Buhtlji iz kruhomata
Če želite dobro in okusno sladico, vam priporočam slastne buhtlje. Lahko jih naredimo tudi brez kruhomata a je postopek izdelave nekoliko daljši. Sestavine združimo in ročno gnetemo, da dobimo gladko testo, ki se ne lepi. Pustimo vzhajati 1 uro na toplem. Buhtlji iz kruhomata so čudovit desert po kosilu, dober jutranji zajtrk ob lončku mleka ali okusni prigrizek.
Buhtlji iz kruhomata – pripomočki:
- pekač ( okrogli ali kvadratast)
- posoda za mešanje sestavin ( v primeru, da testo delate ročno)
- tehtnica
- žlica
- čajna žlička
- valjar
- aparat za peko kruha (nastavitev programa za izdelavo testa)
Buhtlji iz kruhomata – sestavine:
- 500 g moke
- 4 žlice sladkorja
- 2 dl mleka
- 100 g masla
- 1 suhi kvas
- 2 celi jajci
- ščepec soli
- Marmelada po okusu ali skuta
- 50 g masla (narezanega na male koščke)
- Sladkor v prahu
Buhtlji iz kruhomata – postopek:
Vse sestavine stehtamo in jih damo v kruhomat na program za izdelavo testa. Ko je testo narejeno, posipamo malo moke po delovni površini in še enkrat ročno obdelamo testo.
S pomočjo valjarja razvaljamo testo v obliki kvadrata, debeline okoli 3 milimetre.
Razvaljano testo narežemo na približno enake kvadrate velikosti 10 -12 cm
Na sredino vsakega kvadrata položimo žličko marmelade ali skute.
Posamezni kvadrat stisnemo tako da združimo vse štiri kote pa postopek ponovimo še enkrat.
Kvadrat naj bo dobro zaprt da marmelada med pečenjem ne steče.
V namaščen pekač zlagamo zaprte kvadrate testa tako da, stran ki smo jo zaprli damo na dno pekača. Pri zlaganju v pekač pazimo da se buhtlji čim manj dotikajo med seboj.
Pekač napolnimo z buhtlji, na vrhnjo plast narežemo koščke masla pokrijemo in pustimo vzhajati še 15 do 20 minut na toplem.
Pekač z buhtlji položimo v segreto pečico za 25 minut na 180 stopinj Celzija.
Ko so buhtlji pečeni jih pokrijemo z kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladijo, posipamo z mletim sladkorjem in buhtlji so pripravljeni.
Prijetno sladkanje!