Češnjev biskvit (veganski)
Pri nas doma obožujemo češnje in sedaj so domače češnje končno že zrele. Zelo veliko jih pojemo kar tako, nekaj češenj bom uporabila za zavitek, iz ostalih sem se pa odločila naredit res preprost veganski in brezglutenski biskvit.
Češnjev biskvit je narejen iz prosene in čičerikine moke, ki ne vsebujeta glutena. Masa tudi ne vsebuje nobenih jajc ali mlečnih izdelkov, ker jih pri nas ne uživamo, tako, da se lahko z njim posladkajo tudi tisti, ki tega ne smejo ali želijo jesti. V biskvit sem tokrat dala za sladilo brezov sladkor. Za boljši okus sem dodala še malo cimeta ter vanilijo v prahu. Prosena moka ima malo bolj drugačen okus kot ste ga vajeni, a vseeno vas vabim, da biskvit s češnjami poskusite, zagotovo vam ne bo žal. Saj je češnjev biskvit res božanski. Pri nas ga je takoj zmanjkalo, najbolj navdušen pa je bil seveda moj 4 letnik. 🙂
Pripomočki za češnjev biskvit (veganski):
- pekač velikosti 16 x 23 cm
- pečica
- posoda za mešanje
- metlica za mešanje
- tehtnica
- merilna žlička
- žlica in žlička
- nož in posoda za češnje
Sestavine za češnjev biskvit (veganski):
- 300 g izkoščičenih češenj
- 200 ml riževega napitka (lahko uporabite tudi drugi breglutenski napitek ali kravje mleko, če ga uživate)
- 3 žlice prosene moke (50 g)
- 1 žlica čičerikine moke
- 1 žlička vinskega kamna
- ščepec soli
- pol žličke vanilije v prahu
- 1/3 žličke cimeta
- sladilo po izbiri (jaz sem dala 1 žlico brezovega sladkorja)
Kako naredim češnjev biskvit (veganski)
Najprej operem in izkoščičim češnje. Prerežem jih na pol in jih preložim v pekač.
Ventilacijsko pečico prižgem na 160 °C.
V posodo najprej nalijem rižev napitek, nato pa dodam vse suhe sestavine. Vse skupaj zmešam z metlico.
Maso prelijem čez češnje in postavim pekač v pečico. Pečem pol ure. Biskvit pustim še par minut v ugasnjeni pečici.
Češnjev biskvit iz domačih češenj. Mmmmm …. !
Uživate na vrtu pod češnjo ob okusnem biskvitu!
Dober tek!