Čajni keksi
Print Friendly, PDF & Email

Čajni keksi so odlična izbira za vse tiste, ki imajo radi sladke prigrizke. Čajni keksi izdelani po tem receptu so krhki in se topijo v ustih. Postrežemo jih lahko tudi ob skodelici kave, čaja ali mleka. Priprava ne vzame veliko časa za samo pripravo, shranimo jih lahko v škatlo za kekse in v slastnem okusu uživamo cel mesec.

Pripomočki za izdelavo čajnih keksov:

  • testomat za ročno izdelavo keksov (v kolikor ga nimamo, lahko uporabimo modelčke za izdelavo keksov)
  • večja posoda za mešanje in gnetenje testa
  • velika jušna žlica
  • 2 pekača velikosti vaše pečice (najbolje bo da uporabite tiste, ki ste jih dobili zraven pečice)
  • tehtnica
  • električna pečica
  • valjar za testo (v primeru da ne uporabljate testomata in delate s pomočjo modelčkov)
  • škatla za kekse ali večja posoda za odlaganje keksov s pokrovom
  • lopatka za pobiranje pečenih keksov

Sestavine za izdelavo čajnih keksov

Za okoli 1,3 kg čajnih keksov:

  • 600 g bele gladke moke tip 500
  • 2 celi jajci
  • 360 g margarine za peko
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • naribana lupina 1 limone

In še:

  • cca. 100 g gladke moke za lažje oblikovanje

Postopek priprave čajnih keksov:

V večjo posodo stresemo 600 g bele moke in vrečko pecilnega praška, ti dve sestavini na rahlo premešamo s pomočjo velike jušne žlice.

Sestavinam na to dodamo 2 celi jajci, sladkor v prahu, naribano lupino ene limone in vaniljev sladkor. Vse sestavine še enkrat premešamo.

Odtehtamo 360 g margarine, jo narežemo na manjše kose in dodamo ostalim sestavinam. Maso nekoliko premešamo in testo zgnetemo z rokami.

Zgneteno in lepo oblikovano testo postavimo v hladilnik za 30 minut.

Ostanek moke potrosimo po delovni površini in nanj stresemo, oblikovano in ohlajeno testo.

V primeru, da nimamo testomata, testo razvaljamo z valjarjem na do 1 cm debelo. Na pomokani delovni površini in ga s pomočjo modelčkov oblikujemo (izrežemo piškote). Izrezane piškote previdno prestavimo na ne-namaščen pekač. Če za izdelavo čajnih keksov uporabljamo testomat, testo zarolamo v podolgovato obliko, kot je prikazano na spodnji fotografiji, ga vstavimo v testomat in stiskamo kekse, direktno na ne-namaščen pekač.

Ko smo pekač napolnili z oblikovanimi keksi, ga v dobro segreti klasični pečici pečemo 12 do 15 minut (odvisno od posamezne pečice)na 180 °C (klasična pečica).

Med tem časom iztisnemo kekse tudi na drugi pekač in postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka testa. Pečene kekse previdno vzamemo s pekača pomočjo lopatke in jih damo v kovinsko škatlo ali skledo. Škatle ne zapiramo dokler se keksi ne ohladijo.

Čajni keksi so pripravljeni.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor