Buhteljni za vse generacije
Print Friendly, PDF & Email

Buhteljni so taka jed, ki si jo privoščijo tako mlajši, kakor tudi starejši. Največkrat si ga privoščimo v kakšni pekarni za zajtrk. Le zakaj, če pa so domači toliko boljši in po želji izbiramo nadev. Sama sem jih delala prvič in so mu super uspeli. Se pravi, da ni tako težko narediti domače buhteljne.

Buhteljni-za-vse-generacije-10

Buhteljni – pripomočki:

  • velika in majhna plastična posoda
  • merica
  • lonček
  • valjar
  • kuhalnica, žlica, nož in čopič
  • okrogel pekač
  • pečica

Buhteljni – sestavine:

  • 500 g moke
  • ščepec soli
  • en paketek suhega kvasa
  • 50 g sladkorja
  • 50 g masla + 20 g za premazovanje
  • 0, 25 l toplega mleka
  • 2 jajci
  • limonina lupina
  • 1 vanilin sladkor
  • marmelada ali nutella oziroma nadev po želji
  • olje za namastitev pekača
  • sladkor v prahu za posip po želji

Buhteljni – postopek:

Kvas, žlico sladkorja, žlico moke in 3 žlice mleka zmešamo skupaj ter damo na toplo, da vzhaja približno 10 minut. Osebno prižgem pečico na 35°C, kamor položim mešanico kvasa, da vzhaja in maslo v posodico, da se raztopi. Kasneje bomo v pečici tudi vzhajali testo na tej temperaturi.

Buhteljni-za-vse-generacije-2

V veliko plastično posodo damo vse suhe sestavine, vključno z limonino lupino. Vse rahlo premešamo s kuhalnico.

Buhteljni-za-vse-generacije-1

Temu dodamo stopljeno maslo, jajca in mleko ter s kuhalnico gnetemo.

Buhteljni-za-vse-generacije-3

Dodamo še vzhajan kvas in vse lepo premešamo. Če bo masa lepljiva lahko dodamo še malo moke in lepo med rokami pregnetemo testo v gladko maso.

Buhteljni-za-vse-generacije-5

Postavimo v pečico, da vzhaja. Testo se mora podvojiti (približno 30 minut). Delovno površino pomokamo in testo med rokami še malo pregnetemo. Z valjarjem razvaljamo na dober centimeter debeline in v obliki kvadrata. Z nožem zarežemo na manjše kvadratke in na sredino damo nadev (v mojem primeru je to Nutella).

Buhteljni-za-vse-generacije-6

Pekač namastimo z oljem. Posamičen kvadratek zapremo v kroglico in s čopičem namastimo. Predvsem dobro namastimo robove kroglice, da se bodo pečene lažje ločile ene od druge.

Buhteljni-za-vse-generacije-7

Buhteljni-za-vse-generacije-8

Buhteljne pričnemo zlagati na sredini pekača in nadaljujemo v krogu okrog začetne kroglice (kakor, da bi zlagali cvetove rože).

Buhteljni-za-vse-generacije-9

Položene buhteljne damo v pečico na 180°C in pečemo 40 minut oziroma do trde skorjice. Po želji jih lahko posipate s sladkorjem v prahu in zraven ponudite skodelico mleka. Buhteljni za vse generacije so tu in želim vam prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.2]

Martina

Po poklicu sem grafična oblikovalka in mamica dveh punčk. Rada kuham za svoje najbližje ter fotografiram, kar združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor