov)
- 225 g bele pšenične moke
- 40 g kakava
- 160 g sladkorja
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ščep soli
- 75 ml (5 jedilnih žlic) stopljenega kokosovega olja
- 75 ml (5 jedilnih žlic) kokosovega mleka
- 60 ml (4 jedilne žlice) agavinega (javorjevega ali katerega drugega) sirupa
- 1 čajno žličko mletega cimeta
- 50 g čokoladnih kapljic (na drobne koščke lahko narežemo tudi pol tablice čokolade)
Cimetovi čokoladni piškoti – priprava:
Odmerimo vse sestavine. V manjšo plastično posodo damo vse suhe sestavine (razen sladkorja) – moko, kakav, pecilni prašek, cimet in ščep soli – in jih dobro premešamo. Najlažje to storimo z ročno metlico za stepanje. V večjo plastično posodo damo kokosovo olje, agavin sirup, kokosovo mleko in sladkor. Sladkor lahko predhodno z mlinčkom za kavo zmeljemo v prah, da se bo hitreje stopil.
Vse dobro zmešamo z ročno metlico za stepanje. Dodamo mešanico suhih sestavin in dobro premešamo. Tokrat uporabimo žlico ali kar roko, ker bomo dobili sicer mehko in voljno, vendar vseeno čvrsto maso za piškote. Čisto na koncu v maso vmešamo še čokoladne kapljice oz. na drobne koščke narezano čokolado. Iz mase za piškote oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih odlagamo na pekač, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem. Kroglice z roko sploščimo na približno 1 cm debeline. Pekač s piškoti damo v ogreto pečico na 180 °C (navadna pečica) in jih pečemo 10 minut. Pečene z lopatko previdno odstranimo s pekača in jih damo hladiti na mrežo. Jaz uporabim kar rešetke iz pečice. Se čisto dobro obnesejo.
Ko se piškoti ohladijo, se strdijo, vendar še vedno puhasti. Hranimo jih v neprodušno zaprti škatli za piškote.