Brownieji z rdečo peso
Rdeča pesa v brownieju morda zveni nenavadno, a ni nič manj kot korenje ali bučke v torti. Dobimo pa odlične brownieje, ki so kot droga, ne moreš jih nehati jesti dokler jih ni več. Brownieji z rdečo peso so zelo sočni, mehki in bogati. Rdeče pese sploh ne čutimo in v ustih se ti brownieji kar topijo.
Pripomočki za brownieje z rdečo peso
- večja skleda, stepalo in metlica
- multipraktik (ali palični mešalnik)
- 2 manjši kozici
- pekač 20 cm x 25 cm
- peki papir
- pečica
Sestavine za brownieje z rdečo peso
- 275 g rdeče pese (očiščene)
- 250 g masla
- 250 g sladkorja
- 250 g temne čokolade
- 3 jajca
- 75 g gladke moke
- 50 g kakava v prahu
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- ščepec soli
Postopek za brownieje z rdečo peso
Najprej pripravimo rdečo peso, se pravi, da jo moramo skuhati. Pred kuhanjem rdečo peso operemo. Operemo jih kar z rokami, ne z gobico, saj bi z njo poškodovali lupino in tako izgubili hranilne snovi rdeče pese. Rdečo peso damo v mrzlo vodo in zavremo. Vreti mora od 30 do 60 minut, odvisno od velikosti. Ko lahko lupino odstranimo s prsti je rdeča pesa kuhana. Rdečo peso olupimo, dobiti moramo 275 g očiščene pese. Lahko jo pa v trgovini že pripravljeno kupimo in se komaj tu lotimo recepta.
Na »bagno-mariji« oziroma vodni sopari stalimo temno čokolado in jo pustimo, da se malo ohladi.
Iz rdeče pese bomo pripravili čudovit vijolični pire, zato jo razkosamo in damo v multipraktik. Dobljeni rdeče pesin pire odložimo za kasneje in pripravimo zmes za brownieje.
Maslo naj bo zmehčano na sobni temperaturi. V skledo damo zmehčano maslo in sladkor ter ju dobro premešamo, da bo zmes mehka.
Mehka maslena zmes je pripravljena za jajca. Jajca dodamo postopoma, eno po eno.
Ko zmes postane gladka in kremasta, lahko dodamo naslednje jajce.
Zdaj je čas, da dobljeni zmesi primešamo rdečo peso, ki smo jo spremenili v pire.
Dodamo še staljeno čokolado in tako dobimo zmes neverjetne bordo barve, ki omamno diši.
Čas je za moko, kakav in pecilni prašek, ki jih presejemo kar na dobljeno zmes ter vse sestavine dobro premešamo.
Zmes za brownieje vlijemo v pekač, ki smo ga oblekli z peki papirjem.
V predhodno ogreto pečico, na 180 stopinj Celzija, postavimo pekač za 30 minut. Zmes se bo v pekaču dvignila in potem uplahnila, zato bo tekstura browniejev gosta in mehka.
Pečene brownieje z rdečo peso pustimo, da se v pekaču popolnoma ohladijo, nato jih razrežemo in postrežemo.
Brownieji z rdečo peso so lahko prava poslastica za naše male levčke.
Dober tek!