Čajni keksi
Čajni keksi so odlična izbira za vse tiste, ki imajo radi sladke prigrizke. Čajni keksi izdelani po tem receptu so krhki in se topijo v ustih. Postrežemo jih lahko tudi ob skodelici kave, čaja ali mleka. Priprava ne vzame veliko časa za samo pripravo, shranimo jih lahko v škatlo za kekse in v slastnem okusu uživamo cel mesec.
Pripomočki za izdelavo čajnih keksov:
- testomat za ročno izdelavo keksov (v kolikor ga nimamo, lahko uporabimo modelčke za izdelavo keksov)
- večja posoda za mešanje in gnetenje testa
- velika jušna žlica
- 2 pekača velikosti vaše pečice (najbolje bo da uporabite tiste, ki ste jih dobili zraven pečice)
- tehtnica
- električna pečica
- valjar za testo (v primeru da ne uporabljate testomata in delate s pomočjo modelčkov)
- škatla za kekse ali večja posoda za odlaganje keksov s pokrovom
- lopatka za pobiranje pečenih keksov
Sestavine za izdelavo čajnih keksov
Za okoli 1,3 kg čajnih keksov:
- 600 g bele gladke moke tip 500
- 2 celi jajci
- 360 g margarine za peko
- 200 g sladkorja v prahu
- 2 vrečki vaniljevega sladkorja
- 1 vrečka pecilnega praška
- naribana lupina 1 limone
In še:
- cca. 100 g gladke moke za lažje oblikovanje
Postopek priprave čajnih keksov:
V večjo posodo stresemo 600 g bele moke in vrečko pecilnega praška, ti dve sestavini na rahlo premešamo s pomočjo velike jušne žlice.
Sestavinam na to dodamo 2 celi jajci, sladkor v prahu, naribano lupino ene limone in vaniljev sladkor. Vse sestavine še enkrat premešamo.
Odtehtamo 360 g margarine, jo narežemo na manjše kose in dodamo ostalim sestavinam. Maso nekoliko premešamo in testo zgnetemo z rokami.
Zgneteno in lepo oblikovano testo postavimo v hladilnik za 30 minut.
Ostanek moke potrosimo po delovni površini in nanj stresemo, oblikovano in ohlajeno testo.
V primeru, da nimamo testomata, testo razvaljamo z valjarjem na do 1 cm debelo. Na pomokani delovni površini in ga s pomočjo modelčkov oblikujemo (izrežemo piškote). Izrezane piškote previdno prestavimo na ne-namaščen pekač. Če za izdelavo čajnih keksov uporabljamo testomat, testo zarolamo v podolgovato obliko, kot je prikazano na spodnji fotografiji, ga vstavimo v testomat in stiskamo kekse, direktno na ne-namaščen pekač.
Ko smo pekač napolnili z oblikovanimi keksi, ga v dobro segreti klasični pečici pečemo 12 do 15 minut (odvisno od posamezne pečice)na 180 °C (klasična pečica).
Med tem časom iztisnemo kekse tudi na drugi pekač in postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka testa. Pečene kekse previdno vzamemo s pekača pomočjo lopatke in jih damo v kovinsko škatlo ali skledo. Škatle ne zapiramo dokler se keksi ne ohladijo.
Čajni keksi so pripravljeni.
Dober tek.